Riistavorschmack uudenvuoden bileisiin

Vorschmack on itäeurooppalainen lihamuhennos. Kerrotaan, että Carl Gustaf Mannerheim oppi arvostamaan tätä ruokalajia ollessaan komennuksella Puolassa 1910-luvulla.

Puolan-komennuksen päätyttyä Mannerheim lähetettiin Suomeen. Hän toi tullessaan vorschmackin reseptin ja tarjosi sitä Kämpin keittiömestarille. Kun tämä ei suostunut moista kauheutta kokkaamaan, Mannerheim vei reseptin Esplanadin puiston toiselle puolelle Savoyhin. Sinne kelpasi, ja vorschmack lienee yhä Savoyn kuuluisin annos.

Vorschmack on sen verran robustia ruokaa, että sen kanssa on vaikea suositella juotavaksi viiniä. Vahvasti humaloitu olut toimii paremmin. Ja jos oikein tahtoo pitää perinteitä yllä, piripintainen Marskin ryyppy on paikallaan.

Tiedetään, että jatkosodan aikana Mikkelin päämajassa ryyppy oli akvaviittiä, johon sekoitettiin tilkka giniä ja toinen kuivaa vermuttia . Myöhemmin marsalkan nimikkoryyppyä on tarjoiltu monenmoisina sekoituksina.

Riistavorschmack

8 annosta

1 kg hirvenlihaa (jauhettuna)
3 rkl voita
2 kpl sipulia (hienonnettuna)
8 kpl valkosipulinkynttä (hienonnettuna)
100 g sillifileetä
1/2 dl tomaattipyreetä
1/4 tl suolaa
10 dl vettä

Sulata voi valurautapadassa, wokkipannulla tai laakeassa kattilassa. Lisää jauheliha ja anna hieman ruskistua. Lisää sipulit, sillifilee ja tomaattipyree. Muista, että sillistä irtoaa suolaa, kun lisäät seokseen suolaa. Lisää vesi ja hauduta miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia.

Hienonna sauvasekoittimella tasaiseksi ja tarkista suola.

Tässä vaiheessa vorschmack ei ole kovin herkullisen näköistä eikä myöskään makuista, mutta hauduttaminen tekee ihmeitä. Valurautapata on näppärä tässä ruoassa, koska voit panna sen suoraan uuniin. Voit myös kypsentää vorschmackin voidellussa uunivuoassa.

Hauduta vorschmackia 160 asteessa ilman kantta noin 3 tuntia välillä sekoittaen, kunnes seos on kiinteää ja kauniin ruskeaa.

Muotoile kahdella lusikalla pallukoita lautasille ja tarjoa uuniperunan, smetanan, punajuuren ja maustekurkun kanssa.

Tämä vaiva kannattaa nähdä, sillä vorschmack on todellista herkkua. Tee samalla isompi satsi ja pakasta.

Voit korvata riistajauhelihan käyttämällä puolet naudanjauhelihaa ja puolet lampaanjauhelihaa.

  • Saat vorschmackista herkullisen kuohkeaa, kun erottelet 2-3 kananmunaa, lisäät keltuaiset seokseen, vatkaat valkuaiset melko kiinteäksi vaahdoksi ja sekoitat vaahdon varovasti seokseen juuri ennen kuin panet ruoan uuniin.

 

koti ruoka-ja-juoma