Suklaa on nautintoaine, siitä ei ole epäilystäkään. Sen syömisestä saat mielihyvää ja hyvänolon tunteen. Mutta mitä suklaa oikeasti on?

Suklaata saadaan kaakaopuun kotahedelmän siemenistä, kaakaopavuista. Kaakaopuu Theobróma (jumalten ruoka) cacáo on kotoisin Keski-Amerikasta. Atsteekit nauttivat paahdetuista kaakaopavuista valmistettua suklaajuomaa, jota he kutsuivat nimellä xocoatl eli karvas vesi. Kerrotaan, että juoma olisi maustettu pippurilla sekä hunajalla ja sillä uskottiin olevan monia lääkinnällisiä vaikutuksia. Juomalla oli sijansa myös uskonnollisissa riiteissä ja kaakaopavuilla valuutta-arvo.
Ensimmäinen kaakaopapu tuotiin Eurooppaan 1500-luvulla. Juomasta tuli pian eurooppalaisten kuningashuoneitten ja ylhäisön suosima virkistysjuoma. Tarina kertoo, että juomalla uskottiin olevan potenssia edistävä vaikutus, ja että legendaarinen rakastaja Casanova nautti sitä päivittäin monta kupposellista edellä mainitusta syystä. Juoman uskottiin auttavan myös synnytyskipuihin, ruoansulatusvaivoihin, anemiaan ja flunssaan.
Pavuista tuotteeksi
Kului noin 300 vuotta, kunnes kaakaopapua opittiin käsittelemään uudella tavalla ja teollinen kaakaon ja suklaatuotteiden valmistus vähitellen alkoi. Hollantilainen Conrad J. van Houten kehitti 1800-luvulla kaakaopuristimen, jolla käyneistä, kuivatuista, paahdetuista ja jauhetuista kaakaopavuista saatiin erotetuksi rasva. Jäljellejäänyt, hieman rasvaa sisältävä, kuiva massa voitiin sen jälkeen jauhaa kaakaojauheeksi.
Sittemmin sveitsiläisen Daniel Petersin kehittämä maitojauhe teki mahdolliseksi pehmeän makuisen maitosuklaan valmistamisen, mikä aloitettiin Sveitsissä 1800-luvun loppupuolella. Sveitsi on yhä suklaantuotannon kärkimaita ja sveitsiläistä suklaata arvostetaan kaikkialla. Saksalaissyntyinen Karl Fazer perusti ranskalais-venäläisen konditorian Helsingin Kluuvikadulle syyskuussa 1891. Kolme vuotta myöhemmin Fazer aloitti suklaan ja konvehtien valmistamisen.
Suklaalajit
Tumma suklaa
Tumman suklaan maku on voimakas, täyteläinen sekä hieman karvas ja se sisältää usein vähemmän sokeria kuin maitosuklaa. Tummien suklaiden kaakaopitoisuus vaihtelee 35- 99 prosenttiin. Laadukas tumma suklaa sisältää kaakaota vähintään 50 prosenttia. Tumma suklaa on ainestensa takia kalliimpaa kuin maitosuklaa.
Voimakkain tumma suklaa on melkein mustaa (ranskaksi chocolat noir). Se on ns. gourmet- tai premiumsuklaata, jota todelliset suklaanautiskelijat arvostavat. Enää 40–60 prosentin kaakaopitoisuus ei monille riitä, vaan heidän mielestään ainoa ”oikea” suklaa on 70-85 –prosenttista. Niitä löytyykin useiden ulkomaisten valmistajien valikoimista. Ja löytyy jopa 99 prosenttista! Voimakkaimpien tummien suklaiden hieman karvasta makua vähentää, jos niiden kanssa nautitaan hyvää espressoa tai punaviiniä.

Resepti: Suklaatorttu (Chocolate Cake) »

Resepti: Tummasuklaiset mantelit »
Maku.fi:n reseptihaulla löydät yli 200 suklaata sisältävää ohjetta.
Maitosuklaa
Maitosuklaa määritellään tuotteeksi, joka on valmistettu kaakaotuotteista, sokereista, maidosta tai maitotuotteista (sekä sisältää mahdollisesti soijalesitiiniä, vanilliinia tai vaniljaa) ja jossa on vähintään 25 prosenttia kaakaokuiva-ainetta, 14 prosenttia maidon kuiva-ainetta, 2,5 prosenttia rasvatonta kaakaokuiva-ainetta, 3,5 prosenttia maitorasvaa ja jonka kokonaisrasvapitoisuus (kaakaovoi ja maitorasva) on vähintään 25 prosenttia.
Laadukas maitosuklaa sisältää vähintään 30 prosenttia kaakaota. Maitosuklaa on maultaan ja rakenteeltaan pehmeämpää kuin tumma suklaa. Se on myös tummaa suklaata rasvaisempaa, makeampaa ja edullisempaa.

Resepti: Suklaapuolukkaneliöt »

Resepti: Maitosuklaiset mantelit
Valkoinen suklaa
Valkoiseksi suklaaksi voidaan kutsua tuotetta, joka valmistetaan kaakaovoista, maidosta tai maitotuotteista ja sokerista (sekä vaniljasta tai vanilliinista ja soijalesitiinistä). Se sisältää vähintään 20 prosenttia kaakaovoita ja vähintään 14 prosenttia maidon kuiva-ainetta, jossa on vähintään 3,5 prosenttia maitorasvaa.
Koska valkoinen suklaa ei sisällä lainkaan kaakaota, maku on enemmänkin vaniljainen ja maitoinen. Laaduissa on eroja, ja huonoimmissa on liian vähän kaakaovoita, mikä tekee suutuntumasta jauhoisen.

Resepti: Valkosuklaa-passioleivokset »

Resepti: Valkosuklaiset mantelit »
Säännelty suklaa
EU:n suklaadirektiivi sanelee standardit alueellaan valmistettaville suklaatuotteille. EU-maissa eri suklaatuotteiden raaka-aineilla on omat määräyksensä, jotka niiden tulee täyttää, että niitä voidaan kutsua ko. nimellä. Suklaa saa sisältää korkeintaan 5 prosenttia muuta kasvirasvaa kuin kaakaovoita. Suklaan sisältämä eläinrasva saa olla peräisin ainoastaan maidosta tai maitotuotteista, kuten esim. voista. Suklaanvalmistajien tulee ilmoittaa pakkauksessa suklaan sisältämä kaakaoprosentti.
Eu-suklaadirektiivin mukaan tummaksi suklaaksi voidaan sanoa tuotetta, joka sisältää kaakaotuotteita (kaakaokuiva-ainetta ja kaakaovoita) ja sokeria, sekä mahdollisesti soijalesitiiniä ja vaniljaa. Tumman suklaan kaakaokuiva-aineen kokonaispitoisuuden tulee olla vähintään 35 prosenttia, mistä vähintään 18 prosenttia tulee olla kaakaovoita ja vähintään 14 prosenttia rasvatonta kaakaokuiva-ainetta.
Lyhennelmä Maun artikkelista Suklaata suklaalle