Raikas hernetahna mintulla ja limellä

Minulla on tapana innostua tietyistä ainesosista ja käyttää niitä moneen eri ruokaan, kunnes siirryn taas seuraavaan innostuksen kohteeseen. Viime viikkoina olen hurahtanut täysillä herneisiin ja käyttänyt niitä kaikessa salaateista curryihin ja Shepherd’s piehin. Koska koronan takia ruokakaupassa tulee käytyä vain n. kerran viikossa, olen ostanut joitakin kasviksia myös pakasteesta. Herne on yksi niistä pakastevihanneksista, jota löytää suomalaisena. Lisäksi pakastevihanneksissa vitamiinit ja antioksidantit säilyvät hyvin verrattuna esimerkiksi säilöttyihin vihanneksiin.

Rakastan kaikkea makeaa ja vaikka herne ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen makeaa ajatellessa, se on kuitenkin ihana tapa lisätä makeutta ruokiin. Käytän tahnoja leivän päällä lähes joka päivä, joten tahnoja saakin kehitellä tasaisin väliajoin, jotta saa vaihtelua. Ihastuinkin heti hernetahnaan! Alla olevassa reseptissä raikkautta tuo tuore minttu ja limenmehu.

Reseptivinkit

  • Tahnassa on pieni määrä vaahterasiirappia. Vaikka herneet ovat itsessään makeita, siirappi tasapainottaa limen kirpeyttä ja tuo makuja entistä paremmin esille. Vaahterasiirapin voit halutessasi jättää pois tai korvata muulla siirapilla tai           sokerilla.
  • Käytin hennompi- ja vaaleampilehtistä minttua, mutta uskon, että myös vahva minttu voisi toimia.
  • Limenmehua kannattaa aluksi lisätä n. 1 rkl ja lisätä maun mukaan. Jos käytät vain 1 rkl limenmehua, voit halutessasi laittaa 1 rkl vettä. Tahna paksuuntuu hieman jääkaapissa.
  • Mielestäni limen kirpeys ja tahinin pähkinäisyys vähentävät suolan tarvetta tässä tahnassa. Reseptissä lukee ”ripaus suolaa”, mutta voit annostella suolaa oman makusi mukaan. Suosittelen kuitenkin maistamaan tahnaa ennen kuin lisäät suolaa. Saatat yllättyä, kuinka vähän suolaa se tarvitsee!

Pakastevihannesten valinnasta

Ostaessani pakastevihanneksia ja -marjoja, yritän suosia suomalaista. Suomalaisen ruoan suosiminen on ylipäätään hienoa, mutta se on usein myös turvallisempaa terveyden näkökulmasta. Pakastevihanneksista voi löytyä listeriabakteeria, minkä takia ne on tärkeää kuumentaa. Ruokavirasto ei anna erillisiä ohjeita suomalaisille ja ulkomaisille pakastevihanneksille, joten paras tapa välttää riski on noudattaa paketin ohjeita. Suomalaisissa pakastevihanneksissa kuumennusajat ovat kuitenkin usein lyhempiä, joten suosin niitä, kun se on mahdollista. Herneet ovat tästä erinomainen esimerkki!

Hernetahna mintulla ja limellä (vegaaninen)

Ainekset (5 annosta)

200 g
pakasteherneitä
2
valkosipulinkynttä (kuorittuna ja lohkottuna)
1-2 rkl
limenmehua
1 rkl
vaaleaa tahinia
½ tl
vaahterasiirappia (vaihtoehtoinen)
reilu kourallinen tuoretta minttua
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
10 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

  1. Sulata herneet paketin ohjeiden mukaan. Jos käytät suomalaisia pakasteherneitä, lisää herneet mikroa kestävään astiaan, lisää n. 1 rkl vettä ja sulata niitä mikrossa täydellä teholla n. 2 min.
  2. Lisää loput ainekset sauvasekoittimen kulhoon tai monitoimikoneeseen ja aja tahnaksi. Jos laitat 1 rkl limenmehua, lisää tarvittaessa 1 rkl vettä.
  3. Tarjoile leivän kanssa tai vihannesdippinä! Tahna säilyy jääkaapissa ainakin viisi päivää.
hyvinvointi ruoka-ja-juoma hyva-olo terveys

