Vegaaniset öljyttömät suklaa-aprikoosikeksit

Tässä ensimmäinen kehittelemäni leivontaresepti, joissa sokeri ja rasva tulevat lähes täysin kokonaisista kasvilähteistä. Makeus syntyy kypsistä banaaneista ja kuivatuista aprikooseista. Suklaa luo ihanan yhdistelmän aprikoosien kanssa. Öljyn sijaan muussatut banaanit, kasvimaito ja maapähkinävoi tuovat kosteutta taikinaan. Ja nämä ovat naurettavan helppoja valmistaa! Käytännössä ainekset vain sekoitetaan kulhossa. Et edes tarvitse vatkainta!

Kehitin keksit alunperin jälkiruuaksi. Juuri tämäntyyppisiä pieniä herkkuja minun tekee mieli syödä teen kanssa. Kun maistatin keksit vanhemmillani, he eivät kuitenkaan osanneet suhtautua keksein jälkiruokana, koska ne eivät ole yhtä makeita kuin tavalliset suklaakeksit. Kun alkaa vähentää valkoisen sokerin käyttöä, oman kokemukseni mukaan makuaisti kuitenkin hieman voimistuu. Tai tästä ainakin luulen erilaiset kokemuksemme keksien makeudesta johtuvan.

Joka tapauksessa voit suhtautua näihin välipalana, mikäli ne eivät täytä sinun mielestäsi jälkkärin kriteerejä. Olen murentanut keksejä välillä chiavanukkaan päälle hedelmien ja pähkinöiden kera, kun syön välipalaa ennen treeniä. Tämä on mielestäni vastustamaton yhdistelmä!

Reseptivinkit

  • Kun ostat maapähkinävoita, tarkista, että se on todellakin koostuu pelkkistä (paahdetuista) maapähkinöistä. Näin minimoit transrasvat ja ylimääräisen sokerin. Käytän resepteissäni Lidlin luomu maustamatonta maapähkinävoita.
  • Banaanin kypsyysasteella voit säädellä makeutta. Mitä tummempi banaani, sitä makeampi lopputulos. Mielestäni parhaan maun antaa keltainen banaani, jossa näkyy jonkin verran mustia kolhuja.
  • Kauramaidoissa on valitettavasti useimmiten hieman rypsiöljyä. Pakkauseloste kannattaa lukea tarkkaan. Ainakin Oatlyn ja Pirkan luomu kauramaitoon ei ole lisätty öljyä.
  • Suola syventää keksien makua ja tekee niistä vielä herkullisempia. Voit kuitenkin hyvin jättää sen pois, mikäli haluat vältellä lisättyä suolaa.
  • Vaikka reseptissä lukee erikseen kaurajauho ja -hiutaleet, voit hyvin käyttää myös pelkkiä kaurahiutaleita. Tällöin olomuodosta tulee hieman karkeampi. Voit myös surrauttaa osan kaurahiutaleista jauhoksi monitoimikoneessa. Kuvien kekseissä käytin kaurajauhoja sekä isoja kaurahiutaleita.
  • Suosittelen käyttämään mahdollisimman tummaa vegaanista suklaata, jossa on yli 70 % kaakaota.

Vegaaniset öljyttömät suklaa-aprikoosikeksit

Ainekset (16 annosta)

1
kypsä banaani
0,5 dl
maustamatonta maapähkinävoita
0,5 dl
kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
ripaus suolaa
1 dl
kaurajauhoja
2 dl
kaurahiutaleita
75 g
yli 70 % tummaa suklaata (rouhittuna)
80 g
tai n. 10 kpl kuivattuja aprikooseja (hienonnettuna)
Muutama kuivattu aprikoosi tai pähkinöitä koristeluun
25 min
{
AKTIIVINEN 5 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Muussaa banaani haarukalla keskikokoisessa kulhossa. Lisää maapähkinävoi, kauramaito sekä suola ja sekoita hyvin.
  2. Lisää kaurajauhot sekä kaurahiutaleet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.Tässä vaiheessa voit siirtyä käyttämään lusikkaa tai vahvaa nuolijaa.
  3. Sekoita joukkoon suklaarouhe sekä hienonnetut aprikoosit.
  4. Nosta ruokalusikallinen kerrallaan taikinaa kämmenellesi ja pyörittele siitä pallo. Litistä palloa hieman ja aseta se pellille. Käsien kostutus vedellä helpottaa taikinan käsittelyä.
  5. Siivuta muutama aprikoosi ja paina pari siivua jokaisen keksin päälle koristeeksi.
  6. Paista 180 asteessa n. 15-20 min tai kunnes keksit ovat saaneet kullanruskean sävyn. Nauti teen tai kauramaidon kanssa!
hyvinvointi ruoka-ja-juoma

Öljy: aukko whole food plant based -ruokavaliossa

Kerroin viime postauksessa, että ihoni parani merkittävästi noin kuukaudessa, kun vaihdoin täysin kasvipohjaiseen tai tarkemmin sanottuna whole food plant based -ruokavalioon. Eläinperäisten tuotteiden jättämisen lisäksi en oikeastaan syönyt muita herkkuja kuin palan tai kaksi tummaa suklaata päivässä. Jossain vaiheessa aloin jälleen leipoa, toki jättäen pois maidon, kananmunat ja voin. Huomasin, että kun aloin jälleen leipoa enemmän ja tietenkin myös syödä leivonnaisia, sain parin päivän päästä yksittäisiä finnejä tai pientä näppylää nenään tai otsaan. Koska asun yksin, leivonnaisia tulee helposti syötyä runsaasti muutama päivä putkeen, koska kukaan ei ole jakamassa niitä.

