Vegaaniset öljyttömät suklaa-aprikoosikeksit
Tässä ensimmäinen kehittelemäni leivontaresepti, joissa sokeri ja rasva tulevat lähes täysin kokonaisista kasvilähteistä. Makeus syntyy kypsistä banaaneista ja kuivatuista aprikooseista. Suklaa luo ihanan yhdistelmän aprikoosien kanssa. Öljyn sijaan muussatut banaanit, kasvimaito ja maapähkinävoi tuovat kosteutta taikinaan. Ja nämä ovat naurettavan helppoja valmistaa! Käytännössä ainekset vain sekoitetaan kulhossa. Et edes tarvitse vatkainta!
Kehitin keksit alunperin jälkiruuaksi. Juuri tämäntyyppisiä pieniä herkkuja minun tekee mieli syödä teen kanssa. Kun maistatin keksit vanhemmillani, he eivät kuitenkaan osanneet suhtautua keksein jälkiruokana, koska ne eivät ole yhtä makeita kuin tavalliset suklaakeksit. Kun alkaa vähentää valkoisen sokerin käyttöä, oman kokemukseni mukaan makuaisti kuitenkin hieman voimistuu. Tai tästä ainakin luulen erilaiset kokemuksemme keksien makeudesta johtuvan.
Joka tapauksessa voit suhtautua näihin välipalana, mikäli ne eivät täytä sinun mielestäsi jälkkärin kriteerejä. Olen murentanut keksejä välillä chiavanukkaan päälle hedelmien ja pähkinöiden kera, kun syön välipalaa ennen treeniä. Tämä on mielestäni vastustamaton yhdistelmä!
Reseptivinkit
- Kun ostat maapähkinävoita, tarkista, että se on todellakin koostuu pelkkistä (paahdetuista) maapähkinöistä. Näin minimoit transrasvat ja ylimääräisen sokerin. Käytän resepteissäni Lidlin luomu maustamatonta maapähkinävoita.
- Banaanin kypsyysasteella voit säädellä makeutta. Mitä tummempi banaani, sitä makeampi lopputulos. Mielestäni parhaan maun antaa keltainen banaani, jossa näkyy jonkin verran mustia kolhuja.
- Kauramaidoissa on valitettavasti useimmiten hieman rypsiöljyä. Pakkauseloste kannattaa lukea tarkkaan. Ainakin Oatlyn ja Pirkan luomu kauramaitoon ei ole lisätty öljyä.
- Suola syventää keksien makua ja tekee niistä vielä herkullisempia. Voit kuitenkin hyvin jättää sen pois, mikäli haluat vältellä lisättyä suolaa.
- Vaikka reseptissä lukee erikseen kaurajauho ja -hiutaleet, voit hyvin käyttää myös pelkkiä kaurahiutaleita. Tällöin olomuodosta tulee hieman karkeampi. Voit myös surrauttaa osan kaurahiutaleista jauhoksi monitoimikoneessa. Kuvien kekseissä käytin kaurajauhoja sekä isoja kaurahiutaleita.
- Suosittelen käyttämään mahdollisimman tummaa vegaanista suklaata, jossa on yli 70 % kaakaota.
Vegaaniset öljyttömät suklaa-aprikoosikeksit
Ainekset (16 annosta)
- 1
- kypsä banaani
- 0,5 dl
- maustamatonta maapähkinävoita
- 0,5 dl
- kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
- ripaus suolaa
- 1 dl
- kaurajauhoja
- 2 dl
- kaurahiutaleita
- 75 g
- yli 70 % tummaa suklaata (rouhittuna)
- 80 g
- tai n. 10 kpl kuivattuja aprikooseja (hienonnettuna)
- Muutama kuivattu aprikoosi tai pähkinöitä koristeluun
Tee näin:
- Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Muussaa banaani haarukalla keskikokoisessa kulhossa. Lisää maapähkinävoi, kauramaito sekä suola ja sekoita hyvin.
- Lisää kaurajauhot sekä kaurahiutaleet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.Tässä vaiheessa voit siirtyä käyttämään lusikkaa tai vahvaa nuolijaa.
- Sekoita joukkoon suklaarouhe sekä hienonnetut aprikoosit.
- Nosta ruokalusikallinen kerrallaan taikinaa kämmenellesi ja pyörittele siitä pallo. Litistä palloa hieman ja aseta se pellille. Käsien kostutus vedellä helpottaa taikinan käsittelyä.
- Siivuta muutama aprikoosi ja paina pari siivua jokaisen keksin päälle koristeeksi.
- Paista 180 asteessa n. 15-20 min tai kunnes keksit ovat saaneet kullanruskean sävyn. Nauti teen tai kauramaidon kanssa!