Myslisämpylät
Koska leipähyllyt ovat koronan takia välillä tyhjinä, ajattelin, että olisi mukava jakaa resepti itse tehtyihin sämpylöihin. Olen pitkään tehnyt erilaisia siemeniä sisältäviä pehmeitä sämpylöitä, mutta tällä kertaa halusin reseptiin hieman tvistiä. Siementen lisäksi näihin sämpylöihin tulee kuivattuja karpaloita ja kaurahiutaleita. Voit kuitenkin rohkeasti laittaa sekaan erilaisia siemeniä ja kuivattuja marjoja tai hedelmiä. Minun suosikkimyslini sisältää makeita, mutta hieman happamia karpaloita, ja mielestäni ne luovat ihania sattumia sämpylöihin. Sämpylät voit tarjoilla vegaanisen margariinin tai vaikka paahdetun punajuuritahnan kanssa.
Muutama vinkki:
- Jos sinulla on hiivaa rästissä, ei huolta! Taikina nousee myös 25 g palalla, mutta hieman hitaammin.
- Taikinaa kannattaa kohottaa ainakin 45 minuttia. Pidemmästä kohotuksesta ei kuitenkaan ole haittaa. Voit siis huoletta jättää taikinan lepäämään liinan alle vaikka puoleksitoista tunniksi ja lisäksi kohottaa niitä odotellessa liinan alla.
- Kun alat leipoa sämpylöitä valmiista taikinasta, jauhota taso reilusti. Taikina on tahmeaa, mutta vaivaamisen sijaan kääntele sitä jauhoissa. Tämä helpottaa taikinan käsittelyä. Jos sinulla on suuri pöytä tai taso, voit tehdä taikinasta yhden pitkän pötkylän. Vaihtoehtoisesti voit jakaa taikinan aluksi kahtia. Leikkaa pötkylästä suunnilleen samankokoisia suorakaiteita. Taikina on niin pehmeää, että harvemmin pyörittelen siitä palloja.
- Pakasta kaikki sämpylät, joita et syö heti. Silloin saat halutessasi joka aamu kuin uunituoreita sämpylöitä.
Myslisämpylät
Ainekset (16 annosta)
- 5 dl
- vettä (voit myös laittaa puolet kauramaitoa)
- 1 tl
- suolaa
- 2 rkl
- tummaa siirappia
- 50 g
- tuorehiivaa
- 2 dl
- kaurahiutaleita
- 1,5 dl
- kuivattuja karpaloita (hienonnettuna)
- 0,75 dl
- auringonkukansiemeniä
- 0,5 dl
- kurpitsansiemeniä
- 3 rkl
- pellavansiemeniä (kokonaisia tai rouhetta)
- 4 dl
- grahamjauhoja
- 2,5 dl
- vehnäjauhoja
- 50 g
- sulatettua vegaanista margariinia
1 h
{
AKTIIVINEN
15 min
PASSIIVINEN
45 min
Tee näin:
- Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola, siirappi ja hiiva.
- Sekoita kaurahiutaleet, hienonnetut karpalot ja siemenet kulhossa ja lisää joukkoon.
- Lisää vähitellen grahamjauhot ja vehnäjauhot sekä alusta taikinaan sulatettu margariini. Suosittelen käyttämään vatkaimen taikinakoukkuja. Taikinan kuuluu jäädä melko pehmeäksi.
- Anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla n. 45 min.
- Jauhota taso ja tee taikinasta pitkula, jonka jaat kahteen osaan. Riippuen halutusta sämpyläkoosta jaa pitkulat vielä kahdeksaan tai yhdeksään osaan. Taikinasta tulee siis 16-18 sämpylää.
- Lämmitä uuni 225 asteeseen. Peitä pelleillä olevat sämpylät liinalla ja anna kohota, kunnes uuni on lämmin. Paista yksi pelti kerrallaan uunin keksiosassa noin 15-17 minuuttia tai kunnes sämpylät saavat pintaansa kauniin ruskean sävyn.