Paahdettu punajuuritahna

Kun aloin vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä, leivän päälle piti keksiä jotain juuston sijaan. Vegaaniset juustot eivät ole hirveästi houkutelleet, ja aika nopeasti ymmärsin, että leivän päälle voi juuston sijaan laittaa erilaisia tahnoja. Yksi ensimmäisistä tahnakokeiluistani oli punajuuritahna. Vaikka olen kokeillut jo joitakin erilaisia tahnoja, tämä paahdetuista punajuurista tehty tahna on tämänhetkinen suosikkini.

Punajuuren lisäksi tahnaan tulee pehmeäksi paahdettuja valkosipulinkynsiä sekä reilusti sitruunamehua. Sitruunamehun hapokkuus ja kirpeys tasapainottaa ihanasti punajuurten makeutta. Lisäksi tahnaan tulee paahdettuja pähkinöitä. Suosikkini ovat saksanpähkinät, mutta olen kokeillut tahnaa myös manteleilla ja näiden kahden sekoituksella. Punajuurten tapaan pähkinät kannattaa ehdottomasti paahtaa pannulla ennen tahnaan lisäämistä. Tämä syventää makua.

Paahdettu punajuuritahna sopii niin leivän kuin siemennäkkärinkin päälle. Erityisesti ruisleivän kanssa punajuuri toimii erinomaisesti. Olen itse syönyt tahnaa myös peston tapaan pastan kanssa. Pestona käytettynä tahna on myös helppo ja nopea arkiruoka, kunhan tahnan on tehnyt valmiiksi vaikka sunnuntaina. Ainakin minun kotonani sunnuntai on tahnojenvalmistuspäivä!

Paahdettu punajuuritahna säilyy jääkaapissa n. 5 päivää. Omassa jääkaapissani se on kuitenkin pisimmillään säilynyt jopa viikon, mutta tällöin kannattaa olla tarkkana.

Paahdettu punajuuritahna

Ainekset (10 annosta)

500 g
punajuuria (2-4 punajuurta riippuen koosta)
2
valkosipulinkynttä (kuorimattomana)
60 g
saksanpähkinöitä (myös esim. mantelit ja pekaanipähkinät toimivat)
3 rkl
sitruunamehua (n. 1/2 sitruunan mehu)
ripaus
suolaa
muutama rouhaisu
pippuria myllystä
30 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

  1. Kuori punajuuret ja pilko ne pienehköiksi lohkoiksi. Älä kuori valkosipulinkynsiä, mutta kevyesti napauttaa niitä veitsen leveällä osalla. Laita punajuurilohkot ja valkosipulit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paahda uunissa 220 asteessa n. 20 min tai kunnes punajuuret ovat kypsiä. Anna jäähtyä hieman. Jäähtymisen ajaksi voit kääriä punajuurilohkot leivinpaperin sisään, jotta kosteus ei haihdu.
  2. Paahda pähkinät kuumalla ja kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä.
  3. Lisää tehosekoittimeen paahdetut punajuuret, saksanpähkinät, valkosipuleiden pehmentynyt sisus, sitruunamehu sekä hieman suolaa ja pippuria. Jos käytät sauvasekoitinta, pähkinöitä kannattaa murskata etukäteen hieman morttelissa. Aja tahna sileäksi.
  4. Tarjoile leivän päällä, vihannesten kanssa dippinä tai jopa peston tapaan pastan kanssa!
hyvinvointi ruoka-ja-juoma