Vegaaninen perunasalaatti cashew-majoneesilla
Minulla on aika paljon makumuistoja oli se sitten lapsuudesta, matkoilta tai ajalta, jolloin olen asunut ulkomailla. Yksi herkullisimmista makumuistoistani on kanadalaisen host-äitini Trician tekemä taivaallinen perunasalaatti.
Olin lukiovaihdossa pienessä kylässä Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa ja asuin vaihtovuoteni aikana useammassa perheessä, niin kuin Rotary-vaihdossa on tapana. Lähes kaikki perheet tekivät erinomaista ruokaa, mutta toisen perheeni äiti oli ehdottomasti paras kokki. Tuntui, että hän onnistui loihtimaan kaikesta uskomattoman herkullista. En esimerkiksi ollut koskaa tykännyt kaalikääryleistä, kunnes maiston niitä Trician tekeminä ja olin aivan myyty. Mieleeni ovat jääneet myös itse tehdyt Yorkshire puddingit, roti-leipä (host-isällä oli juuret Trinidad ja Tobagossa) ja uuniranskalaiset.
Kun kävin vierailemassa vanhojen host-perheideni luona Kanadassa 2015, Tricia oli jälleen valmistanut mitä uskomattomimpia ruokia. Mutta perunasalaatti jäi siltä vierailulta erityisesti mieleen. Pyysin saman tien reseptin ja minulla on se edelleen hänen ihanalla kaunollaan kirjoitettuna. Tämä perunasalaatti on sen jälkeen vienyt sydämet täällä Suomessa aina, kun olen sitä tarjoillut. Perunasalaatti onkin ollut juhlieni vakiovieras.
Nyt tämä perunasalaatti on veganisoitu ja se onnistui mielestäni erinomaisesti. Vegaanisen valmismajoneesin sijaan majoneesi on tehty alusta alkaen itse liotetuista cashew-pähkinöistä. Muuten ainesosat ovat lähes tismalleen samat kuin Trician alkuperäisessä salaatissa. Ja se maistuu, ah niin tutulta ja turvalliselta!
Toivon, että ihastut perunasalaattiini yhtä paljon kuin minä. Se sopii vaikka vappupöytään. Ihanaa vappua kaikille! Syödään hyvää ruokaa ja nautitaan auringosta.
Vegaaninen perunasalaatti cashew-majoneesilla
Ainekset (10 annosta)
- 8-10
- perunaa (kiinteämaltoista)
- 2
- varsisellerin vartta (siivutettuna)
- 2
- herkkukurkkua (kuutioituna)
- 4-5
- retiisiä (jätä hieman koristeluun)
- reilu kourallinen ruohosipulia silputtuna
- Vegaaninen cashew-majoneesi
- 130 g
- cashew-pähkinöitä (liotettuna yön yli tai n. 8 h)
- 2
- valkosipulinkynttä
- 2 tl
- dijon-sinappia
- 1 rkl
- omenaviinietikkaa
- 1 rkl
- vaahterasiirappia
- ½ tl
- paprikajauhetta
- ⅓ tl
- valkopippuria
- ½ tl
- suolaa
- mustapippuria myllystä
- 1-1,5 dl
- vettä
Tee näin:
- Kuori ja keitä perunat. Anna jäähtyä.
- Valmista sillä välin kastike. Laita cashew-majoneesin ainekset ja n. 1 dl vettä sauvasekoittimen kulhoon tai monitoimikoneeseen ja aja sileäksi tahnaksi. Lisää loput vedestä vähitellen niin, että saat sopivan koostumuksen.
- Kuutioi perunat ja perunasalaatin muut ainekset. Lisää majoneesi perunasalaatin päälle ja sekoita hyvin. Koristele retiiseillä ja ruohosipulisilpulla. Tarjoile sellaisenaan tai vaikka leivän kanssa. Perunasalaatti säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan.