Superaamiainen? Kurkuma-suklaapuuro tulehdusta alentamaan

Syötkö aamulla puuroa? Oletko koskaan miettinyt, miten puurosta saisi astetta monipuolisemman ravitsemuksen näkökulmasta?

Olen nyt vähän yli kuukauden ajan syönyt pääosin vegaaniruokavaliota ja vaihdoin kokeilun alkupuolella aamiaiseni leivästä puuroon. Siihen on muutama syy. Ensinnäkin, jos ei syö juustoa—eikä halua syödä vegaanijuustoja—leivänpäällisten kanssa täytyy olla hieman kekseliäämpi. Teen lähes joka viikko vegaanisen levitteen tai tahnan, mutta aina ei ehdi. Mielestäni savutofu on myös erinomainen leivänpäällinen, mutta syön sitä usein salin jälkeen ja aamulla kaipaan jotain muuta. Toiseksi, leivässä on yllättävän paljon suolaa. Suolaa saa joka tapauksessa muilla aterioilla, joten aamupalalla sen voi hyvin minimoida. Kolmanneksi, aamiainen on hyvä aika saada erilaisia ravintoaineita ja puuroon on helppo tunkea jos jonkinlaista maustetta ja höystettä.

Jaankin tänään reseptin hieman erikoisempaan aamupuuroon. Kauran lisäksi sen keskeinen ainesosa on kurkuma, joka on tutkitusti tehokas alentamaan tulehdusta. Kurkuman hyödyt tulevat kuitenkin todella esiin vasta yhdistettynä mustapippuriin. Kerron alla enemmän puuron eri ainesosista ja niiden mahdollisista hyödyistä.

Miksi olisit kiinnostunut matala-asteisesta tulehduksesta ja mitä sille voi tehdä? Krooninen tulehdus voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa erilaisia sairauksia, joten se olisi hyvä minimoida. Tulehdukseen vaikuttavat monenlaiset asiat elintavoista ympäristön vaikutuksiin, mutta ruokavaliolla voi kuitenkin jossain määrin vaikuttaa siihen. Tietyt raaka-aineet kuten kurkuma, kaakao ja marjat auttavat alentamaan tulehdusta. Tärkeää on kuitenkin myös minimoida tulehdusta aiheuttavien ruoka-aineiden, kuten valkoisen sokerin tai transrasvojen, saanti. Kokonaisuus on siis kaikki kaikessa, ei yksi puuro. Mielestäni on kuitenkin ollut kiinnostavaa kehitellä aamiainen, joka on mahdollisimman monipuolinen ja tasapainoinen ja mahdollisesti voi auttaa alentamaan tulehdusta. Miksipä ei, mikäli se on mahdollista!

Kurkuma-suklaapuurosta (sisältäen banaanin ja maapähkinävoin) saa n. 500 kaloria. Siinä on muun muassa n. 16 g proteiinia. Itselläni tämä täyttää n. 27 % päivän proteiinintarpeestani. Laskin proteiinintarpeen paino x 1.1 g Ruokatieto Yhdistyksen suosituksen mukaan. Cronometerin suositukset ovat korkeammalla, mutta luotan suomalaisiin suosituksiin. Rasvaa saan melkein puolet päivän saantisuosituksesta, mutta se on enimmäkseen hyvässä muodossa, eli tulee siemenistä ja pähkinöistä—ei prosessoiduista öljyistä.

Puuron lisäksi syön aamuisin soijajugurttia, marjoja ja itse puristettua appelsiinimehua. Kun appelsiinien kausi loppuu, vaihdan todennäköisesti jonkin muun kausihedelmän syöntiin. Sen voi viipaloida jugurttiin tai puuron päälle. Kun lisään soijajugurtin, marjat ja tuorepuristetun appelsiinimehun kokonaisuuteen, aamiaisesta saa hieman yli 600 kaloria ja se alkaa jo näyttää aika hyvältä Cronometerissä. Cronometer-kuvista näkyy tarkemmin eri ravinto- ja hivenaineiden pitoisuudet sekä pelkästä puurosta että koko aamiaisesta. Suuresta kalorimäärästä ei myöskään tarvitse olla huolissaan. Jos syö kasvispainotteisesti, on ennemminkin tärkeää huolehtia siitä, että saa tarpeeksi kaloreita. Lisäksi tutkimusten mukaan keho pystyy hyödyntämään kalorit tehokkaammin aamulla. Ison aamiaisen syöminen auttaa myös herättämään kehon. Toki, jos aamulla ei vain tee mieli syödä kovin paljoa, voit pienentää reseptin määriä tai jättää joitain osia pois. Itse kuitenkin koen, että soijajugurtti on hyvä lisä ja auttaa pitämään nälän loitolla pidempään.

Yllä näytönkaappaukset Cronometer-palvelusta itse puurolle.

Yllä kuvankaappaukset koko aamiaiselle Cronometeristä.

Vaikka tämä aamiainen on ravitsemuksellisesti aika hyvä kokonaisuus, se ei valitettavasti ole aivan yksinkertaisimmasta päästä. Koska syön sitä lähes joka aamu, valmistelen puuron edellisenä iltana. Jos ainesosat löytyvät kaapista, valmistelu sujuu kuitenkin hujauksessa. Mittaan illalla puurohiutaleet sekä mausteet ja lisukkeet kahteen eri astiaan. Lisäksi laitan kattilan valmiiksi liedelle ja mittaan siihen veden. Tällöin aamulla herätessä voit vain laittaa lieden päälle ja alkaa keittää puuroa. Seuraavaksi lisää joistakin puuron raaka-aineista.

Kaurahiutaleet

Käytän isoja kaurahiutaleita, koska niissä on mielestäni paras rakenne. Pikakaurahiutaleet muuttuvat keittäessä täysin mössöksi. Lisäksi ruuansulatusjärjestelmä joutuu tekemään hieman enemmän töitä isoja kaurahiutaleita sulattaessaan, minkä johdosta verensokerit nousevat mahdollisesti tasaisemmin. Esim. Myllyn Paras tekee isoja kaurahiutaleita.

Kaura todella on ihana suomalainen raaka-aine. Yksi sen hyödyistä tulee kuidusta. Esimerkiksi edellä mainituissa isoissa kaurahiutaleissa on 11 g ravintokuitua. Kuitu on todella tärkeää suoliston terveydelle ja sitä kaurassa on paljon. Kauran kuidun on tutkittu alentavan kolesterolia, tulehdusta ja estävän hapettumista. Vaikka kaura on erityisen terveellistä, tärkeintä on syödä täysjyvää, jossa on paljon kuitua. Tämän takia täysjyväkaurahiutaleet ovat erinomainen aamupalan perusta.

Pellavansiemenrouhe

Käytän Elixin luomu pellavansiemenrouhetta. Hinnassa ei ole suurta eroa ei-luomuun ja tykkään, että siemenet on valmiiksi rouhitussa muodossa.

Pellavansiemenrouheessa on paljon kuitua ja hyviä rasvoja. Sen on tutkittu alentavan tulehdusta ja lisäksi se on erinomainen omega-3:n lähde vegaaniruokavaliossa. Chiansiemenet ovat myös toimiva vaihtoehto, mutta vaikuttaa siltä, että pellavansiemenrouhe on sitäkin parempi vaihtoehto. Tämä on hieno uutinen suomalaisille: suomalaisia pellavansiemeniä nimittäin saa lähes kaikista kaupoista. Jotta ravintokuitu imeytyy, pellavansiemenet kannattaa joko rouhia morttelissa tai sitten ostaa valmiiksi rouhittuina. Muuten ne kulkeutuvat suurimmaksi osaksi sulamattomana ruuansulatuksen läpi. 1 rkl:sta pellavansiemenrouhetta saat päivän omega-3 kerralla. Huikeaa, ei tarvitse syödä kalaa!

Mausteet

Yleisesti mausteet ovat terveellisiä ja niitä olisi hyvä syödä joka päivä. Tämä tuli ainakin minulle yllätyksenä, kun aloin tutustua tarkemmin vegaaniruokavalioon. Koen, että puuro on erinomainen tapa saada annos mausteita heti aamulla. Erityisesti kurkuman on todettu alentavan tulehdusta kehossa. Sen biosaatavuus kuitenkin lisääntyy, kun sitä syö mustan pippurin kanssa. On siis tärkeää lisätä vaikka ihan pienikin määrä mustapippuria, kun käyttää kurkumaa puurossa, teessä tai vaikka curryssa. Voit lisätä muita mausteita maun mukaan, mutta itse pidän kovasti kanelista ja kardemummasta. Kaakaojauhe tuo ihanaa suklaisuutta puuroon ja se on myös tulehdusta alentava raaka-aine.

Lähteet:

https://www.livescience.com/52344-inflammation.html

https://nutritionfacts.org/video/can-oatmeal-reverse-heart-disease/

https://nutritionfacts.org/topics/oats/

https://nutritionfacts.org/video/boosting-the-bioavailability-of-curcumin/

https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-flax-seeds-for-inflammation/

https://www.youtube.com/watch?v=zKwnMCEp3HM&t=631s

https://www.youtube.com/watch?v=9zNRcgsagrs

En ole missään nimessä ravitsemustieteen ammattilainen, mutta jaan tietoa, jota olen oppinut tutustumalla vegaaniruokavalioon ja erilaisten raaka-aineiden ominaisuuksiin. Toivonkin, että suhtaudut tämänkaltaisiin kirjoittamiini juttuihin rennosti ja tämä mielessä pitäen. <3 Toivon, että voin inspiroida kokeilemaan uusia juttuja ja kenties lisäämään maukkaita ja terveellisiä vaihtoehtoja ruokavalioon.

Kerro kommenteissa, miltä puuro kuulostaa ja jos kokeilet, olisi hauska kuulla arvioita myös mausta! Vai tuntuuko maustettu puuro aivan liian työläältä kiireiseen arkeen? Instagramista @makumatkojametropolissa löytyy instastoorit, joissa valmistan puuron ja höpötän aiheesta. Jos kokeilet, voit myös tägätä @makumatkojametropolissa IG:ssä.

Kurkuma-suklaapuuro

Ainekset (1 annos)

1,25 dl
kaurahiutaleita (vaihtoehtoisesti 50 g)
2,5 dl
vettä
2 rkl
kauramaitoa
1 rkl
pellavasiemenrouhetta
1 rkl
auringonkukansiemeniä
1 rkl
vehnä- tai kauraleseitä (valinnainen)
1 tl
kurkumaa
2 rouhaisua
mustapippuria (vaihtoehtoisesti 1/4 tl jauhettua mustapippuria)
1 tl
kanelia
ripaus
kardemummaa
1
banaani tai ison banaanin puolikas
1 rkl
maapähkinävoita (suolatonta ja sokeritonta)
Aamupalakokonaisuuteen kuuluu lisäksi:
1 dl
soijajugurttia (vaihtoehtoisesti 100 g)
50 g
marjoja (esim. mustikoita, vadelmia tai punaherukoita)
1
hedelmä tai hedelmästä puristettu mehu
15 min
{
AKTIIVINEN 5 min
PASSIIVINEN 10 min

Tee näin:

1. Kiehauta vesi pinnoitetussa kattilassa ja lisää kaurahiutaleet. Keitä keskilämmöllä n. 7-10 minuuttia tai kunnes vesi on imeytynyt hiutaleisiin. Sekoita aina välillä. Kun puuro porisee kattilassa, voit mitata mausteet, viipaloida banaanin, annostella soijajugurtin, sulattaa marjat pakkasesta ja keittää kahvin tai teen.

2. Lisää loraus kauramaitoa ja mausteet puuroon. Sekoita hyvin. Anna kiehahtaa ja laita liesi pois päältä.

3. Lisää viipaloitu banaani ja maapähkinävoi puuron päälle. Tarjoile mustan teen tai kahvin kanssa.

hyvinvointi ruoka-ja-juoma terveys

Testissä Suomen ilmeisesti ainut etiopialainen ravintola Addis Ethiopian Kitchen

Palautin maanantaina maisterin opinnäytteeni. Sitä piti juhlia. Berliinissä asuva ystäväni oli kylässä ja vaikka usein kokkaamme yhdessä, illalla ei huvittanut ollenkaan lähteä kauppaan ja pohtia, mitä tänään syötäisiin. Mieleeni tuli Vallilassa sijaitseva Addis Ethiopian Kitchen, jonka ohi kävelin kerran myöhäisen illan gradutuulettumiskävelylläni. Ystäväni innostui, koska ei ole aiemmin syönyt etiopialaista ja päätimme lähteä testaamaan ravintolan.

Addisia lukuun ottamatta olen syönyt etiopialaista ruokaa vain kerran elämässäni. Kun olin lukiovaihdossa Kanadassa, host-äitini toi eräänä iltana Vancouverista mukanaan etiopialaisia injera-lättyjä, joita sitten söimme erilaisten muhennosten kanssa. Ruuasta mieleeni ovat jääneet ainoastaan jättimäiset lätyt, jotka muistuttavat mielestäni hieman ruisleipää maultaan. Kerron jutun lopussa lisää injera-leivästä.

Kun saavumme Mäkelänkadun ja Sturenkadun risteyksessä sijaitsevaan Addisiin, ravintola on lähes tyhjä. Vain yksi pöytä on varattuna. Valittuamme pöydän tarjoilija tulee kertomaan konseptista. Hän kysyy, olemmeko aiemmin syöneet etiopialaista ruokaa ja ensimmäisenä opimme, että sitä syödään perinteisesti käsin. Ruoka tarjoillaan lätyn päällä. Lisäksi annoksen mukana tulee muutama lisärulla injera-leipää, joiden avulla tahnoja voi nostella suuhun. Pöydiltä löytyy jopa kortti, jossa on kuvasarja injeran avulla syömisestä. Tarjoilija viittaa myös pöydältä puuttuviin aterimiin. Hän kuitenkin mainitsee, että he eivät tuomitse ja että aterimia on tarjolla tarvittaessa. Tarjoilija kertoo, että kädet voi joko desinfioida tai pestä ennen ruokailua. (Suosittelen huolellista käsienpesua näin koronavirusaikoina—en pelkkää käsidesiä.)

Tilaamme molemmat vegaanilautasen (13 e). Lautasen peittää injera-lätty, jonka päältä löytyy erilaisia kikherne-, herne- ja linssimuhennoksia (tai mössöjä), paistettua kaalia ja tomaattisalaattia sekä kolme pientä rullaa injeeraa. Ruoka saapuu todella nopeasti. Oletan tämän johtuvan siitä, että muhennokset ovat valmiina keittiössä.

Mössöt ovat hyviä, mutta yksikään ei erityisemmin nouse ylitse muiden. Tomaattisalaatti on raikas lisuke. Jään pohtimaan, ovatko pienet soikeat porkkanat pakkasesta, ehkä myös vihreät pavut. Olomuoto ja maku viittaavat hieman siihen. Tämä on ehdottomasti pieni miinus. Injera on ihanan hapanta ja totean, että edelleen vertaisin makua ruisleipään. Injeralla syöminen on hauskaa ja onnistuu yllättävän hyvin. Lopuksi saa vielä syödä tahnojen alustana toimivan lätyn.

Kokonaisuus on toimiva, mutta ei maailmaa mullistava. Pidän kuitenkin kovasti ravintolan tunnelmasta: tarjoilijat ovat oikein hyväntuulisia ja sisustus on kliseisyydessäänkin mukavan kotoisa. Mielestäni on myös ihanaa, että Helsingissä saa niin sanotusti luontaisesti vegaanista ruokaa: mitään ei ole pitänyt jättää pois tai väkisin muunnella. Etiopialainen tuntuu myös erinomaiselta vaihtelulta raskaammille vaihtoehdoille kuten hampurilaisille tai uppopaistetuille falafeleille ja tahnoille. Annos toimisi mielestäni erinomaisesti lounaana, myös kokonsa puolesta. Annos on sopivan suuri, mutta suureen nälkään kaipaisin ehkä hieman enemmän injeraa ja muhennoksia tai vaihtoehtoisesti jonkinlaista alkupalaa. Uskon, että Addis onkin ensisijaisesti lounaspaikka.

Joka tapauksessa suosittelen kokeilemaan Addisia, mikäli ei ole aiemmin kokeillut etiopialaista ruokaa. Addis taitaa olla Helsingin—ja ehkä koko Suomen—ainut etiopialainen ravintola. Saa korjata, mikäli olen väärässä! Kaiken lisäksi injera, kasvikset ja vegaaniset muhennokset ovat varsin terveellistä ravintolaruokaa, ainakin jos muhennoksiin ei ole tungettu hurjia määriä öljyä valmistuksen aikana.

Addis Ethiopian Kitchen

Sturenkatu 28, 00510

Helsinki

https://www.addiskitchen.fi/index.html

Injera

Injera on Etiopian ja Eritrean kansallisruokaa. Se on juureen tehtyä ohutleipää. Juurileivälle ominainen happamuus selittänee ruisleipämielikuvan. Koostumukseltaan injera on kuitenkin ennemminkin letun omainen ja siinä on runsaasti ilmakuplia.

Wikipedian mukaan injerassa on ”spongy texture”, mikä on mielestäni hyvä kuvailu. Suomeksi pesusienimäinen koostumus kuulostaa kuitenkin hieman hassulta. Wikipediassa huomautetaan myös, että käyttötavastaan johtuen injera on sekä ruoka, aterimet että lautanen. Ihanan käytännöllistä, aitoa zero waste -toimintaa!

Injeran kanssa syötyjä muhennoksia kutsutaan nimellä wat tai wot. Wotista on erilaisia liha- ja kasvisversioita. Addisissa injera-lätyt olivat pienempiä kuin yllä olevassa kuvassa, mutta perinteisesti lätyt ovat varsin suuria.

Tutustuttuani tarkemmin injeraan minulle selvisi, että se tehdään tefheinästä, joka on maailman pienin vilja. Tefheinässä on runsaasti proteiinia, erinomainen aminohappokoostumus ja erilaisia tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita. Se on myös luontaisesti gluteeniton. Harmillisesti heinäsirkat tuhoavat tällä hetkellä Itä-Afrikassa viljasatoa, mikä vaikuttaa juuri tefheinän kaltaisiin viljoihin.

Lähteet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Injera

http://ethnomed.org/clinical/nutrition/more-about-ethiopian-food-teff/?searchterm=teff

https://www.voanews.com/africa/desert-locusts-put-ethiopian-crops-risk

Injeraan liittyvät kuvat ovat Googlen ”labeled for reuse” -osiosta

kulttuuri ruoka-ja-juoma ravintolat