Roti: intialaista ohutleipää

Roti on intialainen ohutleipä, jota voi syödä kaikenlaisten muhennosten ja keittojen kanssa. Alla oleva resepti toimii erinomaisesti esimerkiksi dalin eli linssimuhennoksen kanssa.

Roti valmistetaan perinteisesti täysjyvävehnäjauhoista. Wikipedian mukaan kyseessä on atta-nimiset jauhot. Kuvissa näyttää siltä, että jauhot ovat hieman vaaleampia kuin suomalaiset grahamjauhot. Reseptissäni käytän pelkästään grahamjauhoja, mutta olen aiemmin tehnyt rotia myös tavallisilla vehnäjauhoilla. Tällöin maku on tietenkin hieman erilainen ja rakenne vielä pehmeämpi. Jatkossa luulen, että kokeilen sekoittaa n. 50-50 jauhoja. Sekoitus voisi kenties vastata atta-jauhoja.

Olen kunnon pakastaja-Elvi, eli mielestäni myös rotia voi erinomaisesti pakastaa. Annoksesta tulee n. 12 rotia, eli voit tehdä reseptin kerralla ja syödä sitä vaikka jälleen kuukauden päästä, kun valmistat jälleen dalia. Näin rotin valmistukseen menevä n. 1,5 h maksaa itsensä takaisin. Resepti on muunneltu versio tästä.

Resepti löytyy jutun lopusta. Toivottavasti alla olevat kuvat auttavat selkiyttämään rotin valmistusta! Tässä linkki dalin reseptiin.

Pehmeäksi vaivattu taikina.
Jaa takina kolmeen osaa ja laita kaksi muuta palloa rotin teon ajaksi liinan alle kulhoon.
Kaulitse pallo 0,5 cm levyksi ja voitele sulatetulla margariinilla.
Rullaa lätty itseäsi kohti.
Leikkaa rulla neljään osaan.
Litistä pikkurullat kämmenellä leikkauspinnalta.
Kaulitse ohuiksi lätyiksi.
Paista 5-10 s per puoli käännellen, kunnes lättyyn tulee ilmakuplia ja pinta alkaa saada väriä.

Roti

Ainekset (12 annosta)

350 g
täysjyvävehnä- tai grahamjauhoja (voit myös laittaa esim. 250 g grahamjauhoja ja 100 g tavallisia vehnäjauhoja)
1/2 tl
suolaa
2 rkl
rypsiöljyä
250 ml
kuumaa vettä (keitä vesi kiehuvaksi vedenkeittimessä)
jauhoja tason jauhottamiseen
25 g
pehmeäksi sulatettua margariinia rotien väliin
20 g
kevyesti sulatettua margariinia valmiiden rotien pinnalle (valinnainen)
1 h 30 min
{
AKTIIVINEN 1 h 30 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

  1. Sekoita jauhot ja suola leivontakulhossa. Lisää rypsiöljy ja keitetty vesi.
  2. Sekoita taikinaa lusikalla, koska se on aluksi kuumaa.
  3. Siirrä taikinapallo tasolle ja vaivaa sitä käsin, kunnes taikina on pehmeää. Tähän vaiheeseen kannattaa käyttää n. 5 minuuttia, jotta saat helposti käsiteltävän taikinan.
  4. Anna taikinan levätä 5 minuuttia kulhossa liinan alla. Sulata margariinia hetki mikrossa.
  5. Jaa taikina kolmeen osaan ja käsittele taikina pallo kerrallaan. Laita muut taikinapallot liinan alle, jotta ne eivät kuivu.
  6. Kaulitse taikina n. 0,5 cm paksuiseksi pyöreäksi levyksi.
  7. Sivele leivontasudilla margariinia levylle. Rullaa levyä takareunasta itseäsi kohti.
  8. Jaa rulla neljään osaan ja paina pikkurullat pystypinnalta lyttyyn. Tällöin kierteet tulevat näkyviin.
  9. Kaulitse litistetyt rullat pyöreiksi lätyiksi. Kuvissa tehnyt todella ohuita lättyjä, mutta voit halutessasi tehdä hieman paksumpaa rotia. Toista vaiheet kahdelle muulle pallolle. Tarjoile valmiit rotit esimerkiksi dalin kanssa!
Kulttuuri Ruoka ja juoma