Vegaaninen perunasalaatti cashew-majoneesilla

Minulla on aika paljon makumuistoja oli se sitten lapsuudesta, matkoilta tai ajalta, jolloin olen asunut ulkomailla. Yksi herkullisimmista makumuistoistani on kanadalaisen host-äitini Trician tekemä taivaallinen perunasalaatti.

Olin lukiovaihdossa pienessä kylässä Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa ja asuin vaihtovuoteni aikana useammassa perheessä, niin kuin Rotary-vaihdossa on tapana. Lähes kaikki perheet tekivät erinomaista ruokaa, mutta toisen perheeni äiti oli ehdottomasti paras kokki. Tuntui, että hän onnistui loihtimaan kaikesta uskomattoman herkullista. En esimerkiksi ollut koskaa tykännyt kaalikääryleistä, kunnes maiston niitä Trician tekeminä ja olin aivan myyty. Mieleeni ovat jääneet myös itse tehdyt Yorkshire puddingit, roti-leipä (host-isällä oli juuret Trinidad ja Tobagossa) ja uuniranskalaiset.

Kun kävin vierailemassa vanhojen host-perheideni luona Kanadassa 2015, Tricia oli jälleen valmistanut mitä uskomattomimpia ruokia. Mutta perunasalaatti jäi siltä vierailulta erityisesti mieleen. Pyysin saman tien reseptin ja minulla on se edelleen hänen ihanalla kaunollaan kirjoitettuna. Tämä perunasalaatti on sen jälkeen vienyt sydämet täällä Suomessa aina, kun olen sitä tarjoillut. Perunasalaatti onkin ollut juhlieni vakiovieras.

Nyt tämä perunasalaatti on veganisoitu ja se onnistui mielestäni erinomaisesti. Vegaanisen valmismajoneesin sijaan majoneesi on tehty alusta alkaen itse liotetuista cashew-pähkinöistä. Muuten ainesosat ovat lähes tismalleen samat kuin Trician alkuperäisessä salaatissa. Ja se maistuu, ah niin tutulta ja turvalliselta!

Toivon, että ihastut perunasalaattiini yhtä paljon kuin minä. Se sopii vaikka vappupöytään. Ihanaa vappua kaikille! Syödään hyvää ruokaa ja nautitaan auringosta.

Vegaaninen perunasalaatti cashew-majoneesilla

Ainekset (10 annosta)

8-10
perunaa (kiinteämaltoista)
2
varsisellerin vartta (siivutettuna)
2
herkkukurkkua (kuutioituna)
4-5
retiisiä (jätä hieman koristeluun)
reilu kourallinen ruohosipulia silputtuna
Vegaaninen cashew-majoneesi
130 g
cashew-pähkinöitä (liotettuna yön yli tai n. 8 h)
2
valkosipulinkynttä
2 tl
dijon-sinappia
1 rkl
omenaviinietikkaa
1 rkl
vaahterasiirappia
½ tl
paprikajauhetta
⅓ tl
valkopippuria
½ tl
suolaa
mustapippuria myllystä
1-1,5 dl
vettä
45 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

  1. Kuori ja keitä perunat. Anna jäähtyä.
  2. Valmista sillä välin kastike. Laita cashew-majoneesin ainekset ja n. 1 dl vettä sauvasekoittimen kulhoon tai monitoimikoneeseen ja aja sileäksi tahnaksi. Lisää loput vedestä vähitellen niin, että saat sopivan koostumuksen.
  3. Kuutioi perunat ja perunasalaatin muut ainekset. Lisää majoneesi perunasalaatin päälle ja sekoita hyvin. Koristele retiiseillä ja ruohosipulisilpulla. Tarjoile sellaisenaan tai vaikka leivän kanssa. Perunasalaatti säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan.
hyvinvointi ruoka-ja-juoma hyva-olo terveys

Veikeät vegaaniset parsakääröt

Mihin muuhun parsat voi kääriä kuin pekoniin? Kun vielä söin lihaa, pekoniin käärityt parsat olivat yksi kevään lempiherkuistani. Yhtä vastustamattoman yhdistelmän voi loihtia myös vegaanisella lehtitaikinalla.

Nämä parsakääröt ovat naurettavan helppoja valmistaa. Tarvitset vain parsaa, vegaanista valmislehtitaikinaa sekä seesaminsiemeniä. Hieman yli vartti uunissa ja alkupala on valmis: mehukasta parsaa rapeiden ja lehtevien taikinaspiraaleiden ympäröiminä.

Valmiiden parsakääröjen päälle voi puristaa hieman sitruunamehua tai ripotella ravintohiivahiutaleita. Lopputulos voittaa puolelleensa varmasti myös lihansyöjän. Alkupalojen aatelia, sanon minä.

Reseptivinkit

10 parsan ohje on tehty kahdelle alkupalaksi, mutta reseptin määriä voi helposti muunnella. Yhdestä lehtitaikinalevystä saat taikinaa viidelle parsalle. Näin voit tehdä vaikka yhden hengen annoksen tai tehdä parsakääröjä juhliin ostamalla reilusti parsaa ja käyttämällä koko lehtitaikinapaketin taikinat.

Vegaaniset parsakääröt

Ainekset (2 annosta)

10
parsaa
2
lehtitaikinalevyä (1 lehtitaikinalevy per 5 parsaa)
seesaminsiemeniä
vettä parsojen "voiteluun"
35 min
{
AKTIIVINEN 5 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

1. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan leikkuulaudan päälle n. 10-15 minuuttia ennen valmistusta. Vaihtoehtoisesti voit sulattaa taikinaa muutaman sekunnin ajan mikrossa, mutta ole varovainen, sillä taikina alkaa nopeasti paistua.

2. Pese parsat ja napsauta kova kanta pois. Se on n. 2-3 cm parsan tyvestä.

3. Leikkaa lehtitaikinalevyt pitkittäin 5 siivuun. Kierritä taikinasuikale parsan ympärille aloittaen tyvestä. Kiinnitä taikinan päädyt itseensä kevyesti painaen. Näin taikina pysyy parsan ympärillä.

4. Aseta parsat leivinpaperilla vuoratulle pellille ja sivele taikinan pinnalle hieman vettä leivontasudilla. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 15-20 minuttia tai kunnes taikina on kullanruskeaa.

5. Tarjoile heti esim. sitruunamehun ja ravintohiivahiutaleiden kanssa!

hyvinvointi ruoka-ja-juoma hyva-olo terveys