Riot grrrrlistä Slutwalkkiin

riot_grrl1.jpg

 

Oli hauskaa marssia lauantaina Slut Walkissa ja huudella: ”Raiskaaja, vedä käteen!” Mielestäni lutkamarssi on salonkikelpoinen muoto tyttövoimasta, joka lähti liikkeelle 1990-luvun musapiireistä Yhdysvalloissa. Toisin kuin moni luulee, iiihana mutta asenteiltaan laimea Spice Girls ei keksinyt girl poweria. Ja alun perin tyttövoimaa kutsuttiin nimellä riot girl.

 

Ysärillä joukko naispunkkareita kyllästyi miehiseen musiikkiin ja alkoi perustaa tyttöbändejä. Kuuluisimpia näistä ovat Bikini Kill, Bratmobile ja Heavens to Betsy. Naispunkkariyhmä alkoi kutsua itseään nimellä Riot grrrl. Grrrl on sekoitus sanasta girl ja eläimellisestä murinasta.

28683905.jpg

Riot grrrlsit olivat feministejä, jotka toivat mielipiteensä naisten oikeuksista vahvasti esiin. He pukeutuivat punk-henkisesti 1950-luvun hameisiin ja kirkkaaseen huulipunaan yhdistellen niitä maihareihin ja kaljuun. Jotkut kirjoittelivat tussilla ihoonsa sanoja kuten ”häpeä”, ”lutka” tai ”treffiraiskaus”. Ryhmä halusi tuoda esiin yhteiskunnan vaiettuja ongelmia.

29426650.jpg

Vähitellen liike levisi laajalle. Ja isot firmat näkivät tilaisuuden tehdä rahnaa. Riot grrrl muuttui laimeammaksi grrrl poweriksi, ja lopulta girl poweriksi. Vuonna 1994 Englannissa perustettiin Spice Girls, joka alkoi levittää girl powerin sanomaa. Spaissareiden kannanotto oli kuitenkin paljon laimeampi ja kaupallisempi kuin alkuperäisen liikkeen ajatus. Geri ja kumppanit pukeutuivat paljastaviin vaatteisiin ja unohtivat poliittisen sanoman – voisi jopa sanoa, että he tekivät pilkkaa alkuperäisille kappaleilleen. Toisaalta Spice Girlsin ansiosta girl power levisi ympäri maailmaa ja auttoi ihmisiä kulkemaan yhden askeleen eteenpäin kohti tasa-arvoa.

30207458.jpg

 

Ja sitten pakollinen kysymys: keneksi sinä pukeuduit koulun tanssiesityksissä? Itse taisin olla Emma, vai ehkä Mel C?

<iframe width=”425″ height=”349″ src=”

 

http://www.youtube.com/embed/WreQbMlFEjU

http://www.youtube.com/embed/WreQbMlFEjU

 

http://www.youtube.com/embed/9ro0FW9Qt-4

Lähde: Jacques, Alison: You Can Run But You Can’t Hide: The Incorporation of Riot Grrrl into Mainstream Culture. Canadian women studies, nro. 4/1 2001

Kuvat: Polyvore

Kulttuuri Musiikki Uutiset ja yhteiskunta
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.