Vegaaninen pasta carbonara herkkusienillä ja fenkolilla (ilman kaurakermaa)

Yksi ehdoton lempireseptini on pasta carbonara. Kasvipohjaiseen ruokavalioon siirtyessä täytyy kuitenkin olla hieman luovempi, mikäli haluaa tehdä vegaanisen version ruuasta, jonka pohjana on kananmunat, parmesaani ja pekoni…

Tästä reseptistä olen kuitenkin todella ylpeä! Cashew-kermapohjainen carbonara-kastike on ihanan kermainen ja olin itse jopa hieman yllättynyt, kuinka paljon se muistuttaa perinteistä carbonaraa. Ehdottoman tärkeä ainesosa on muskottipähkinä, jonka ainakin minä yhdistän herkulliseen carbonaraan. En myöskään suosittele jättämään kastikkeesta yhtäkään ainesosaa pois, sillä en usko, että se onnistuu ilman alla olevaa yhdistelmää.

Suurin osa vegaanisisia carbonara-resepteistä tukeutuu vegaaniseen valmiskermaan. Vaikka kaurakermalla on paikkansa vegaanisessa keittiössä, aloin jo alkuvaiheessa hieman turtua ainaiseen kauran makuun ruuassa. Olen myös usein pettynyt kaurakerman olomuotoon ruuissa. Kehittelemäni versio ei ole yhtä nopea valmistaa kuin valmiilla kasviskermalla tehdyt versiot, mutta se on sitäkin maukkaampi (ja terveellisempi). Kaurakerman pakkausselosteesta huomaa, että se on suurimmaksi osaksi rypsiöljyä, ei kauraa. Sen takia halusin kokeilla kehittää alusta alkaen itse tehdyn carbonara-kastikkeen, joka muistuttaisi mahdollisimman paljon kanamunan keltuaisesta valmistettua sukulaistaan.

Carbonaran pohja: cashew-kerma

Reseptin perustana on cashew-kerma, joka valmistetaan liotetuista cashew-pähkinöistä. Cashew-pähkinät turpoavat ja pehmenevät  liotuksen aikana, minkä jälkeen ne on helppo ajaa ”kermaksi”. Cashew-pähkinöitä voi liottaa yön yli tai vähintään 8 h kylmässä vedessä. Vaihtoehtoisesti cashewt voi liottaa n. 1 h kiehautetussa vedessä. Tällöin lisää ensin cashewt kulhoon ja kaada päälle keitetty vesi. Itse suosin kuitenkin hitaampaa versiota. Täytyy vain muistaa laittaa cashewt ajoissa likoomaan.

Täyte: herkkusienet ja fenkoli

Monissa vegaanisissa carbonara-resepteissä on käytetty savutofua. Se onkin varmasti oiva vaihtoehto pekonille. Itse kaipaan kuitenkin välillä myös vaihtelua tofulle, joten tässä reseptissä on pekonin sijaan herkkusieniä ja fenkolia. Rakastan fenkolia ja sen anista muistuttavaa makua. Mielestäni se tuo ihanaa raikkautta herkkusienten lomassa. Olen kokeillut herkkusienten tilalla myös herneitä ja ne toimivat myös todella hyvin. Toki tähänkin reseptiin voi paistaa halutessaan savutofua.

Annosmäärät ja kastikkeen säilytys

Reseptistä tulee n. 4 annosta. Perinteisestä carbonarasta poiketen tämä kastike säilyy kuitenkin erinomaisesti jääkaapissa. Mikäli kokkaat yhdelle tai kahdelle, voit käyttää kerrallaan vain osan kastikkeesta ja säilyttää loppua jääkaapissa n. 4-5 päivää esim. lasipurkissa tai muussa ilmatiiviissä rasiassa.

Öljytön resepti

Kun selaat reseptiä, saatat huomata, että siinä ei ole käytetty ollenkaan öljyä. Rasva tulee siis täysin cashew-pähkinöistä. Voin kuitenkin luvata, että lopputulos on mitä koukuttavin ja kermaisin! Olen nyt jonkin aikaa minimoinut öljyn käyttöä. Jos haluat, voit tietenkin myös käyttää rypsiöljyä paistaessa, mutta olen kirjoittanut ohjeen niin, että onnistuisit myös ilman sitä.

Vegaaninen pasta carbonara herkkusienillä ja fenkolilla

Ainekset (4 annosta)

Ruskistetut sipulit
1
sipuli
4-5
valkosipulinkynttä
1 rkl
kasvisfondia
2,5-4,5 dl
vettä
Cashew-kerman pohja
100 g
cashew-pähkinöitä (liotettuna n. 8 h)
2 rkl
ravintohiivahiutaleita
¼ tl
muskottipähkinää
reilusti mustapippuria myllystä
ripaus valkopippuria
⅓ tl
suolaa
2 rkl
sitruunamehua
1,3 dl
vettä
Paistetut herkkusienet ja fenkoli
80 g
fenkolia (hienonnettuna)
125 g
herkkusieniä (suikaloituna)
vettä paistamiseen
30 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

  1. Sekoita kasvisfondi veteen. Lisää sipuli kuumalle ja kuivalle pannulle. Paista hetki ja lisää kasvislientä vähitellen pannulle. Lisää lientä aina, kun aiempi on haihtunut, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja alkaa saada väriä. Tässä voi mennä muutama minuutti. Kun sipulit alkavat ruskistua, lisää valkosipulit ja paista vielä pari minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä pannulle.
  2. Lisää vettä lukuun ottamatta cashew-kerman ainekset monitoimikoneeseen tai sauvasekoittimen astiaan. Lisää myös paistetut sipulit ja aja tahnaksi lisäten vettä vähitellen. 1,3 dl on suuntaa-antava, eli saatat joutua lisäämään myös hieman enemmän vettä. Lopputuloksen tulisi olla juoksevaa, mutta silti hieman paksua.
  3. Keitä pasta ja säästä n. 1,5 dl pastan keitinvettä.
  4. Laita fenkolit kuumalle kuivalle pannulle. Suosittelen käyttämään kannellista kasaria. Kääntele hetki, kunnes fenkoli alkaa saada hieman väriä. Lisää sienet, laita kansi päälle ja anna niistä haihtuvan nesteen höyryttää kasvikset kypsäksi. Lisää pannulle tarvittaessa hieman vettä.
  5. Lisää pasta ja kastike pannulle. Kääntele kastike pastan joukkoon ja lisää pastan keitinvettä, mikäli haluat ohentaa kastiketta.
  6. Tarjoile heti!
Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Terveys