Kookospallot ilman valkoista sokeria (vegaaninen & gluteeniton)

Yksi kaikkien aikojen lempiherkuistani on kookospallot. Minulla on makumuistoja kookospalloista jo päiväkotiajalta, koska eräänä päivänä aktiviteettina oli kookospallojen valmistus. Hurahdin täysin tähän suklaiseen ja makeaan herkkuun! Mitä uskomattomin makuyhdistelmä jäi mieleeni ja yläasteikäisenä aloin etsiä muistojani vastaavia kookospalloja kahviloista ja kaupoista. Muistan, että Robert’s Coffeen ja IKEAn kookospallot olivat kyllä lähellä, mutta eivät aivan olleet sitä, mitä hain. Lopulta löysin yläasteen ruotsin kirjasta täydellisen kookospallojen reseptin, jota olen siitä lähtien tehnyt hieman muunnellen. Siis yli 10 vuotta.

Kookospallot ovat järjestämieni juhlien yksi suosikkiherkuista. Kerran, kun järjestin juhlat ilman kookospalloja yksi vieras huomasi ja kyseli niiden perään… Kookospallot ovat siis lähellä sekä minun että ystävieni sydäntä.

Viime aikoina olen harjoitellut leipomaan mahdollisimman vähän prosessoiduista kasviperäisistä raaka-aineista. Käytännössä olen leiponut ilman öljyä, margariinia ja valkoista sokeria.Tykkään haasteista ja kokeilut ovatin olleet todella mielenkiintoisia. Tuntuu melkein kuin opettelisi leipomaan uudelleen alusta lähtien. Siis hyvällä tavalla. Koen, että minulle on avautunut aivan uusi maailma leipomiseen!

Pari viikkoa sitten päätin, että haluan kokeilla luoda kookospallot uudella kaavalla. Parin kokeilun jälkeen sain luotua niin suklaisen ja makean palluran, että päätin jakaa sen myös tänne blogiin. Uskonkin, että omalla kohdallani tulen leipomaan näitä kookospalloja arjessa. Perinteiset yläasteen ruotsin kirjan reseptillä leivotut säästän juhliin. Toki olisi hauska joskus leipoa molempia ja tehdä vierailla makutesti… Kunhan nyt päästään ensin yli korona-ajasta! Sitä ennen tässä erinomainen iltapäiväteen kanssa nautittava herkku tai välipala.

Reseptivinkit

  • Reseptistä saa gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia kaurajauhoja ja -hiutaleita. Vaikka kaura on gluteeniton vilja, ne käsitellään usein samoissa laitoksissa ei-gluteenittomien viljojen kanssa. Tästä syystä gluteenittomat kauratuotteet on merkitty erikseen.
  • Jos et omista kaurajauhoja, voit käyttää myös pelkkiä pikakaurahiutaleita. Vaihtoehtoisesti voit jauhaa osan kaurahiutaleista monitoimikoneessa jauhoiksi.
  • Mikäli et pidä kahvin mausta, sitä voi vähentää tai jättää pois. Jos jätät pois, lisää sama määrä kauramaitoa tai vaihtoehtoisesti laita hieman vähemmän kaurahiutaleita.
  • Itse tykkään käyttää luomua kauramaitoa, mutta voit kokeilla erilaisia kasvimaitoja.
  • Kookoshiutaleita saattaa mennä enemmän tai vähemmän kuin ohjeessa lukee riippuen kookospallojen koosta. Voit aloittaa 1 dl ja lisätä niitä kulhoon sitä mukaan, kun pyörittelet kookospalloja.

