Ravintola Loop: Hävikkibrunssia entisen mielisairaalan tiloissa

Olen matkalla Lapinlahteen ystäväni synttäribrunssille ja matkalla tuntuu, että juuri nyt syksy on syvimmillään. Lapinlahden sairaalan puistossa on komeita puita, joiden lehdet kellertävät. Kyltit ohjaavat oikeaan suuntaan, eli ravintola Loopiin. Loopista saa lounasta ja viikonloppuisin tarjolla on brunssi klo 11-15. Ennen ystäväni kutsua en ole edes kuullut tästä paikasta.

Paljastan tähän heti alkuun, etten oikeastaan ole suuri brunssien ystävä. Ensinnäkin, brunssiajat ovat usein turhan myöhäisiä. Minulla on heti herätessäni kova nälkä ja klo 11 tai 12 asti kärvistely tuntuu hassulta. Siksi olen usein syönyt aamupalan ennen brunssia. Onhan klo 11 arkena lounasaika! Etikettiä uhmaten päädyn tätäkin brunssia ennen syömään puolikkaan aamupalan suurimpaan nälkään. Uskon, että näin olen myös parempaa synttäriseuraa. Nyt päästään vihdoin toiseen syyhyn: mielestäni brunssit ovat Helsingissä aika kalliita. 20-30 e brunssin hinnalla voi syödä kaksi kertaa edullisessa ravintolassa Helsingissä. Järjestänkin aamiaistreffit yleensä mieluiten kotona. Silloin saa itse valita mitä syö, mistä pääsemmekin kolmanteen syyhyn. Tykkään syödä päivän ensimmäisella aterialla tosi tavallisia juttuja: leipää, juustoa, jugurttia, teetä. Kun asuin Töölössä, hain joskus viikonloppuisin juureen tehdyn patongin Levainista. Kotona laitoin sen päälle paksulti voita ja ehkä juustoa. Sen kylkeen laadukasta mustaa teetä, ehkä jugurttia ja marjoja. Parasta! Unelmien viikonloppuaamiaiseni on todella yksinkertainen, jonkun mielestä ehkä yksitoikkoinen. Joten jos nyt en täysin liioittele, olen aika skeptinen brunsseihin liittyen. Katsotaan, mitä tästä tulee.

Loop sijaitsee Lapinlahden sairaalan, eli entisen mielisairaalan, tiloissa. Sisustus on yksinkertainen. Mustia pöytiä ja pinnatuoleja. Lattia linoleumia. Seinillä on myynnissä taidetta. Ihan sympaattinen, mutta vähän tylsä.

Menemme maksamaan brunssin (19,50 e), johon kuuluu salaattipöytä, pöytiin tarjoiltava lämmin pääruokaruoka, raakapuuro, jugurtteja ja muutamaa erilaista jälkiruokaa. Halutessaan brunssille saa myös lasin kuohuviiniä (5 e). Loopin brunsseilla tarjoillaan kasvisruokaa, mutta tänään tarjolla ei ole mitään eläinperäistä. Tämä sopii meille erinomaisesti, koska synttärisankari on vegaani. Suurin osa Loopin raaka-aineista on kauppiailta ja tuottajilta saatua hävikkiruokaa. Työntekijän mukaan vain mausteet ja muut harvemmin hävikiksi päätyvät raaka-aineet tulevat uusina.

Salaattibuffetissa on mm. salaatinlehtiä, tomaattihöystöä, kaalisalaattia, vesimelonia, kurkkua ja jonkinlaista tofu- ja ehkä bulgursalaattia. Korissa on erinäisiä leipiä ja niiden edessä mm. paprikavegeneesiä (joka ilmeisesti matkii majoneesia), kukkakaalilevitettä ja joitakin salaatinkastikkeita. Raakapuurot on valmistettu pieniin kippoihin ja sivupöydältä löytyy kahta eri kaurajugurttia sekä erilaisia myslejä ja marjoja. Jälkkäripöydässä on olut-suklaabrownieita, banaanipiirakkaa sekä uuniomenoita. Kahvi on tehty valmiiksi ja tarjolla on yhtä mustaa irtoteetä kahden eri pussiteen lisäksi. Suurin osa ruuista on hyviä, mutta hieman mitäänsanomattomia. Raakapuuro, jossa on kookoshiutaleita, juuri sopivasti makeutta ja pensasmustikoita, nousee lemppariksini. Myös paikan päällä tehty jäätee on raikasta.

