Öljy: aukko whole food plant based -ruokavaliossa
Kerroin viime postauksessa, että ihoni parani merkittävästi noin kuukaudessa, kun vaihdoin täysin kasvipohjaiseen tai tarkemmin sanottuna whole food plant based -ruokavalioon. Eläinperäisten tuotteiden jättämisen lisäksi en oikeastaan syönyt muita herkkuja kuin palan tai kaksi tummaa suklaata päivässä. Jossain vaiheessa aloin jälleen leipoa, toki jättäen pois maidon, kananmunat ja voin. Huomasin, että kun aloin jälleen leipoa enemmän ja tietenkin myös syödä leivonnaisia, sain parin päivän päästä yksittäisiä finnejä tai pientä näppylää nenään tai otsaan. Koska asun yksin, leivonnaisia tulee helposti syötyä runsaasti muutama päivä putkeen, koska kukaan ei ole jakamassa niitä.
Olen jo ennen vegaaniruokavalioon siirtymistä huomannut, että ihoni kunto huononee, kun syön kerralla paljon rasvaista tai todella sokeripitoista ruokaa kuten nachopaistosta tai irtokarkkeja. Tämä ei sinänsä siis tullut yllätyksenä.
Aukko whole food plant based -ruokavaliossa
Tajusin nopeasti, että tavallisiin aterioihin verrattuna leivonnassa on hieman hankalampaa pitäytyä whole food -linjalla. Myös vegaaniruokavaliossa leivonnan keskeiset ainesosat ovat valkoinen sokeri, öljy tai margariini sekä valkoiset jauhot. Vaikka nämä ovat kasviperäisiä ainesosia, ne eivät täytä whole food -määritelmää. Whole food -vaihtoehdot sokerille, öljylle ja valkoisille jauhoille olisivat esimerkiksi taatelit, oliivit ja kokonaiset ateriajyvät. Nämä eivät kuitenkaan tule ensimmäisenä mieleen, kun lähtee leipomaan. Minua jäi mietityttämään, voisiko ihon kunto huonontua juuri näiden ainesten lisäämisestä ruokavalioon. Valkoisen sokerin haitat ovat aika tunnettuja ja suurin osa tietää, että olisi hyvä suosia täysjyvätuotteita. Prosessoidussa muodossa olevasta rasvasta (eli öljystä tai margariinista) puhutaan kuitenkin vähemmän.


Miksi olen kiinnostunut vähentämään öljyn käyttöä?
Vaihtaessani tähän ruokavalioon, olen lukenut ja katsonut todella paljon materiaalia niin tieteellisestä kuin ihmisten omien kokemusten näkökulmasta. Mieleeni on jäänyt esimerkiksi pyörimään, kuinka vegaanivloggari Mic the Veganin akne parani, kun hän vaihtoi vegaaniruokavalioon, mutta hävisi kokonaan, kun hän jätti pois öljyn kokkaamisesta. Samoin Best Version Vegan kertoo, että hänen vuosia kestänyt aknensa alkoi parantua, kun hän jätti öljyn.
Lisäksi olen lukenut useamman kasvipohjaisen ruokavalion puolesta puhuvan lääkärin suosittelevan minimoimaan öljyn käyttöä yhtä lailla kuin valkoisen sokerin tai suolan. Tämän puolesta puhuvat mm. Michael Greger, Michael Klaper, Neal Barnard ja Dean Ornish. Esim. Klaper viittaa tutkimukseen, jonka mukaan välimeren ruokavalio on terveellinen oliiviöljystä huolimatta, ei sen takia. Ruokavalio on terveellinen, koska se sisältää runsaasti vihanneksia ja hedelmiä. Joka tapauksessa pääviesti tuntuu olevan, että elimistölle välttämätön rasva olisi paras saada mahdollisimman alkuperäisessä muodossaan. Öljy vaan helposti jää ihmisiltä huomaamatta, koska se on keskeinen, mutta samalla lähes huomaamaton, osa kokkausta. Rypsi- tai oliiviöljyä sujahtaa mm. paistamiseen, salaatinkastikkeisiin, erilaisiin vegaanisiin tahnoihin ja tietenkin leivontaan.
Olen nyt muutaman viikon ajan kokeillut minimoida öljyn (ja margariinin) käyttöä. Olen tehnyt tätä kokeilumielessä, sillä minua kiinnostaa, miten nämä voivat vaikuttaa ihoni kuntoon. Olen kokeillut tehdä tuttuja reseptejä ilman öljyä. Tämä tarkoittaa, että paistan enimmäkseen vettä tai kasvislientä käyttäen. Tämä tuntuu jo aika helpolta. Olen tehnyt salaatinkastikkeet ilman öljyä käyttäen pohjana valkoviini- tai omenaviinietikkaa ja sitruunamehua tai cashew-pähkinöistä tehtyä kermaa. Margariinin sijaan levitän leivän päälle kehittämiäni öljyttömiä levitteitä kuten hummusta tai punajuuritahnaa. Lisäksi olen kokeillut leipoa ilman öljyä, mikä on paljon hankalampaa.
Ja jos pohtii,mistä saa tärkeät omega-3-rasvahapot ilman rypsiöljyä, ei huolta! Pellavansiemenrouhe on erinomainen lähde. Esim. 1 rkl puurossa on joka päivä toimii erinomaisesti. Muita hyviä lähteitä ovat chiansiemenet, saksanpähkinät ja hampunsiemenet.
Olen nyt jo huomannut, että ainakaan suurempia finnejä ei tänä aikana ole tullut. Toki olen myös jättänyt pois valkoisen sokerin, mikä vaikuttaa varmasti asiaan.
Askel kerrallaan
On kuitenkin hyvä muistaa, että ennen kuin alkaa kikkailemaan öljyn tai sokerin vähentämisellä, voi olla hyödyllisempää—ja helpompaa—keskittyä lisäämään kasviksia, hedelmiä, täysjyvää ja palkokasveja ruokavalioon. Kuten tässä Harvard Medical Schoolin jutussa mainitaan, todella rajoittuneet ruokavaliot voivat olla liian työläitä, minkä takia niitä voi olla hankalaa ylläpitää. On eri asia yrittää pysäyttää sydänsairauden eteneminen kuin pyrkiä syömään tavallista terveellistä vegaaniruokavaliota. Jos kuitenkin on kiinnostunut kokeilemaan öljyn vähentämistä, se kannattaa mielestäni aloittaa asteittain. Voit vaikka aloittaa tekemällä salaatinkastikkeen ilman öljyä ja kokeilla, miltä se maistuu.
Seuraavassa postauksessa jaan ensimmäisen whole food -tyylisen keksireseptin! Olen ylipäätään innostunut kokeilemaan, miten voi luoda maukkaita leivonnaisia ilman, että käyttää suuria määriä prosessoituja ainesosia. Suurin osa resepteistäni tulee jatkossa varmasti seuraamaan pääosin whole food -linjaa.
Oletko kokeillut vähentää öljyn ja margariinin käyttöä tai jättänyt ne pois? Miltä se on tuntunut?

