Uusia ja vanhoja tuttavia Töölön Sävelessä

Luokkakokous! On kulunut 10 vuotta siitä, kun olin 9. luokalla. Olimme suunnitelleet ensimmäisen luokkakokouksen vuodelle 2020 ja nyt vanhat luokkakaverini ovat varanneet pöydän Töölön Sävelestä. Olen ollut Sävelessä aikaisemmin ainoastaan treffeillä muutama vuosi sitten eli ruokapuoli ei ole minulle entuudestaan tuttua.

Illan sujuvoittamiseksi yksi illan järjestäneistä luokkakavereistani kehottaa meitä tutustumaan menuun etukäteen. Töölön Sävelen tarjonta on varsin perinteinen: alkuun kylmäsavulohta tai blinejä, pääruuaksi karitsaa, grillipihviä tai sienirisottoa ja jälkiruuaksi panna cottaa tai crème bruléeta. Tässä siis muutama esimerkki. Listalta löytyy kuitenkin muutakin. Burgerivalikoima on laaja ja lisäksi tarjolla on salaatteja ja flambeita. Joudun googlaamaan, mikä flambée on. Nimi viittaa liekkiin ja arvelen, että se on jonkinlainen pitsa. Olen oikeassa, ranskaksi puhutaan tarte flambéesta, mutta saksankielinen nimi Flammkuchen onkin minulle tuttu. Kyseessä on ohuelle leipäpohjalle kasattu “pitsa”, jossa on ranskankermaa tai smetanaa ja täytteitä kuten sipulia ja pekonia.

Saavun Töölön Säveleen sovitusti pe klo 17:30. On todella jännää nähdä vanhoja tuttuja, joista osan olen nähnyt viimeksi 15-vuotiaana. Tunnelma on kuitenkin mitä ihanin. Kaikki ovat innoissaan nähdessään toisensa. Loppuen lopuksi meitä on paikalla yhteensä yhdeksän. Tilaamme juomia ja kysymme toistemme kuulumisia viimeisiltä 10 vuodelta. Heti alkuun yksi meistä kaataa kaljat pöydälle ja itsensä päälle ja nauru remahtaa. Tarjoilija on kuitenkin ihanan rento ja tulee vain ehdottamaan, että vaihdamme tilalle uuden tuolin. Kuulemma keittiöstä löytyy kokin vaatteita, mikäli haluaa vaihtaa kuivan asun. Palvelu tuntuu erinomaiselta, tarjoilija on rento ja hauska. Kyselemme, mihin asti paikka on auki ja hän sanoo, että niin kauan kuin hän on paikalla. Jos lasku on sopiva, voimme hyvin olla yliaikaa.

Tutkimme hetken listaa ja tilaamme. Olen tässä kuussa pyrkinyt syömään ainoastaan kasvisruokaa ja minimoimaan maitotuotteiden käytön, joten päätän ottaa kasvisburgerin. Vaihtoehdot ovat mozarellaburgeri (18 e) ja jackfruit-burgeri (18 e). Valitsen jackfruit-burgerin, jossa on revittyä jackfruit-hedelmää, BBQ-kastiketta, paistettu portobellopihvi, salaattia, tomaattia, vegaanista BBQ-majoneesia, talon coleslawta ja aiolia. Burgeri tarjoillaan maalaisranskalaisten kanssa. Huomaan, että 2 e lisähinnasta ranskalaiset voi vaihtaa bataattiin. Rakastan bataattiranskalaisia, mutta liian usein ne ovat myös epäonnistuneita, eli liian pehmeitä. Kysyn tarjoilijalta, ovatko bataattiranet varmasti rapeita ja hän vakuuttaa, että ovat. Annoksen saisi vegaanisena (briossissa on kananmunaa ja maitoa), mutta valitsen tavallisen version, koska haluan maistaa Sävelen briossia. Minulle jackruit-burgerissa on kaksi täysin uutta tuttavuutta: jackfruit-hedelmä (suomeksi jakkihedelmä) ja portobellopihvi. Googlailin hieman näitä kahta uutta ainesosaa, joista voi lukea lisää jutun lopusta ravintolakuvien jälkeen.

Ruuat saapuvat melko nopeasti. En kuitenkaan osaa tarkkaan arvioida, kuinka kauan ruuissa kestä, koska keskitymme rupatteluun. Kaikki annokset näyttävät reilun kokoisilta. Viralliselta pääruokalistalta tilatty karitsa-annos on varmaan pienimmästä päästä. Maistan heti bataattiranskalaisia ja ne ovat erinomaisia. Rapeita päältä, pehmeitä sisältä ja niissä on tarpeeksi suolaa. Aiolia on todella vähän, mutta syy selviää sitä maistettuani. Siinä on todella voimakas valkosipulin maku, ehkä hieman liiankin voimakas.