Sitten pääruoka saapuu. Annos muistuttaa sekä ulkonäöltään että maultaan hämmentävän paljon liharuokaa. Lautasella on uuniperuna, ruskea kastike munakoisolla, rosmariinilla maustettuja beanit-suikaleita, majoneesia sekä pari lehteä vuonankaalia. Vaikka syön kotona oikeastaan vain kasvisruokaa, en yleensä tee liharuokia muistuttavia kasvisruokia. Se tuntuu hölmöltä: miksi en suoraan tekisi ruokaa, joka ei edes yritä imitoida lihaa? Ruoka yllättää, sillä kokonaisuus on onnistunut. Pohdimme vierustoverini kanssa, että beanit-suikaleet muistuttavat vähän lammasta. Niiden olomuoto on tiivis, muttei sitkeä. Rosmariini on hyvä lisä. Pidän myös majoneesista ja munakoisosattumista. Lämmin pääruoka on ehdottomasti tämän brunssin juttu. Muut ruokalajit ovat hyviä, mutta eivät erityisen mieleenpainuvia.

Jään pohtimaan, onko 19,50 e hieman liikaa hävikkiruuasta tehdylle brunssille. Toisaalta Helsingissä brunssien hinnat nousevat usein yli 25 euroon – siihen nähden hinta on perusteltu. Ja suurin osa hinnasta syntyy todennäköisesti joka tapauksessa työvoimasta ja tilavuokrasta. En myöskään tiedä, kuinka paljon Loop maksaa hävikkiruuasta.

Ruuan sijaan Loopin perustamisidea lämmittää sydäntä ja kaunis miljöö luo ihanaa syystunnelmaa. Vahvat arvot ovat ehdottomasti plussaa, mutta kun menen ulos syömään, etsin ensisijaisesti makuelämyksiä. Loop ei siis onnistu käännyttämään minua brunssifaniksi. Kunnes joku brunssi tässä onnistuu, taidan jatkossakin pitäytyä suurimmaksi osaksi ravintoloiden ja kahviloiden arvioinnissa.

Ravintola Loop

Lapinlahdenpolku 8 D, 00180 Helsinki

http://www.ravintolaloop.fi/

Ensimmäinen kyltti löytyy nopeasti. Siinä kerrotaan Loopin konsepti.
Kaunis puukuja Lapinlahden entiselle mielisairaalalle.
Lapinlahteen kannattaa tulla ihan pelkkien maisemien takia.
Monien kylttien ansiosta Loopiin on helppo löytää.
Ravintolatila on sisustettu yksinkertaisesti.
Loopin salaattibaari.
Loopin raakapuuro on maukasta ja se tarjoillaan hauskoista pienistä kipoista.
Jälkkärit toimivat, mutta eivät sykähdytä.
Lammasta, uuniperuna ja ruskeaa kastiketta? Ei, vaan vegaaninen beanit-annos! Pöytiin tarjoiltu pääruoka on brunssin kohokohta.
kulttuuri ruoka-ja-juoma ravintolat

Kiva ilta Giwassa – Maukasta korealaista ruokaa Helsingin keskustassa

Klo 19:30 keskiviikkoiltana Fredrikinkadulla. Olemme kävelleet tänne ystäväni kanssa Tennispalatsilta, jossa olimme katsomassa Pedro Almodovarin uutta elokuvaa Kärsimys ja Kunnia. Kuin leffan teemaa jatkaen ilta tuntuu todella viileältä. Taitaa olla ensimmäistä kertaa tänä syksynä. Harmittaa melkein, että pipo jäi kotiin. Käännymme Bulevardille ja yritämme löytää kyltin, jossa lukee Giwa. Kävelemme melkein ohi, kunnes huomaan valkoisen tekstin kupolinmallisessa mustassa markiisissa. Nousemme pari askelta ja astumme sisään korealaiseen ravintolaan Giwaan.

Sisällä meidät ympäröi lämpö. Lattialla on pieni lämpöpuhallin. Seinät ja lattia ovat mustaa puuta. Parissa pöydässä istuu pariskunta. Kuulen englantia ja ranskaa. Ystäväni kommentoi, että tämä on selkeästi treffipaikka. Virnistän ja totean, että nämä ovat sitten treffit. Minimalistisesta sisustuksesta huolimatta paikka on todella intiimi. Ei tee mieli puhua liian kovaa. Millaistakohan täällä on lounaalla?

Tarjoilija tulee tervehtimään ja ohjaa meidät ikkunan viereiseen pöytään ja laskee menut pöydälle. Metallinen lusikka ja puikot nojaavat pieneen keraamiseen alustaan. Menu on paksujen mustien kansien sisällä ja siihen on painettu Giwan logo ja pieni piirros. Olen kyllä tarkistanut hinnat netistä, mutta mielessäni käväisee ajatus, että olemmekin tulleet hieman tyyriimpään paikkaan. Ruokavaihtoehdot mahtuvat yhdelle sivulle: kimchiä, bibimbapia, dolsot bibimbapia ja joitakin lihaisia grilliruokia.

