Raikas hernetahna mintulla ja limellä
Minulla on tapana innostua tietyistä ainesosista ja käyttää niitä moneen eri ruokaan, kunnes siirryn taas seuraavaan innostuksen kohteeseen. Viime viikkoina olen hurahtanut täysillä herneisiin ja käyttänyt niitä kaikessa salaateista curryihin ja Shepherd’s piehin. Koska koronan takia ruokakaupassa tulee käytyä vain n. kerran viikossa, olen ostanut joitakin kasviksia myös pakasteesta. Herne on yksi niistä pakastevihanneksista, jota löytää suomalaisena. Lisäksi pakastevihanneksissa vitamiinit ja antioksidantit säilyvät hyvin verrattuna esimerkiksi säilöttyihin vihanneksiin.
Rakastan kaikkea makeaa ja vaikka herne ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen makeaa ajatellessa, se on kuitenkin ihana tapa lisätä makeutta ruokiin. Käytän tahnoja leivän päällä lähes joka päivä, joten tahnoja saakin kehitellä tasaisin väliajoin, jotta saa vaihtelua. Ihastuinkin heti hernetahnaan! Alla olevassa reseptissä raikkautta tuo tuore minttu ja limenmehu.
Reseptivinkit
- Tahnassa on pieni määrä vaahterasiirappia. Vaikka herneet ovat itsessään makeita, siirappi tasapainottaa limen kirpeyttä ja tuo makuja entistä paremmin esille. Vaahterasiirapin voit halutessasi jättää pois tai korvata muulla siirapilla tai sokerilla.
- Käytin hennompi- ja vaaleampilehtistä minttua, mutta uskon, että myös vahva minttu voisi toimia.
- Limenmehua kannattaa aluksi lisätä n. 1 rkl ja lisätä maun mukaan. Jos käytät vain 1 rkl limenmehua, voit halutessasi laittaa 1 rkl vettä. Tahna paksuuntuu hieman jääkaapissa.
- Mielestäni limen kirpeys ja tahinin pähkinäisyys vähentävät suolan tarvetta tässä tahnassa. Reseptissä lukee ”ripaus suolaa”, mutta voit annostella suolaa oman makusi mukaan. Suosittelen kuitenkin maistamaan tahnaa ennen kuin lisäät suolaa. Saatat yllättyä, kuinka vähän suolaa se tarvitsee!
Pakastevihannesten valinnasta
Ostaessani pakastevihanneksia ja -marjoja, yritän suosia suomalaista. Suomalaisen ruoan suosiminen on ylipäätään hienoa, mutta se on usein myös turvallisempaa terveyden näkökulmasta. Pakastevihanneksista voi löytyä listeriabakteeria, minkä takia ne on tärkeää kuumentaa. Ruokavirasto ei anna erillisiä ohjeita suomalaisille ja ulkomaisille pakastevihanneksille, joten paras tapa välttää riski on noudattaa paketin ohjeita. Suomalaisissa pakastevihanneksissa kuumennusajat ovat kuitenkin usein lyhempiä, joten suosin niitä, kun se on mahdollista. Herneet ovat tästä erinomainen esimerkki!
Hernetahna mintulla ja limellä (vegaaninen)
Ainekset (5 annosta)
- 200 g
- pakasteherneitä
- 2
- valkosipulinkynttä (kuorittuna ja lohkottuna)
- 1-2 rkl
- limenmehua
- 1 rkl
- vaaleaa tahinia
- ½ tl
- vaahterasiirappia (vaihtoehtoinen)
- reilu kourallinen tuoretta minttua
- mustapippuria myllystä
- ripaus suolaa
Tee näin:
- Sulata herneet paketin ohjeiden mukaan. Jos käytät suomalaisia pakasteherneitä, lisää herneet mikroa kestävään astiaan, lisää n. 1 rkl vettä ja sulata niitä mikrossa täydellä teholla n. 2 min.
- Lisää loput ainekset sauvasekoittimen kulhoon tai monitoimikoneeseen ja aja tahnaksi. Jos laitat 1 rkl limenmehua, lisää tarvittaessa 1 rkl vettä.
- Tarjoile leivän kanssa tai vihannesdippinä! Tahna säilyy jääkaapissa ainakin viisi päivää.