Unohda sumppi, jouluna juodaan kahvia

MAKU kotikokin elämässä

Kun kinkut, laatikot ja rosollit on syöty, keitetään kunnon kahvit. Eikä mitään halpahallin katkeromokkaa, jouluksi on hankittu oikein presidenttiä. Siihen vielä plöröt sekaan, niin joulumieli on taas kerran taattu.

Tylsää, ei?

Jouluruokien vaihteleminen on vaikeaa, mutta jälkkärikahvin kanssa voisi kenties vähän irrotella.

Perustasolla kahvikeikailu on helppoa. Kahvi-sokeri-kermavaahto-viski = Irish Coffee; kahvi-sokeri-kermavaahto-calvados = Café Normandie; kahvi-sokeri-kermavaahto-votka = кофе русский.

Okei, vähän lähti lapasesta, tuo viimeinen ei ole aivan virallinen versio ja maistuisikin todennäköisesti aivan kamalalta.

Mutta tässä oikeita vaihtoehtokahvijuomia aidoilta Maku.fi-sivuilta.
 

Normandialainen kahvi

1 annos

2 dl fariinisokeria
2 dl kahvijuomaa
2 rkl calvadosia
2 rkl kermavaahtoa

Mittaa lasin pohjalle sokeri. Kaada päälle kahvi ja calvados. Sekoita. Lusikoi pinnalle löysäksi vaahdoksi vatkattua kermaa. Tarjoa saman tien.

Meksikolainen joulukahvi

1 kpl appelsiinia
2 dl pikakahvijauhetta (espresso)
1/2 dl muscovadosokeria
1 1/2 rkl kanelia
1/2 rkl chilijauhetta

Raasta pestyn appelsiinin kuori hienoksi, mutta varo raastamasta kuoren alla olevaa kitkerää valkoista kerrosta. Levitä raaste lautaselle ja anna kuivua huoneenlämmössä 2–3 tuntia.

Sekoita kaikki aineet keskenään ja pakkaa joulukahvi ilmatiiviiseen purkkiin.

Valmista kahvijuoma muuten tavalliseen tapaan, mutta mittaa viimeiseksi suodatinsuppiloon 1–3 ruokalusikallista meksikolaista joulukahvia mausteeksi.

 

Mantelikahvi

4 annosta

3/4 dl mantelilikööriä
1/2 dl fariinisokeria
6 dl kahvijuomaa
1 dl kuohukermaa (vaahdotettuna)
1/2 dl mantelilastuja (paahdettuna)

Jaa likööri ja fariinisokeri laseihin. Kaada kuuma kahvi päälle. Sekoita tasaiseksi.

Koristele juomat kermavaahdolla ja paahdetuilla mantelilastuilla.

 

 Kuuma vaniljamokka

4 annosta

5 dl kahvijuomaa
4 dl kevytmaitoa
1 dl kahvikermaa
1 kpl vaniljatankoa
1 tl kardemummaa

Keitä tavallisella tai espressokeittimellä vahva kahvi.

Mittaa maito ja kerma kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan tangon kanssa. Lisää kardemumma. Lämmitä lähes kiehumispisteeseen, varo kuitenkin polttamasta seosta pohjaan. Poista vaniljatanko. Yhdistä maitoseos ja kahvi. Kaada vaniljamokka esilämmitettyyn termoskannuun.

Lisää jouluisia juomia Maku.fi:ssä.
 

Kommentoi