Vegaaninen mutkat suoriksi -pasta cashew-kermalla

Viime aikoina olen postannut Instagramissa kuvia vihannespastasta cashew-kermalla. Kyseisestä pastasta on muodostunut mulle arkea helpottava pikaruoka. Siitä löytyy kaikki hyvä aterian kulmakivet: täysjyvää, runsaasti erivärisiä vihanneksia ja laadukasta kasviproteiinia. Lisäksi cashew-kermasta saa rasvaa, mikä auttaa kasvisten sisältämiä rasvaliukoisia vitamiineja imeytymään.

Miksi miellän tämän pastan helpoksi arkiruuaksi?

Kyllä, tässä pasta vaatii cashew-kerman valmistuksen. Ja kyllä, cashew-kerman pohjana on väh. 8 h liotetut cashew-pähkinät. Kerman voi kuitenkin valmistaa etukäteen viikonloppuna, jolloin tämä ruoka valmistuu pastan keittyessä. Alla olevan pastan ohje on yhdelle, mutta voit helposti monistaa ainesosat haluamaasi annosmäärään. Cashew-kerman reseptistä riittää noin neljään annokseen.

Pastan 5 helppoa vaihetta

  1. Valmista cashew-kerma etukäteen esim. sunnuntaina.
  2. Pilko ja höyrytä kasvikset.
  3. Kuutioi valmiiksi marinoitu tofu, esim. savutofu.
  4. Keitä ja valuta pasta.
  5. Sekoita kaikki ainekset keskenään esim. kattilassa, jossa keitit pastan.

Mitkä vihannekset sopivat tähän pastaan?

Rehellinen vastaus on, että mitä vain kaapistasi löytyy! Omat suosikkini ovat kuitenkin parsakaali, vihreät pavut, varsiselleri, paprika ja herneet. Kuvien annoksessa oli noin 1/4 parsakaalia, muutama vihreä papu, yksi varsisellerin varsi, pala paprikaa ja kaksi retiisiä.

Vihannespasta cashew-kermalla

Ainekset (1 annos)

70-100 g
valmiiksi marinoitua tofua (esim. savutofua)
70-100 g
täysjyväpastaa (esim. fusillia tai penneä)
kaksi kourallista vihanneksia
1 dl
cashew-kermaa (ohje alla)
20 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 10 min

Tee näin:

  1. Laita pasta kiehumaan runsaaseen veteen. Kuutioi tofu ja pilko vihannekset. 
  2. Höyrytä vihannekset joko mikrossa tai höyrytyskorissa. Jos käytät mikroa, lisää kulhon pohjalle tilkka vettä, lautanen päälle ja kuumenna täydellä teholla 1-2 minuuttia. Jos käytät höyrytyskoria, lisää kattilan pohjalle noin 2 cm vettä ja höyrytä kannen alla muutama minuutti. 
  3. Sekoita ainekset keskenään ja purista päälle esim. sitruunamehua tai ripottele auringonkukansiemeniä.

Mausteinen cashew-kerma

Ainekset (4 annosta)

150 g
cashew-pähkinöitä (liotettuna yön yli tai 8 h)
2 rkl
ravintohiivahiutaleita
2
valkosipulinkynttä (kuorittu ja paloiteltu)
2 cm
pala inkivääriä (kuorittu ja paloiteltu)
2 rkl
sitruuna- tai limenmehua (lisää maun mukaan)
2-5
tuoretta tai kuivattua chiliä tai 1-2 rkl chilihiutaleita
½ tl
juustokuminaa
1 tl
paprikajauhetta
⅓ tl
suolaa (lisää maun mukaan)
mustapippuria myllystä
1,5-1,75 dl
vettä
10 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

  1. Liota cashew-pähkinöitä kylmässä vedessä 8 h tai yön yli. Valuta ja huuhtele pikaisesti. 
  2. Lisää vettä lukuun ottamatta ainekset monitoimikoneeseen tai sauvasekoittimen astiaan. Lisää aluksi 1 dl vettä ja aja tahnaksi. Lisää loput vedestä vähitellen, kunnes saavutat toivomasi koostumuksen.
hyvinvointi ruoka-ja-juoma

Sopivan tulinen paahdettu paprikahummus

Erilaisia tahnoja ei voi koskaan olla liikaa! Parhaimmillaan vuoden jokaiselle viikolle voisi tehdä erilaisen tahnan. Paprikahummus on herkullinen variaatio perinteisesti hummuksesta. Tässä versiossa paprikat paahdetaan uunissa pehmeiksi ja potkua tuovat kuivattu chili sekä savuaromi. Paahdetut paprikat sekä hivenen tummaa siirappia tuovat hummukseen makeahkon vivahteen, joka sopii ainakin omaan makumaailmaani erinomaisesti. Kaiken lisäksi hummuksen väri on mitä ilahduttavin!

Ohjeessa käytetään kuivattuja chilejä. Ostan ne aasialaisista ruokakaupoista, sillä sieltä niitä saa isoissa paketeissa ja ne todella ovat tulisia. Resepti onnistuu kuitenkin varmasti myös chilihiutaleilla. Kokeile vaikka ensin 1 rkl ja lisää maun mukaan.

Paahdettu paprikahummus

Ainekset (10 annosta)

1
tölkki kikherneitä valutettuna tai 130 g kuivia kikherneitä keitettyinä
2
punaista paprikaa
2
valkosipulinkynttä
3 rkl
sitruunamehua
1 rkl
vaaleaa tahinia
1 tl
juustokuminaa
1 tl
korianterijauhetta
4-5
kuivattua chiliä
1 tl
tummaa siirappia
½ tl
savuaromia
½ tl
suolaa
mustapippuria myllystä
25 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 15 min

Tee näin:

  1. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Pese ja halkaise paprikat sekä poista siemenet. Asettele paprikat leikkauspinta alaspäin leivinpaperille ja paista noin 15 minuuttia tai kunnes paprikat ovat selkeästi mustuneet pinnalta.
  2. Laita paahdetut paprikat pariksi minuutiksi kulhoon kannen alle. Tämä helpottaa kuoren irrottamista. Kuori mustuneet kohdat pois.
  3. Lisää kaikki hummuksen ainekset monitoimikoneeseen tai sauvasekoittimen kulhoon ja aja sileäksi tahnaksi. Tarjoile esimerkiksi leivän tai dippivihannesten kanssa!
hyvinvointi ruoka-ja-juoma terveys hyva-olo