Maistan myös itse hampurilaista. Makeahko BBQ-kastikkeella maustettu jakkihedelmä on herkullista. Portobellopihvikin toimii, mutta mielestäni sen olisi jopa voinut jättää pois annoksesta. Niin hyvää säikeinen hedelmä on pehmeiden briossikansien välissä. Coleslawta on vain pieni nykerö aiolin vieressä, mutta se on ihanan kirpsakkaa ja kermaista. Kokonaisuus toimii hyvin ja olen erityisen tyytyväinen bataattiranskalaisiini.

Rento tunnelma jatkuu illan läpi, joskin yhdessä vaiheessa meille tullaan sanomaan, että voisimme olla hieman hiljempaa. Kuulemma vieruspöydästä on tullut valitus. Olemme varmaan nauraneet liian kovaa. Hiljennämme hieman äänentasoa ja luokkakokous sujuu oikein hyvin.

Täytyy myöntää, että odotukseni eivät olleet erityisen korkealla Töölön Sävelen suhteen. En ole kuullut kenenkään puhuvan siitä ja arvelin, että ruuat olisivat hyviä, mutta hieman keskinkertaisia. Olen kuitenkin tyytyväinen ja niin tuntuvat muutkin olevan. Erityisesti annosten kokoa kehutaan. Hinta-laatusuhde on kohdallaan, samoin palvelu.

Töölön Sävel

Runeberginkatu 40

00260 Helsinki

www.toolonsavel.fi

Töölön Sävel tuntui olevan suosittu paikka isommille porukoille
Jackfruit-burgeri ja bataattiranskalaiset oli herkullinen ja täyttävä annos
Seinät on verhoiltu tapetilla ja Elviksen kuvilla
Töölön Sävel on klassinen ravintola ja tunnelma on sen mukainen

Uusia tuttavuuksia: jakkihedelmä ja portobellosieni

Kuten ylempänä mainitsin, jakkihedelmä ja portobellosieni ovat minulle uusia tuttavuuksia. Jakkihedelmään olen törmännyt kerran YouTubessa, kun katselin erästä vegaanista reseptivideota. Lisäksi googlattuani tajusin, että olen nähnyt jakkihedelmiä myös Berliinin aasialaisissa ruokakaupoissa joko kokonaisina tai halkaistuina. Ihmettelin aina niiden suurta kokoa ja piikikästä vihreää kuorta.

Jakkihedelmä on oikea hedelmien monsteri. Wikipediasta selvisi, että jakkihedelmä on suurin puussa kasvava hedelmä (voi painaa jopa 55 kg). Sen sisällä olevan hedelmälihan voi syödä raakana ja siemenet kypsennettyinä. Se on makeahko hedelmä, josta saa mm. A- ja C-vitamiinia. Se kasvaa trooppisilla alueilla Kaakkois- ja Etelä-Aasiassa ja sitä syödään mm. Sri Lankassa, Indonesiassa ja Malesiassa sellaisenaan tai esim. curryissä. Täällä Euroopassa siihen voi törmätä lihan korvikkeena hampurilaisissa tai tacoissa nyhtöpossun sijaan.

Myös portobello on minulle entuudestaan tuntematon. Burgeria syödessä huomasin, että portobello maistuu todella paljon herkkusieneltä. En siis juurikaan yllättynyt, kun minulle selvisi, että portobello on herkkusieni vanhana! Siis ne ovat periaatteessa sama lajike, mutta portobellon on vain annettu kasvaa aikuiseksi asti.

Herkkusieni ei ole maultaan lempisieneni, joten en ehkä täysin vakuuttunut portobellopihvistä hampurilaisen välissä. Jakkihedelmä menee kuitenkin jatkoon!

Jakkihedelmä puussa
Portobellosieni on kuin suuri herkkusieni
kulttuuri ruoka-ja-juoma ravintolat

Namnam: Vietnamilaisia makuja Flemarilla

Ravintola-arvio tehty: 29.11.2019

***

Olen menossa näkemään ystävääni ja sovimme treffit Kallion Namnamiin, joka tarjoilee vietnamilaisia herkkuja. Oloni on lähes kuumeinen, mutta päätän, että asunnosta lähteminen ja ystävän näkeminen voisi tehdä hyvää. Lähden rämpimään Puu-Vallilan läpi kohti Kalliota lähes kaatosateessa. Astun uitettuna sisään Namnamiin, jossa lämpö huurtaa silmälasini pitkäksi toviksi. Sateen ja olotilani takia katson kännykkääni vasta ravintolaan saavuttuani ja huomaan, että ystäväni on vasta lähtenyt työpaikaltaan keskustasta. Odotellessani ystävääni ehdin ihmetellä ravintolaa ja sen tunnelmaa.

Namnamissa on kaksi työntekijää, jotka moikkaavat, mutta jatkavat heti sen jälkeen älypuhelintensa selailua. Ravintolassa on vain yksi hiljainen pariskunta, joka on juuri lähdössä. Tila on todella yksinkertainen, sisustus on suoraan sanottuna vähän tylsä. Ymmärrän nopeasti, että ruuat kuuluisi tilata tiskiltä. Koska odottelen ystävääni istun kuitenkin ensin pöytään. Tarjoilijat eivät oma-aloitteisesti tule luokseni selittämään ravintolan konseptia tai muuten noteeraa istumistani, joten minulle tulee hieman kiusallinen olo. Odottelu kestää pidempään kuin kuvittelen ja jossain vaiheessa hihkaisen tarjoilijoille, että odottelen ystävääni. Voi olla, että koen tällaiset sosiaaliset tilanteet turhan voimakkaasti, mutta toivon, että työntekijät olisivat helpottaneet nolon asiakkaansa fiiliksiä vaikka kysymällä, että onko Namnam minulle entuudestaan tuttu. Tai vaikka vain huomauttaneet, että ruoka tilataan tiskiltä. Sen sijaan työntekijät selailevat puhelimiaan koko 20 minuuttia, jonka odottelen ystävääni.

Ystäväni saapuu ja haemme menun pöydässä selailtavaksi. Tarjolla on vietnamilaisia kevätrullia, paistettua riisiä tai nuudelia, pho-keittoa ja poké bowlia. Koska nälkä kurnii vatsoissamme, tilaamme sekä rullat (8,50 € / 5 kpl) että lämpimät ruuat. Koska ystävälläni on katkarapuallergia valitsemme rullien täytteeksi char siu -possua. Niiden oheen tulee Hoisin -kastike. Ystäväni valitsee sitruunaruoholla maustetun keiton (9,50 €), mutta minun tekee mieli nuudeleita. Kysyn, millä lisukkeella riisinuudeliannosta (10,50 €) suositellaan ja työntekijä kertoo, että vegaaniannos on hänen suosikkinsa. Siinä on tofua ja vegaanista kinkkua. Vaikka syön kotona kasvisruokaa, ravintoloissa syön usein lihaa tai kalaa. Päätän kuitenkin tällä kertaa olla rohkea ja otan vegaaniannoksen.

Ruuat valmistetaan pienessä keittiössä, joka on suoraan tiskin takana ja näkyy siis pieneen ravintolatilaan. Rullat ja lämpimät ruuat tuodaan pöytään yhtä aikaa. Rullat ovat maukkaita ja possu toimii. Vaikka ehdoton lempparini on maapähkinävoikastike, myös Hoisin saa kiitettävän arvosanan. Ystäväni on tyytyväinen keittoonsa ja minä yllätyn positiivisesti riisinuudeliannoksestani. Annos näyttää yksinkertaiselta, koska vihannekset, tofu ja vegaanikinkku on leikattu spagetinohuiksi siivuiksi. Mikään ei siis nouse erityisesti esille annoksessa. Yksinkertaisuudesta huolimatta maut ovat erinomaisia ja kokonaisuus hallittu. En jää kaipaamaan lihaa ja olen oikein tyytyväinen valintaani.

Viereiseen pöytään on saapunut pariskunta ja huomaan, että he ottavat suuren osan rullista mukaan kotiin doggy bagissä. Meillä ei kuitenkaan ole mitään ongelmia syödä sekä lämpimät annoksemme että kevätrullat puoliksi. Toki vatsa tulee oikein täyteen. Annoskoot tuntuvat siis juuri sopivilta.

Namnamissa miellyttää yksinkertainen lista, jossa vaihtoehtoja on juuri sopivasti. Ruuat eivät ole maailmaa mullistavia, mutta olemme ystäväni kanssa molemmat tyytyväisiä hinta-laatusuhteeseen. Poikkeaisin Namnamiin mielelläni lounaalle tai sitten juuri tällaiselle rennolle illallisella arki-iltana.

Namnam 

Fleminginkatu 21, 00500 Helsinki

Cafenamnam.com

Tällä kertaa otin kuvat älypuhelimella, koska en alunperin en edes ajatellut, että jaksaisin kuumeisena arvioida juttua. Halusin kuitenkin jakaa kokemuksen, koska olimme ystäväni kanssa molemmat tyytyväisiä vierailuun.

kulttuuri ruoka-ja-juoma ravintolat