Vegaaniset kookospallot ilman valkoista sokeria

Ainekset (20 annosta)

150 g
kivettömiä taateleita
2 rkl
maapähkinävoita
1 dl
kauramaitoa
ripaus suolaa
3 rkl
kaakaojauhetta
2-3 rkl
mustaa kahvia
1 dl
kaurajauhoja
3-4 dl
kaurahiutaleita
1,5 dl
kookoshiutaleita (sokeroimattomia)
25 min
{
AKTIIVINEN 25 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

  1. Lisää taatelit, maapähkinävoi, kauramaito sekä suola ison kulhon pohjalle ja aja tahnaksi sauvasekoittimella.
  2. Lisää kaakaojauhe, kahvi sekä kaurajauhot ja sekoita hyvin esim. puulusikalla tai muulla vahvalla lusikalla tai nuolijalla.
  3. Lisää kaurahiutaleet vähitellen lusikalla sekoittaen. Voit myös vaihtaa sähkövatkaimeen, mikäli se tuntuu helpommalta. Koostumus on sopiva, kun taikina on tahmeaa, mutta pysyy hyvin kasassa. Esim., kun käytin 2,5 rkl kahvia, käytin 3,5 dl kaurahiutaleita. Kaurahiutaleiden määrä riippuu kahvin määrästä ja siitä käytätkö isoja, tavallisia vai pikakaurahiutaleita.
  4. Lisää kookoshiutaleet pieneen kulhoon. Ota pieni määrä taikinaa ja pyöritä siitä pallo. Kieritä pallo kookoshiutaleissa ja siirrä toiseen astiaan. Toista samat vaiheet lopulle taikinasta.
  5. Kookospallot ovat valmiita syötäväksi sellaisenaan! Mielestäni maku ja koostumus on kuitenkin parhaimmillaan viilennettyinä. Säilytä kookospallot jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa suojataksesi ne jääkaapin muilta tuoksuilta. Ne säilyvät ainakin viikon, mutta minulla ne eivät usein kestä montaa päivää…
hyvinvointi ruoka-ja-juoma terveys hyva-olo

Vegaaninen pasta carbonara herkkusienillä ja fenkolilla (ilman kaurakermaa)

Yksi ehdoton lempireseptini on pasta carbonara. Kasvipohjaiseen ruokavalioon siirtyessä täytyy kuitenkin olla hieman luovempi, mikäli haluaa tehdä vegaanisen version ruuasta, jonka pohjana on kananmunat, parmesaani ja pekoni…

Tästä reseptistä olen kuitenkin todella ylpeä! Cashew-kermapohjainen carbonara-kastike on ihanan kermainen ja olin itse jopa hieman yllättynyt, kuinka paljon se muistuttaa perinteistä carbonaraa. Ehdottoman tärkeä ainesosa on muskottipähkinä, jonka ainakin minä yhdistän herkulliseen carbonaraan. En myöskään suosittele jättämään kastikkeesta yhtäkään ainesosaa pois, sillä en usko, että se onnistuu ilman alla olevaa yhdistelmää.

Suurin osa vegaanisisia carbonara-resepteistä tukeutuu vegaaniseen valmiskermaan. Vaikka kaurakermalla on paikkansa vegaanisessa keittiössä, aloin jo alkuvaiheessa hieman turtua ainaiseen kauran makuun ruuassa. Olen myös usein pettynyt kaurakerman olomuotoon ruuissa. Kehittelemäni versio ei ole yhtä nopea valmistaa kuin valmiilla kasviskermalla tehdyt versiot, mutta se on sitäkin maukkaampi (ja terveellisempi). Kaurakerman pakkausselosteesta huomaa, että se on suurimmaksi osaksi rypsiöljyä, ei kauraa. Sen takia halusin kokeilla kehittää alusta alkaen itse tehdyn carbonara-kastikkeen, joka muistuttaisi mahdollisimman paljon kanamunan keltuaisesta valmistettua sukulaistaan.

Carbonaran pohja: cashew-kerma

Reseptin perustana on cashew-kerma, joka valmistetaan liotetuista cashew-pähkinöistä. Cashew-pähkinät turpoavat ja pehmenevät  liotuksen aikana, minkä jälkeen ne on helppo ajaa ”kermaksi”. Cashew-pähkinöitä voi liottaa yön yli tai vähintään 8 h kylmässä vedessä. Vaihtoehtoisesti cashewt voi liottaa n. 1 h kiehautetussa vedessä. Tällöin lisää ensin cashewt kulhoon ja kaada päälle keitetty vesi. Itse suosin kuitenkin hitaampaa versiota. Täytyy vain muistaa laittaa cashewt ajoissa likoomaan.

Täyte: herkkusienet ja fenkoli

Monissa vegaanisissa carbonara-resepteissä on käytetty savutofua. Se onkin varmasti oiva vaihtoehto pekonille. Itse kaipaan kuitenkin välillä myös vaihtelua tofulle, joten tässä reseptissä on pekonin sijaan herkkusieniä ja fenkolia. Rakastan fenkolia ja sen anista muistuttavaa makua. Mielestäni se tuo ihanaa raikkautta herkkusienten lomassa. Olen kokeillut herkkusienten tilalla myös herneitä ja ne toimivat myös todella hyvin. Toki tähänkin reseptiin voi paistaa halutessaan savutofua.

Annosmäärät ja kastikkeen säilytys

Reseptistä tulee n. 4 annosta. Perinteisestä carbonarasta poiketen tämä kastike säilyy kuitenkin erinomaisesti jääkaapissa. Mikäli kokkaat yhdelle tai kahdelle, voit käyttää kerrallaan vain osan kastikkeesta ja säilyttää loppua jääkaapissa n. 4-5 päivää esim. lasipurkissa tai muussa ilmatiiviissä rasiassa.

Öljytön resepti

Kun selaat reseptiä, saatat huomata, että siinä ei ole käytetty ollenkaan öljyä. Rasva tulee siis täysin cashew-pähkinöistä. Voin kuitenkin luvata, että lopputulos on mitä koukuttavin ja kermaisin! Olen nyt jonkin aikaa minimoinut öljyn käyttöä. Jos haluat, voit tietenkin myös käyttää rypsiöljyä paistaessa, mutta olen kirjoittanut ohjeen niin, että onnistuisit myös ilman sitä.

Vegaaninen pasta carbonara herkkusienillä ja fenkolilla

Ainekset (4 annosta)

Ruskistetut sipulit
1
sipuli
4-5
valkosipulinkynttä
1 rkl
kasvisfondia
2,5-4,5 dl
vettä
Cashew-kerman pohja
100 g
cashew-pähkinöitä (liotettuna n. 8 h)
2 rkl
ravintohiivahiutaleita
¼ tl
muskottipähkinää
reilusti mustapippuria myllystä
ripaus valkopippuria
⅓ tl
suolaa
2 rkl
sitruunamehua
1,3 dl
vettä
Paistetut herkkusienet ja fenkoli
80 g
fenkolia (hienonnettuna)
125 g
herkkusieniä (suikaloituna)
vettä paistamiseen
30 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

  1. Sekoita kasvisfondi veteen. Lisää sipuli kuumalle ja kuivalle pannulle. Paista hetki ja lisää kasvislientä vähitellen pannulle. Lisää lientä aina, kun aiempi on haihtunut, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja alkaa saada väriä. Tässä voi mennä muutama minuutti. Kun sipulit alkavat ruskistua, lisää valkosipulit ja paista vielä pari minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä pannulle.
  2. Lisää vettä lukuun ottamatta cashew-kerman ainekset monitoimikoneeseen tai sauvasekoittimen astiaan. Lisää myös paistetut sipulit ja aja tahnaksi lisäten vettä vähitellen. 1,3 dl on suuntaa-antava, eli saatat joutua lisäämään myös hieman enemmän vettä. Lopputuloksen tulisi olla juoksevaa, mutta silti hieman paksua.
  3. Keitä pasta ja säästä n. 1,5 dl pastan keitinvettä.
  4. Laita fenkolit kuumalle kuivalle pannulle. Suosittelen käyttämään kannellista kasaria. Kääntele hetki, kunnes fenkoli alkaa saada hieman väriä. Lisää sienet, laita kansi päälle ja anna niistä haihtuvan nesteen höyryttää kasvikset kypsäksi. Lisää pannulle tarvittaessa hieman vettä.
  5. Lisää pasta ja kastike pannulle. Kääntele kastike pastan joukkoon ja lisää pastan keitinvettä, mikäli haluat ohentaa kastiketta.
  6. Tarjoile heti!
hyvinvointi ruoka-ja-juoma terveys hyva-olo