Ravintola Loop: Hävikkibrunssia entisen mielisairaalan tiloissa
Olen matkalla Lapinlahteen ystäväni synttäribrunssille ja matkalla tuntuu, että juuri nyt syksy on syvimmillään. Lapinlahden sairaalan puistossa on komeita puita, joiden lehdet kellertävät. Kyltit ohjaavat oikeaan suuntaan, eli ravintola Loopiin. Loopista saa lounasta ja viikonloppuisin tarjolla on brunssi klo 11-15. Ennen ystäväni kutsua en ole edes kuullut tästä paikasta.
Paljastan tähän heti alkuun, etten oikeastaan ole suuri brunssien ystävä. Ensinnäkin, brunssiajat ovat usein turhan myöhäisiä. Minulla on heti herätessäni kova nälkä ja klo 11 tai 12 asti kärvistely tuntuu hassulta. Siksi olen usein syönyt aamupalan ennen brunssia. Onhan klo 11 arkena lounasaika! Etikettiä uhmaten päädyn tätäkin brunssia ennen syömään puolikkaan aamupalan suurimpaan nälkään. Uskon, että näin olen myös parempaa synttäriseuraa. Nyt päästään vihdoin toiseen syyhyn: mielestäni brunssit ovat Helsingissä aika kalliita. 20-30 e brunssin hinnalla voi syödä kaksi kertaa edullisessa ravintolassa Helsingissä. Järjestänkin aamiaistreffit yleensä mieluiten kotona. Silloin saa itse valita mitä syö, mistä pääsemmekin kolmanteen syyhyn. Tykkään syödä päivän ensimmäisella aterialla tosi tavallisia juttuja: leipää, juustoa, jugurttia, teetä. Kun asuin Töölössä, hain joskus viikonloppuisin juureen tehdyn patongin Levainista. Kotona laitoin sen päälle paksulti voita ja ehkä juustoa. Sen kylkeen laadukasta mustaa teetä, ehkä jugurttia ja marjoja. Parasta! Unelmien viikonloppuaamiaiseni on todella yksinkertainen, jonkun mielestä ehkä yksitoikkoinen. Joten jos nyt en täysin liioittele, olen aika skeptinen brunsseihin liittyen. Katsotaan, mitä tästä tulee.
Loop sijaitsee Lapinlahden sairaalan, eli entisen mielisairaalan, tiloissa. Sisustus on yksinkertainen. Mustia pöytiä ja pinnatuoleja. Lattia linoleumia. Seinillä on myynnissä taidetta. Ihan sympaattinen, mutta vähän tylsä.
Menemme maksamaan brunssin (19,50 e), johon kuuluu salaattipöytä, pöytiin tarjoiltava lämmin pääruokaruoka, raakapuuro, jugurtteja ja muutamaa erilaista jälkiruokaa. Halutessaan brunssille saa myös lasin kuohuviiniä (5 e). Loopin brunsseilla tarjoillaan kasvisruokaa, mutta tänään tarjolla ei ole mitään eläinperäistä. Tämä sopii meille erinomaisesti, koska synttärisankari on vegaani. Suurin osa Loopin raaka-aineista on kauppiailta ja tuottajilta saatua hävikkiruokaa. Työntekijän mukaan vain mausteet ja muut harvemmin hävikiksi päätyvät raaka-aineet tulevat uusina.
Salaattibuffetissa on mm. salaatinlehtiä, tomaattihöystöä, kaalisalaattia, vesimelonia, kurkkua ja jonkinlaista tofu- ja ehkä bulgursalaattia. Korissa on erinäisiä leipiä ja niiden edessä mm. paprikavegeneesiä (joka ilmeisesti matkii majoneesia), kukkakaalilevitettä ja joitakin salaatinkastikkeita. Raakapuurot on valmistettu pieniin kippoihin ja sivupöydältä löytyy kahta eri kaurajugurttia sekä erilaisia myslejä ja marjoja. Jälkkäripöydässä on olut-suklaabrownieita, banaanipiirakkaa sekä uuniomenoita. Kahvi on tehty valmiiksi ja tarjolla on yhtä mustaa irtoteetä kahden eri pussiteen lisäksi. Suurin osa ruuista on hyviä, mutta hieman mitäänsanomattomia. Raakapuuro, jossa on kookoshiutaleita, juuri sopivasti makeutta ja pensasmustikoita, nousee lemppariksini. Myös paikan päällä tehty jäätee on raikasta.
Sitten pääruoka saapuu. Annos muistuttaa sekä ulkonäöltään että maultaan hämmentävän paljon liharuokaa. Lautasella on uuniperuna, ruskea kastike munakoisolla, rosmariinilla maustettuja beanit-suikaleita, majoneesia sekä pari lehteä vuonankaalia. Vaikka syön kotona oikeastaan vain kasvisruokaa, en yleensä tee liharuokia muistuttavia kasvisruokia. Se tuntuu hölmöltä: miksi en suoraan tekisi ruokaa, joka ei edes yritä imitoida lihaa? Ruoka yllättää, sillä kokonaisuus on onnistunut. Pohdimme vierustoverini kanssa, että beanit-suikaleet muistuttavat vähän lammasta. Niiden olomuoto on tiivis, muttei sitkeä. Rosmariini on hyvä lisä. Pidän myös majoneesista ja munakoisosattumista. Lämmin pääruoka on ehdottomasti tämän brunssin juttu. Muut ruokalajit ovat hyviä, mutta eivät erityisen mieleenpainuvia.
Jään pohtimaan, onko 19,50 e hieman liikaa hävikkiruuasta tehdylle brunssille. Toisaalta Helsingissä brunssien hinnat nousevat usein yli 25 euroon – siihen nähden hinta on perusteltu. Ja suurin osa hinnasta syntyy todennäköisesti joka tapauksessa työvoimasta ja tilavuokrasta. En myöskään tiedä, kuinka paljon Loop maksaa hävikkiruuasta.
Ruuan sijaan Loopin perustamisidea lämmittää sydäntä ja kaunis miljöö luo ihanaa syystunnelmaa. Vahvat arvot ovat ehdottomasti plussaa, mutta kun menen ulos syömään, etsin ensisijaisesti makuelämyksiä. Loop ei siis onnistu käännyttämään minua brunssifaniksi. Kunnes joku brunssi tässä onnistuu, taidan jatkossakin pitäytyä suurimmaksi osaksi ravintoloiden ja kahviloiden arvioinnissa.
Ravintola Loop
Lapinlahdenpolku 8 D, 00180 Helsinki
http://www.ravintolaloop.fi/