Olen jo ennen vegaaniruokavalioon siirtymistä huomannut, että ihoni kunto huononee, kun syön kerralla paljon rasvaista tai todella sokeripitoista ruokaa kuten nachopaistosta tai irtokarkkeja. Tämä ei sinänsä siis tullut yllätyksenä.

Aukko whole food plant based -ruokavaliossa

Tajusin nopeasti, että tavallisiin aterioihin verrattuna leivonnassa on hieman hankalampaa pitäytyä whole food -linjalla. Myös vegaaniruokavaliossa leivonnan keskeiset ainesosat ovat valkoinen sokeri, öljy tai margariini sekä valkoiset jauhot. Vaikka nämä ovat kasviperäisiä ainesosia, ne eivät täytä whole food -määritelmää. Whole food -vaihtoehdot sokerille, öljylle ja valkoisille jauhoille olisivat esimerkiksi taatelit, oliivit ja kokonaiset ateriajyvät. Nämä eivät kuitenkaan tule ensimmäisenä mieleen, kun lähtee leipomaan. Minua jäi mietityttämään, voisiko ihon kunto huonontua juuri näiden ainesten lisäämisestä ruokavalioon. Valkoisen sokerin haitat ovat aika tunnettuja ja suurin osa tietää, että olisi hyvä suosia täysjyvätuotteita. Prosessoidussa muodossa olevasta rasvasta (eli öljystä tai margariinista) puhutaan kuitenkin vähemmän.

Tässä vielä kaapistani löytyvät öljyt ja margariinit. Rypsiöljyä käytän joskus paistamiseen ja seesamiöljy toimii mm. kiinalaisessa ja korealaisessa ruuassa. Olen kuitenkin pyrkinyt vähentämään niiden käyttöä ja vegaanisen margariinin sijaan olen syönyt tahnoja leivän päällä.
Pähkinöitä voi napostella sellaisenaan, mutta laitan niitä myös usein salaattiin tai paahdan vegaanisen tahnan joukkoon.

Miksi olen kiinnostunut vähentämään öljyn käyttöä?

Vaihtaessani tähän ruokavalioon, olen lukenut ja katsonut todella paljon materiaalia niin tieteellisestä kuin ihmisten omien kokemusten näkökulmasta. Mieleeni on jäänyt esimerkiksi pyörimään, kuinka vegaanivloggari Mic the Veganin akne parani, kun hän vaihtoi vegaaniruokavalioon, mutta hävisi kokonaan, kun hän jätti pois öljyn kokkaamisesta. Samoin Best Version Vegan kertoo, että hänen vuosia kestänyt aknensa alkoi parantua, kun hän jätti öljyn.

Lisäksi olen lukenut useamman kasvipohjaisen ruokavalion puolesta puhuvan lääkärin suosittelevan minimoimaan öljyn käyttöä yhtä lailla kuin valkoisen sokerin tai suolan. Tämän puolesta puhuvat mm. Michael Greger, Michael Klaper, Neal Barnard ja Dean Ornish. Esim. Klaper viittaa tutkimukseen, jonka mukaan välimeren ruokavalio on terveellinen oliiviöljystä huolimatta, ei sen takia. Ruokavalio on terveellinen, koska se sisältää runsaasti vihanneksia ja hedelmiä. Joka tapauksessa pääviesti tuntuu olevan, että elimistölle välttämätön rasva olisi paras saada mahdollisimman alkuperäisessä muodossaan. Öljy vaan helposti jää ihmisiltä huomaamatta, koska se on keskeinen, mutta samalla lähes huomaamaton, osa kokkausta. Rypsi- tai oliiviöljyä sujahtaa mm. paistamiseen, salaatinkastikkeisiin, erilaisiin vegaanisiin tahnoihin ja tietenkin leivontaan.

Olen nyt muutaman viikon ajan kokeillut minimoida öljyn (ja margariinin) käyttöä. Olen tehnyt tätä kokeilumielessä, sillä minua kiinnostaa, miten nämä voivat vaikuttaa ihoni kuntoon. Olen kokeillut tehdä tuttuja reseptejä ilman öljyä. Tämä tarkoittaa, että paistan enimmäkseen vettä tai kasvislientä käyttäen. Tämä tuntuu jo aika helpolta. Olen tehnyt salaatinkastikkeet ilman öljyä käyttäen pohjana valkoviini- tai omenaviinietikkaa ja sitruunamehua tai cashew-pähkinöistä tehtyä kermaa. Margariinin sijaan levitän leivän päälle kehittämiäni öljyttömiä levitteitä kuten hummusta tai punajuuritahnaa. Lisäksi olen kokeillut leipoa ilman öljyä, mikä on paljon hankalampaa.

Ja jos pohtii,mistä saa tärkeät omega-3-rasvahapot ilman rypsiöljyä, ei huolta! Pellavansiemenrouhe on erinomainen lähde. Esim. 1 rkl puurossa on joka päivä toimii erinomaisesti. Muita hyviä lähteitä ovat chiansiemenet, saksanpähkinät ja hampunsiemenet.

Olen nyt jo huomannut, että ainakaan suurempia finnejä ei tänä aikana ole tullut. Toki olen myös jättänyt pois valkoisen sokerin, mikä vaikuttaa varmasti asiaan.

Askel kerrallaan

On kuitenkin hyvä muistaa, että ennen kuin alkaa kikkailemaan öljyn tai sokerin vähentämisellä, voi olla hyödyllisempää—ja helpompaa—keskittyä lisäämään kasviksia, hedelmiä, täysjyvää ja palkokasveja ruokavalioon. