Gorillatytöt

guerillagirls.gif

Pitääkö naisten olla alastomia päästäkseen Met-museoon? Alle 3% modernin taiteen osastolla olevista taiteilijoista on naisia, mutta alastonkuvista 83% esittää naishahmoa. Tämä Guerilla Girlsien hauska huomio on varmasti monelle tuttu, se innosti minut tämän palstan pitämiseen. Koska edelleenkään naisten tekemisiä ja olemisia ei huomioida tarpeeksi mediassa, taiteessa ja elämässä, päätin tällä palstalla alkaa fiilistellä kaikenmoisia naisia eri aloilta ja eri ajoilta. Aloitan Guerilla Girlseistä.

Olin viikonloppuna työmatkalla Pariisissa ja törmäsin kiinnostavaan näyttelyyn Pompidou-kesksessa. Elles@centrepompidou-näyttely esitteli tämän hetken siistejä nykytaiteen nimiä. Naisten nimiä. Guerilla Girls -ryhmän julisteet olivat vaikuttava esipuhe näyttelylle.

Gorillatytöt perustettiin 1985 New Yorkissa. Se on radikaalifeministiryhmittymä, joka julkaisee julisteita, kirjoja, tarroja ja kaikenmoisia projekteja, joilla tuodaan esiin seksismiä ja rasismia politiikassa, taidemaailmassa ja kulttuurissamme ylipäänsä. Ryhmän jäsenet ovat anonyymejä, jotka käyttävät julkisuudessa kuolleiden naisartistien nimimerkkejä (esim. Kathe Kollwitz tai Frida Kahlo). He esiintyvät gorillamaskit päässään. Maskit siitä syystä, että mielenkiinto keskittyisi itse asiaan eikä pelkästään jäsenten persooniin. Toki anonyymi identiteetti herättää mielenkiintoa – mutta sehän on vain hyvä!

Mielestäni Guerilla Girlsien älykkyys piilee heidän huumorissaan. Tutustuin ryhmittymään kunnolla vasta muutama kuukausi sitten mutta huomasin, että olen törmännyt heidän sanomaansa aikaisemmin useiden museokauppojen kortteina ja julisteina. Guerilla Girlsit haluavat puhdistaa F-sanan (feminismi) sen väärinäkäytöltä. F puhuu tasa-arvon, ei naisten ylivallan puolesta.

feminismi1.giffeminismi2.jpg

Kuvat: ylimmän olen ottanut itse, kaksi alinta: Guerilla Girls

Kulttuuri Suosittelen Ajattelin tänään
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.