Pho Viet: Erinomaista pho-keittoa Helsingin keskustassa

Kuinka kauas voi matkustaa ihan vain syömällä oman kotikaupunkinsa kuppiloissa? Yllättävän kauas! Tämä blogipostaus aloittaa mun makumatkat Helsingin metropolialueen ruokapaikkoihin! Ensimmäiseksi päätin lähteä Vietnamiin, jonka pääkaupunkiin olisi matkaa melkein 11 000 km.

***

Lauantain suunnitelmani oli käydä ystäväni kanssa kokeilemassa Citycenterin yläkerrassa sijaitseva kiinalainen ravintola Biáng!, mutta suunnitelmamme muuttuivat matkalla. Kävelimme Eerikinkadulla ja huomasimme uuden Pho Viet -nimisen vietnamilaisen ravintolan Yrjönkadun ja Eerikinkadun kulmassa. Pho-keiton ystävinä päätimme kurkata sisään.

Ravintolassa on yksinkertainen sisustus, mutta tila on ihanan valoisa ja näkymät hyvät.

Menimme tiskille kysymään, milloin ravintola on auennut ja päädyimme hetken kuluttua tilaamaan keitot. Ystävällinen tarjoilija kertoi englanniksi ravintolan auenneen tähän pari viikkoa sitten. Aiemmin ravintola oli kuulemma ollut Kampin kauppakeskusta vastapäätä. Konsepti on yksinkertainen: ruuat tilataan tiskiltä ja maksetaan heti. Annokset tuodaan pöytään ja ruuan hintaan sisältyy valmiiksi haudutettu kahvi. Teetä ei ole tarjolla.

Pho Vietin bravuuri tuntuu olevan pho-keitto, mutta tarjolla on myös monia muita vietnamilaisia herkkuja kohtuuhintaan.

Tilasin pho-keiton (phở bò) naudanlihalla, ystäväni kanalla (phở gà). Molemmat maksoivat 12 euroa sisältäen kahvin. Tarjoilijan suosituksesta valitsin keittooni kahta erilaista naudanlihaa: pehmeää, raakana kuumaan liemeen laitettavia suikaleita (phở tái) sekä naudan kylkipalaa (phở nam), jossa on enemmän rasvaa. Keitot saapuivat melko nopeasti ja tarjoilija kysyi, haluaisimmeko limeä. Limen tultua kysyin vielä, olisiko mahdollista saada tuoretta chiliä. Berliinissä, vietnamilaisen ruuan eurooppalaisessa keskuksessa, olen tottunut syömään pho-keiton limellä ja chilillä, joten oli hienoa, että tämä onnistui pyynnöstä. Aterimet ja vesi piti hakea erikseen, mikä ei haitannut ainakaan minua ja seuralaistani tällä hintatasolla. Ainut asia, joka hieman häiritsi, olivat kertakäyttöiset puikot. Muut aterimet olivat kuitenkin teräksisiä.

Pöydillä oli maustepurnukoita, joissa oli mm. valkosipuli- ja chilikastiketta.
Tuoretta limeä ja chiliä sai pho-keiton lisukkeiksi pyynnöstä.

Molempien keittojen liemi oli todella maukasta ja päällä oli paljon lihaa, kevätsipulin vartta, sipulia ja korianteria, ehkä hieman minttua. Annokset olivat hyvän kokoisia ja naudanliha-phossa oli mielestäni jopa hieman liikaa lihaa, joten emme saaneet syötyä kulhojamme aivan tyhjäksi. Keitot oli kuitenkin kokonaisuudessaan todella positiivinen yllätys.

Lihaa ei oltu säästelty keitoissa. Myös yrttejä oli kiitettävästi.
Ystäväni tilasi kanalla höystetyn pho-keiton.

Pho Vietissä oli rento tunnelma ja se oli lähes täynnä vierailumme ajan. Paikalle oli löytänyt niin vanhempia pariskuntia kuin turistiperheitä pienine lapsineen ja matkalaukkuineen. Sisustus oli varsin yksinkertainen, mutta valtavat ikkunat toivat tilaan paljon valoa ja ravintolasta oli mukava katsella ulos kadulle.

Menimme lopuksi kiittämään hyvästä ruuasta ja teefanaatikkona mainitsin ystävällisesti, että kahvin lisäksi tarjolla voisi olla myös teetä. Teetä oli tarjoilijan mukaan kyselty jo useaan kertaa, ja kuulosti siltä, että se olisi tulossa kahvin rinnalle lähiaikoina. Lähtiessämme napsaisin hymyilevistä tarjoilijoista vielä kuvan. Tänne tulen taatusti toistekin! Seuraavalla kerralla voisin testata kevätrullia ja muita pääruokia, joita olin bongaillut naapuripöydissä.

Iloiset tarjoilijat suostuivat lopuksi vielä kuvaan.
Lähtiessämme paikka alkoi olla jo aika täynnä. Isot ikkunat varmasti houkuttelevat uteliaita sisään kokeilemaan.

 

Pho Viet

Eerikinkatu 1, 00100 Helsinki

 

/ Riikka

Kulttuuri Ravintolat Ruoka ja juoma