Maakuntamaistelua: Savo
Erään sunnuntain klassikkojälkiruoka ja siitä käymäni keskustelu sekä tietysti viimeaikaiset julkiset keskustelut erilaisista elitistisistä kuplista ja punaviininlipittelyistä herättivät ajatuksen pienestä maakuntamatkailusta. Täällä Mainostaulujen takana laajensin jo hiukan blogin kulttuurikäsitystä ruuan puolelle jutussa Foodies-dokumentista ja siitä, voiko ruoka olla taidetta.
Olen asunut elämäni aikana yhdeksässä kaupungissa ja siten myös useassa maakunnassa. Maakuntajaottelulla on pitkät perinteet, vaikkakin maakunnat olivat jossain vaiheessa suomalaista historiaa hallinnollisesti merkityksettömiä. Historiallisia maakuntia on yhdeksän ja nykyisiä maakuntia yhdeksäntoista. Maakunnilla on erilaisia tunnuksia, lauluja, vaakunoita, joillakin on lippu sekä nimikkokasveja, -lintuja ja -eläimiä.
Ja tietysti myös ruokia. Tästä jutusta alkaa kierros, jonka aikana valmistan jonkin perinteisen maakuntajälkiruuan jokaisesta maakunnasta, jossa olen asunut. Jälkiruuan siksi, että useamman ruokalajin aterialla luopuisin viimeiseksi jälkiruuasta, sille on aina tilaa mahassa eikä sen edellä tarvitse välttämättä olla edes alku- tai pääruokaa. Maakuntaruuissa jälkiruuat ovat usein myös jollakin tavalla vähemmän näkyviä erilaisten riista-, kala- ja liharuokien ollessa tunnetumpia ja selvemmin tietylle maakunnalle ominaisia.
Maakuntamatkailuni alkaa Pohjois-Savosta. Historiallisessa maakuntajaottelussa jakoa etelään ja pohjoiseen ei tehty, vaan alue oli yhtä Savoa. Pohjois-Savon keskus on Kuopio, nimikkoeläin hirvi, kasvi kotipihlaja, kala muikku ja lintu kuikka. Savossa on tapana piilottaa taikinakuoren sisälle joko suolaista tai makeaa, marjoja tai tuhdimpaa syötävää, ja kutsua näitä esimerkiksi evääksi otettavia piiraita kukoiksi. Mustikkakukko eli rättänä on yksi tällainen ja se maistuu erityisesti vaniljajäätelön kanssa.
Kuoreen sekoitetaan 200 g sulatettua voita, 1 dl sokeria, 4 dl ruisjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta. Muutama pieni tai yksi iso vuoka voidellaan ja niiden/sen pohja ja reunat vuorataan taikinalla ja täytetään seoksella, jossa on 1 l mustikoita, 1 dl sokeria ja 0,5 dl perunajauhoa. Lopusta taikinasta tehdään kansi. Paistetaan 200 asteessa noin tunti ja herkutellaan jäätelön tai kermavaahdon kanssa.
Kierros jatkuu Uudellemaalle, Keski-Pohjanmaalle, Keski-Suomeen, Päijät-Hämeeseen, Kymenlaaksoon ja Pirkanmaalle.
Tervetuloa mukaan perinneruokamatkalle maakuntiin!