Syy lähteä reissulle Itäkeskukseen: Saray Baklavan künefe
Tehdessäni pientä taustatutkimusta Helsingin itäosien ruokapaikoista löysin ravintolasuositusten seasta myös yhden erityisesti baklavastaan tunnetun ruokapaikan, jonne halusin ehdottomasti päästä käymään. Saray Baklavalla on lähes ylistäviä arvosteluja niin Googlessa kuin Facebookissa. Lounaan (reissu Kirkuk-ravintolaan) ja jälkkäribaklavan yhdistäminen tuntui harvinaisen hyvältä idealta ja sain vielä yhden ystävistäni seikkailemaan kanssani Itäkeskuksen ympäristöön. Sunnuntai minun makuuni.
Olen jo monta vuotta ollut suuri baklavafani. Ihastukseni alkoi ollessani lukiovaihdossa Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa. Otin vaihtokoulussani yhden kurssin Foods-nimistä oppiainetta, jossa kokkasimme tai leivoimme joka tunnilla. Näillä oppitunneilla sain ensimmäisen kosketukseni baklavaan. Olin täysin ymmälläni lehtitaikinan, murskattujen pähkinöiden ja hunajan yhdistelmästä. Myöhemmin, asuessani lyhyet pätkät Torontossa ja Berliinissä minulla oli aina välillä tapana napata jostain kulmakuppilasta mukaan pari palaa baklavaa kotona teen kanssa nautittavaksi. Koen, että minulla on aika hyvä käsitys, miltä hyvä baklava maistuu. Rima oli siis korkealla myös Saray Baklavan suhteen.
***
Saray Baklava sijaitsee Itäkeskuksessa Tallinnanaukiolla. Sisäänkäynti on melko huomaamaton, mutta sisällä näkökenttään tulvivat kirjavat tekstiilit, taulut ja valokuvaprintit.
Ihmettelemme hetken lasivitriinissä prameilevia leivonnaisia ja baklavaa, kunnes huomaan pienen kyltin, jossa listataan aamiaistarjouksia. Kyltin yläosassa on merkillinen kuva pienestä lätystä, josta nostettavasta palasta valuu valkoista tahmaa kuin pitsasta. Kuvan alla lukee künefe (4,90 e). Ihmettelen tuotetta, jolloin toinen työntekijöistä tuo näytille muovikelmun alla olevan lätyn ja selittää, että künefe on juustoa sisältävä makea leivonnainen. Hän kertoo, että sen saa jäätelölle ja varoittaa, että valmistuksessa kestää 5-10 min. Meillä ei onneksi ole kiire, joten päätämme jakaa künefen jäätelöllä ja lisäksi ottaa yhden pienen pistaasibaklavan (1,50 e). Meille suositellaan isompaa versiota, mutta tiedän, että pystyn yleensä juuri ja juuri syömään yhden palan tätä makeaa herkkua, joten pitäydymme maistiaiskoossa. Ystäväni tilaa cappuccinon (3,50 e) ja minä normaalikokoisen mustan teen (2,50 e, pieni 1,00 e).



Künefessa tosiaan kestää vähän kauemmin. Odottelemme kenties 10 minuuttia. Lopulta leivos saapuu pienellä metallilautasella ja tarjoilija varoittaa, että se on tulikuuma. Muistutamme vielä jäätelöstä, kahvista ja teestä. Pöytään tuodaan neljä vaniljajäätelöpalloa näyttävästi tummalla hunajalla tai siirapilla sekä pistaasimuruilla kuorrutettuna. Tarjoilija tuo juomat erikoisella korkealla metallitarjottimella hymyn saattelemana. Jäätelön ja juomien pienestä viivästyksestä huolimatta palvelusta jää lämmin tunne.

Künefe on päivän kohokohta. Se on sekä kaunis että herkullinen. Leivoksen pinta on paahtunut uunissa kullanruskeaksi ja näin suomalaisittain kuvailisin sitä rakettispagetin näköiseksi. Kuoren päällä on pistaasimurusta tehty risti. Sisus on tahmeaa juustoa, joka muistuttaa sitkeydessään hieman lämmitettyä leipäjuustoa. Juusto on varsin miedon makuista ja sitä on juuri sopiva määrä taikinaan verrattuna. Künefe on päältä rapea, sisältä tahmea ja siirapilla kuorrutettu jäätelö kruunaa kokonaisuuden. Ystävänikin on aivan myyty ja epäilee, että baklava voi enää voittaa künefea. Baklava osoittautuu aivan yhtä erinomaiseksi. Se on hunajan ansioista mehevä, mutta ei liian kostea, jolloin lehtitaikinan rapeus ei olisi edukseen. Yksi parhaimmista baklavoista, joita olen elämäni aikana syönyt. Päälimmäisenä kahvilasta jää kuitenkin mieleen künefe, koska se on meille molemmille täysin uusi maku- ja koostumuselämys.



Pieni varoituksen sana: sekä künefe että baklava ovat todella makeita. Näiden herkkujen kylkeen kannattaa ehdottomasti ottaa mustaa teetä tai kahvia. Mustaan teehen tulee melkein jano künefea mutustellessa.
Juttelen lopuksi vielä toisen tarjoilijan kanssa ja hän kertoo muun muassa, että leivonnaiset ovat turkkilaisia. Selitän, miksi otan valokuvia ja hän ottaa blogini nimen ylös. Kerron, etten tee tähtiarviointeja, vaan ennemminkin kuvailen kokemusta. Hän toteaa, että ole vain aivan rehellinen arviossasi. Tässä se nyt on: Itäkeskukseen voisi aivan hyvin matkustaa pelkän künefen takia. 10 minuutin odottelu ei ole paljoa vaadittu tältä herkulta.
Saray Baklava
Tallinnanaukio 3, 00930 Helsinki
***
Tässä vielä uteliaille joitakin linkkejä Saray Baklavaan ja turkkilaisten herkkujen valmistukseen liittyen.
Juttu Saray Baklavan omistajasta:
https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/254929-nain-syntyy-valimeren-herkku-hakunilassa-katso-kuvat
Sympaattinen video Saray Baklavan baklavan teosta Hakunilassa:
https://www.hs.fi/hstv/art-2000002943879.html
Video, joka valottaa künefen valmistusta:
https://www.youtube.com/watch?v=s-p6nbG3CQ8


