Linssi-vihannesbolognese

Välillä kaipaa helppoa ja nopeaa arkiruokaa. Tämä linssi-vihannesbolognese syntyy alle 30 minuutissa.Toki, jos käytät kuivia linssejä, linssien liotukseen ja keittämiseen pitää varata jonkin verran aikaa. Nämä kuitenkin hoituvat aika lailla itsekseen ja voit samalla tehdä jotakin muuta.

Linssit

Linssit, kasvipohjaisten proteiinilähteiden aatelia! Linssit eivät ole ainoastaan täynnä kuitua ja proteiinia, niissä on useita tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita kuten erilaisia B-vitamiineja, rautaa, magnesiumia ja sinkkiä.

Kuivissa linsseissä on se hyvä puoli, että ne säilyvät todella pitkään ja vievät vähemmän tilaa kuin kypsät tölkkilinssit. Yhdestä paketista kuivia linssejä saat monta bolognesekastiketta. Ostan linssit ja pavut pääasiassa Hakaniemen aasialaisista ruokakaupoista, koska siellä pakkauskoot ovat suurempia kuin tavallisissa ruokakaupoissa. Kuivia linssejä (ainakin vihreitä) löytyy kuitenkin myös kaikista yleisimmistä kaupoista kuten S-Marketista, K-Marketista ja Lidlistä. Ostamalla kuivia linssejä säästät pitkällä aikavälillä myös rahaa. Esim. tavallisista ruokakaupoista saatavalla 400 g paketista kuivia vihreitä linssejä saat kokattua esim. tämän postauksen linssibolognesea kolme kertaa. Kokkaat siis ainakin kolme kertaa enemmän yhden linssitölkin hinnalla (esim. GoGreenin 400 g kuivia vihreitä linssejä maksaa 1,35 e ja yhden kypsiä linssejä sisältävän tölkin hinta on 1,29 e foodie.fi-verkkokaupassa).

Vihannekset

Linssien lisäksi tämä bolognese on täynnä ihania vihanneksia. Niitä voit valita sen mukaan, mitä kaapistasi löytyy. Olen kokeillut kyseisen reseptin käyttäen mm. porkkanaa, paprikaa, parsakaalia, vihreitä papuja ja kesäkurpitsaa. Voit siis rohkeasti kokeilla, mitä kaapistasi löytyy. Myös pakasteherneet – ja parsakaali toimivat varmasti erinomaisesti, mikäli haluat minimoida kaupassakäynnit, mikä on tällä hetkellä suotavaa.

Yrtit

Mikäli sinulla ei ole juuri reseptissä mainittavia yrttejä, ei huolta! Voit jättää jonkin yrtin pois ja lisätä hieman enemmän toista. Voit myös kokeilla muita yrttejä.

Kokkausvälineet

Suosittelen tekemään tämän linssi-vihannesbolognesen isossa paistinpannussa, mielellään kannellisessa kasarissa. Voit kuitenkin hyvin myös käyttää isoa kattilankantta tai jopa uunipeltiä paistinpannun päällä, mikäli kotoasi ei löydy kasaria. Myös kannellinen teflon-kattila toimii. Kansi on joka tapauksessa tärkeä erityisesti, jos haluat paistaa ilman öljyä.

Tästä linssi-vihannesbolognesessa on melkein kaikki sateenkaaren värit!

Linssi-vihannesbolognese

Ainekset (5 annosta)

1 rkl
rypsiöljyä (valinnainen)
1
sipuli
2-4
valkosipulinkynttä
400 g
erilaisia vihanneksia ( esim. kesäkurpitsaa, porkkanaa, paprikaa, parsakaalia, munakoisoa)
500 g
tomaattimurskaa (suosittelen Muttia)
140 g
tomaattipyreetä
2 tl
balsamietikkaa
½ rkl
oreganoa
½ rkl
basilikaa
1 tl
timjamia
½ tl
rosmariinia
reilusti mustapippuria myllystä
½ tl
suolaa
1 tölkki
valmislinssejä tai 125 g kuivia (esim. vihreät ja ruskeat linssit toimivat hyvin)
Tarjoiluun
spagettia tai muuta pastaa
halkaistuja minitomaatteja
rucolaa
25 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 15 min

Tee näin:

  1. Jos käytät kuivattuja linssejä, huuhtele linssit ja laita ne runsaaseen veteen likoamaan n. 2-6 tuntia ennen ruuanlaittoa. Liotus lyhentää keittoaikaa. Kun liotin linssejä 6 h, keittoaika oli hieman yli 20 min. 
  2. Siivilöi linssit ja keitä niitä runsaassa vedessä 20-25 min. Voit lisätä keitinveteen laakerinlehden. Valuta lopuksi vesi pois kattilasta ja jätä linssit odottamaan vuoroaan.
  3. Silppua sipuli ja valkosipuli. Pilko vihannekset.
  4. Kuullota sipuli rypsiöljyssä. Jos et halua käyttää öljyä, lisää silputtu sipuli kuumalle kuivalle pannulle, kääntele hetki ja lisää loraus vettä pannulle. Lisää valkosipulit sekä kauiten paistoa vaativat vihannekset, kuten porkkanat. Paista hetki ja lisää loput vihannekset. Jos et käytä öljyä, voit tässä vaiheessa lisätä pannulle 0,5 dl vettä, laittaa kannen päälle ja höyryttää kasviksia hetken. Älä kuitenkaan paista tai höyrytä kasviksia liikaa, vihannekset saavat jäädä rapsakoiksi tässä vaiheessa. 
  5. Lisää tomaattimurska, tomaattipyree, yrtit, pippuri, suola ja balsamico. Sekoita ja jätä kannen alle hautumaan miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Voit sekoittaa kastiketta aina välillä. 
  6. Lisää linssit aivan keittoajan loppupuolella. Jos käytät tölkkilinssejä, huuhtele ja valuta linssit ennen kastikkeeseen lisäämistä.
  7. Tarjoile pastan, rucolan ja minitomaattien kanssa.
hyvinvointi ruoka-ja-juoma