Söin bibimbapia ensimmäistä kertaa Torontossa kesällä 2015. Nousin hetken mielijohteesta metrosta Koreatownin kohdalla ja valitsin hieman epämääräiseltä näyttävän ravintolan, jossa oli eniten asiakkaita. Muovituoleista ja vahapöytäliinoista huolimatta ihastuin heti ravintolan tarjontaan. Tilasin tarjoilijan suositteleman ruuan, bibimbapin. Sain kulhon, jonka pohjalla oli riisiä ja päällä lihaa, kasviksia sekä kananmunaa. Eniten mieleeni ovat kuitenkin jääneet pienissä kipoissa tuodut kuusi erilaista lisuketta. Koska minulla ei ollut hajuakaan, mitä niillä kuului tehdä, kumosin ne kaikki kulhon päälle. Jälkeenpäin olen miettinyt, että olikohan tämä aivan etiketin vastaista. Ainakaan kukaan ei valittanut ja söin herkullisen kokonaisuuden onnellisena.

Viime syksynä pienten lisukkeiden merkitys selvisi Saksan Weimarissa, jonne vaihtoyliopistoni oli järjestänyt reissun Berliinistä. Opiskelijoiden keskuudessa levisi huhu, että eräässä Weimarin korealaisessa ravintolassa saa erinomaista ruokaa. Toisena iltana varasimme pöydän Koreanisches Restaurant Sanista, joka on erinomainen ravintola, mutta myös aivan ihana paikka (Suosittelen, jos joskus eksyt Weimariin!). Tilasimme pöytään pääruokien lisäksi näitä Torontossa kohtaamiani pieniä sivuannoksia, joihin Sanissa kuului mm. keitettyä kananmunaa, kimchiä ja jonkinlaista maissihöystöä. Myöhemmin googlasin, että sivuruokien nimi on banchan.

Giwassa tarjoilija saapuu ottamaan tilaukset. Kyselen tulisuusasteesta, mutta tarjoilija kertoo, että lähes kaikki annokset ovat melko mietoja. Valitsen bibimbap spicy pork -annoksen (16 e), koska kaipaan vähän potkua. Ystäväni valitsee Bibimbap dolsot beef -annoksen (18 e), joka tuodaan kivisessä kulhossa keraamisen sijaan. Dolsot tarkoittaa kivipataa ja tässä versiossa pohjalla oleva riisi paistuu ja päälle asetettu raaka kananmuna ehtii hieman kypsyä valmistuksen aikana.

Tarjoilija tuo ensin miso-keiton. Liemi on maukasta, mutta sinilevän ja tofun sijaan siinä on ainoastaan pari kevätsipulin rinkulaa. Hetken päästä bibimbapit saapuvat pöytään höyryävinä. Ystäväni kivikulho on tulikuuma ja ruoka jatkaa kypsymistään pöydässä sihisten. Pieneksi pettymykseksi banchaneita ei tule. Annoskoko ei ole päätä huimaava, mikä ei haittaa, koska illallisen syöminen kahdeksan aikaan on minulle muutenkin aika myöhäistä. Annosten päällä olevat lisukkeet ovat kananmunaa lukuun ottamatta identtiset: salaatinlehtiä, ituja, porkkanaa, ehkä jonkinlaista kaalia (kiinankaalia?) ja spagetilta näyttävää vihannesta, joka on pyöritelty jonkinlaisessa punaisessa tahnassa. Lisäksi tarjolla on soijakastiketta, fermentoitua chilikastiketta, jonka tulisuudesta tarjoilija huomauttaa, sekä maapähkinää sisältävää makean imelää kastiketta.

Kokonaisuus on todella maukas, erityisesti, kun noudattaa tarjoilijan kehotusta rohkeasti kokeilla kastikkeita. En koe chilikastiketta niin tuliseksi kuin tarjoilija antoi ymmärtää, mutta hyvää se on. Myös maapähkinäkastike on erinomaista. Päivä on omalta osaltani ollut aika pitkä ja unohdan kysyä ystäväni mielipidettä annoksesta. Hän kuitenkin syö kaiken, eikä valita, joten oletan, että siinä ei ole mitään moitittavaa.

Sanoisin, että Giwa ei ole vain ihan kiva, vaan oikein hyvä korealainen ravintola Helsingissä. Sisustukseen ja ilmeeseen, tai voisiko sanoa brändiin, on panostettu kovasti ja sijainnin lisäksi se tuntuu hieman hinnoissa. Giwa on kuitenkin ihanan tunnelmallinen ja minua miellyttää yksinkertainen menu. Seuraavalla kerralla kokeilisin ehdottomasti kimchiä ja ehkä tofulla höystetyn bibimbapin.

Giwa

Bulevardi 19, 00120 Helsinki

https://www.giwa.fi/

Sisäänkäynti on melko huomaamaton, mutta tunnelmallinen.
Giwan sisustus tuntui yhdistelevän kauniisti pohjoismaalaistyylistä muotoilua korealaiseen ruokakulttuuriin.
Maukas misokeitto alkuun.
Beef dolsot bibimbap
Spicy pork bibimbap
Lähtiessämme yhdeksän jälkeen pöydät olivat tyhjentyneet.
kulttuuri ruoka-ja-juoma ravintolat