Neljän vihreän salaatti ja tahinikastike + vihannesten parhaat valmistusmenetelmät

Vihreät kasvikset ovat niin terveellisiä, että niitä olisi hyvä syödä joka päivä. Mutta kuka saa syötyä tiettyjä ruokia vain sen takia, että ne ovat terveellisiä? Hyötyjen lisäksi niiden syöminen tulee olla hauskaa ja valmistus mahdollisimman helppoa. Yksi tapa lisätä vihreiden syöntiä on koota illalliseksi tai lounaaksi iso salaatti. Hyvien salaattien salaisuus taas on herkullinen kastike.

Tämä salaatti on ravintoainepommi! Neljän vihreän salaatissa on runsaasti folaattia, A-, C- ja K-vitamiinia, magnesiumia sekä kuitua. Lisäksi siinä on hyvin mm. kalsiumia, kuparia, sinkkiä ja rautaa. Proteiiniakin on yllättävän paljon! Vihreät kasvikset ja seesaminsiemenet ovat hyviä kalsiumin lähteitä, joten kastikkeeseen yhdistettynä tämä on erinomainen kalsiumin lähde. Kastikkeen sitruunamehussa oleva C-vitamiini tehostaa lisäksi raudan imeytymistä.

Postauksen lopusta löydät reseptin kahden hengen salaattiin, mutta käytännössä voit mitata määrät sen mukaan, kuinka monelle salaattia teet. Salaatin koko riippuu tietenkin myös siitä, teetkö sen pääruuaksi vai lisukkeeksi. Jos haluat tehdä salaatista pääruuan, voit tehdä siitä ruokaisamman lisäämällä oheen esim. kvinoaa, paahdettua bataattia, kasvispyöryköitä tai kikherneitä.

Kastikkeesta riittää n. 2-3 hengen salaattiin. Kastike säilyy hyvin ainakin 5 päivää, eli voit hyvin tuplata kastikkeen ainesosat ja tehdä sitä kerralla koko viikoksi. Alla selitän hieman enemmän siitä, miten lehtikaalista saa hyvän makuista ja miten salaatin vihannekset kannattaa valmistaa.

Miten lehtikaalista saa hyvää ja helposti sulavaa?

En tiedä suhteestasi lehtikaaliin, mutta mielestäni se on raakana hieman kitkerää ja vaatii todella paljon pureskelua… Lisäksi se ärsyttää herkkää vatsaani samoin kuin monet muut raa’at kasvikset. Jotta kitkeryys vähenee ja lehtikaali sulaa helpommin, sille kannattaa pitää pieni hierontasessio. Lehtikaalin työstö puristellen ja painellen saa mehut liikkeelle. Kaalin väri muuttuu kirkkaan vihreäksi ja se pehmenee. Lisäksi kitkeryys todella vähenee! Tämä on erinomainen menetelmä muuntaa raaka kaali vatsalle hellävaraisempaan muotoon samalla parantaen makua. Alla on tarkemmat ohjeet lehtikaalin valmistukseen.

Muiden vihannesten valmistusmenetelmät

Muiden vihannesten kohdalla suosin höyrytystä. Se vaikuttaa melko vähän antioksidanttipitoisuuksiin ja joissain tapauksissa jopa lisää niitä! Paras tapa valmistaa vihreät kasvikset on joko höyryttää ne tai kuumentaa mikrossa. Samalla vihannesten jonkinlainen valmistus ainakin omalla kohdallani vähentää raaoista kasviksista helposti aiheutuvaa turvotusta.

Lähteessä, johon viittaan ei kuitenkaan selvennetä, mitä mikrossa valmistus tarkoittaa. On mahdollista, että mikrossa höyrytys vastaa perinteisempää höyrytysmetodia kattilassa. Koska minulla ei (vielä) ole höyrytykseen tarvittavia välineitä, höyrytän kasvikset mirkossa. Alla on ohjeet mikrohöyrytykseen,joka on nopea ja helppo.

Samoin kuin lehtikaalia työstäessä, kasvisten vihreä väri kirkastuu, joten uskon, että tämä on erinomainen valmistusmenetelmä. Tämän pohjaan yleiseen suositukseen valita aina mahdollisimman voimakas väri kauppareissulla: valitse se hieman syvemmän vihreä lehtikaali ja kirkkaamman punainen paprika.

Ohjeet lehtikaalin valmistukseen

Pese lehtikaali. Poista kovimmat lehtiruodit ja leikkaat lehdet hieman pienemmäksi. Puristele lehtikaalia parin minuutin ajan, kunnes se alkaa tuntua hieman kosteammalta ja väri muuttuu selkeästi syvemmäksi ja kirkkaammaksi. Käsiisi saattaa jopa irrota vihreää väriä lehtikaalin mehusta. Tällöin tiedät, että lehtikaali on valmis salaattiin!

Ohjeet kasvisten höyrytykseen mikroaaltouunissa

Laita mikroaaltouunia kestävään, mielellään keraamiseen (ei muoviseen), kulhoon pilkotut kasvikset. Lisää pohjalle pieni tilkka vettä. (En suosittele lisäämään suurta määrää vettä, koska tällöin joudut kaatamaan osan pois lopuksi ja huuhtelet osan antioksidanteista viemäristä alas.) Laita päälle toinen kulho tai lautanen, joka peittää vihanneksia sisältävän astian. Tämä synnyttää höyryefektin. Kuumenna täydellä teholla 30 s – 1 min 30 s riippuen kasvisten koosta. Yleensä 1 min on juuri sopiva aika. Ja kas näin, vihannekset ovat valmiita!

Lehtikaali ennen hierontasessiota.
Lehtikaali hierontasession jälkeen.

Tahinikastike syntyy kasvipohjaisessa ruokavaliossa muutenkin keskeisistä ainesosista (ainakin omasta mielestäni). Kun kerran ostat nämä, kastikkeita on helppo ja nopea luoda melkein silmänräpäyksessä.

Kahden parsan salaatti ja tahinikastike

Ainekset (2 annosta)

Neljän vihreän salaatti
4
lehtikaalin vartta
1/3
parsakaalia
1 dl
pakasteherneitä
5
parsaa
seesaminsiemeniä koristeluun
Tahinikastike
2 rkl
vaaleaa tahinia
1 rkl
omenaviinietikkaa
1 rkl
sitruunamehua
1 tl
soijakastiketta
1 tl
vaahterasiirappia
1-3 tl
vettä
15 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

  1. Pese lehtikaali. Poista kovimmat lehtiruodit ja leikkaat lehdet hieman pienemmäksi. Puristele lehtikaalia parin minuutin ajan, kunnes se alkaa tuntua hieman kosteammalta ja väri muuttuu selkeästi syvemmäksi ja kirkkaammaksi.
  2. Leikkaa parsakaali kukinnoiksi ja pilko kanta pienempiin osiin. Poista parsan kova kanta taivuttamalla parsaa loppupäästä. Kova osuus napsahtaa pois juuri oikeasta kohdasta. Leikkaa parsa paloiksi. Mittaa herneet ja lisää kaikki kulhoon vesitilkan kanssa. Laita päälle toinen astia, esim. lautanen, ja höyrytä täydellä teholla n. 1 min tai kunnes vihannekset ovat napakan kypsiä.
  3. Valmista kastike. Laita ainesosat hillopurkkiin, lisää kansi päälle ja ravista kunnolla. Veden määrällä voit säädellä kastikkeen paksuutta.
  4. Sekoita vihannekset keskenään, kaada päälle kastiketta ja koristele seesaminsiemenillä.
hyvinvointi ruoka-ja-juoma terveys hyva-olo