Mutakakku – suklaata säästämättä

Mutakakku pala lautasella

Mutakakku on erinomaisen helppotöinen kakku. Se on käytännössä rasvaisempi ja suklaisempi versio amerikanherkku browniesta.

Mutakakku eli englanninkieliseltä nimeltään Mississippi Mud Cake kuulostaa ikiaikaiselta perinneleivonnaiselta. Ensimmäiset maininnat löytyvät kuitenkin vasta 1970-luvulta.

Joihinkin versioihin lisätään alla lueteltujen ainesten lisäksi pekaanipähkinöitä ja/tai vaahtokarkkeja.

12 annosta

4 kpl munia
2 dl sokeria
200 g tummaa suklaata
200 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoan (Ø 26 cm) reunat. Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen ympyrä ja pane vuokaan.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata suklaa ja voi. Sekoita hieman jäähtynyt seos varovasti munasokerivaahtoon. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja siivilöi taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä kakkua 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 20–25 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan ja siirrä leivinpaperin avulla tarjoiluvadille. Nosta halutessasi hetkeksi jääkaappiin, jolloin kakun rakenne kiinteytyy. Voit myös tarjota kakun haaleana, jolloin sisus on valuvaa. Tarjoa lisäksi kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä.

•Joillekin kermavaahto mutakakun kumppanina on liikaa. Kokeile turkkilaista jogurttia, jonka happamuus raikastaa suklaista kakkua.

•Mausta kakkutaikina vaihteeksi appelsiininkuoriraasteella.

•Tarjoa lisäksi jotakin kirpeää, kuten viinimarjahilloa tai -hyytelöä.

mutakakku.jpg

Resepti: Mutakakku »

Valmistusaika: Aktiivinen 15 min | Passiivinen 30 min

 

suklaanelio_brownie.jpg

Resepti: Suklaaneliöt (brownies) »

Valmistusaika: Aktiivinen 15 min | Passiivinen 30 min

 

 

maku-fi-logo_small_2.jpg

koti ruoka-ja-juoma

Italia on keittotaidon kehto

Crostini, alkupalaleivät

Italialaiset ovat ehkä maailman suurimpien herkkusuiden maineessa. Illalliselle kokoontuu suuri suku, ruokalajeja on useita ja ateria on valmistettu huolella ja taidolla. Raaka-aineiden laadusta ei tingitä ja alueellisten perinneruokien reseptejä ei parane sovellella.

Antipasto tarkoittaa ”ennen ruokaa”. Pienet suupalat saavat makuhermot hyrräämään ja valmistavat vatsaa seuraaville makuelämyksille. Antipasto voi olla monien herkkujen lajitelma tai kotoisasti vain muutama oliivi ja salamiviipale.

Primi piatti tarjotaan ensimmäisenä varsinaisena ruokalajina. Se on useimmiten annos pastaa, risottoa tai gnocchia ja sen tarkoitus on täyttää vatsaa, jotta pääruokaa riittää vähemmänkin.

Secondi piatti, toinen pääruoka, voi olla kalaa, kanaa, riistaa, lammasta, nautaa tai vaikka sisäelimiä. Lisäkkeet, contorni, tilataan ravintolassa aina erikseen. Tavallisesti vaihtoehtoina ovat keitetyt vihannekset, vihreä salaatti tai peruna eri tavoin valmistettuna. Tämän jälkeen tarjotaan mahdollinen juusto, formaggi.

Dolci kertoo, että ateria on edennyt jälkiruokaan. Vahva espresso päättää aterian. Kun se maustetaan vaikkapa manteliliköörillä, saadaan caffè corretto, korjattu kahvi. Cappuccino, monien rakastama vaahdotetulla maidolla jatkettu espresso, ei kuulu aterian päätökseen. Sitä juodaan aamulla tai iltapäivällä kahvilassa. Aamukahvina suosituin on caffèlatte, kuumalla maidolla lempeäksi venytetty espresso.

Suomestakin on nykyään helppo saada italialaisia raaka-aineita – monenlaiset pastat ja oliiviöljyt, parmankinkut ja parmesaanit, balsamicot ja erilaiset makutahnat antavat kotikokkaajalle mahdollisuuden toteuttaa mamma mian reseptejä mahdollisimman aidosti. Ruoka täydennetään viinillä – usein paikallisen ruoan seuraksi sopii parhaiten saman alueen viini.

 

Tähän aiheeseen liittyvät reseptit

 

Crostini, alkupalaleivät

Italialaiset alkupalaleivät (Crostini)
Ateriatyyppi: alkuruoka
Valmistusaika: Aktiivinen 15 min

Risotto ai funghi, herkkutattirisotto

Herkkutattirisotto (Risotto ai funghi)
Ateriatyyppi: pääruoka
Ruokavalio: gluteeniton, kasvis, munaton
Valmistusaika: Aktiivinen 25 min | Passiivinen 2 t

 

Vitello tonnato

Vasikanpaisti tonnikalakastikkeella (Vitello tonnato)
Ateriatyyppi: pääruoka
Ruokavalio: gluteeniton, laktoositon, maidoton, munaton
Valmistusaika: Aktiivinen 35 min | Passiivinen 2 t

 

Vitello tonnato

Tomaatti-munakoisovuoka (Pomodori e melanzane al forno)
Ateriatyyppi: lisäke
Ruokavalio: gluteeniton, kasvis, laktoositon, munaton
Valmistusaika: Aktiivinen 30 min | Passiivinen 25 min

 

Flan di caffe, espressovanukas

Espressovanukas (Flan di caffè)
Ateriatyyppi: jälkiruoka
Ruokavalio: gluteeniton
Valmistusaika: Aktiivinen 30 min | Passiivinen 1 t

 

Lue lisää italialaisesta keittiöstä Maku.fi:n kattavilta teemasivuilta!

Maun reseptihausta löydät lähes 200 ruokaohjetta Italian ja Välimeren alueelta. Rajaamalla hakua saat esimerkiksi vain tietyn ruoka-aineallergian huomioivat ehdotukset.

maku-fi-logo_small_1.jpg

 

 

koti ruoka-ja-juoma matkat