Tattirisotto, ihana italialainen
Tämä on elämys. Suomi – Italia -ruokamaaottelu päättyy tasapeliin. Huolellisesti valmistettu tattirisotto yhdessä Lemin särä -lampaan kanssa on niin harmoninen pääruoka, että siitä perluskoonikin pehmenisi.
Särää saa tietysti vain Lemiltä. Säräpirtti Kippurasarvi tosin on pannut pystyyn verkkokaupan (www.sarapirtti.fi), mutta sielläkin suositelluin toimitustapa on ”nouto”.
Tattirisotto sitä vastoin onnistuu missä keittiössä hyvänsä. Maku.fi:ssä eräs lukija ehdotti veden korvaamista kuivalla vermutilla, mikä tuntuu erinomaiselta idealta.
Italialainen tattirisotto
4 annosta
4 rkl oliiviöljyä
50 g voita
200 g risottoriisiä (Arborio)
400 g tatteja (viipaloituna)
2 kpl sipulia (silputtuna)
1 kpl valkosipulinkynttä (murskattuna)
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl vettä
2 dl kasvislientä
1 dl parmesaanijuustoa (lastuina)
1 dl lehtipersiljaa
1/4 tl merisuolaa
1/4 tl mustapippuria
Kuumenna öljy kattilassa tai pannulla. Lisää voi ja riisi, sekoittele ja anna riisien paahtua läpikuultaviksi.
Lisää tattiviipaleet sekä sipulisilppu. Anna kuullottua ja paahtua kevyesti. Lisää valkosipuli sekä valkoviini. Hämmennä riisiä ja sieniseosta niin, ettei riisi pääse palamaan pohjaan. Lämpö on hyvä pitää mietona. Lisää nestettä vähitellen ja anna risoton hautua hiljalleen napsahtavan kypsäksi. Risoton kuuluu olla lusikoitavan löysää.
Mausta risotto parmesaanilastuilla, persiljalla, suolalla ja mustapippurilla.
Lisää risottoja ja muita italialaisia löydät Maku.fi:n kätevästä hausta.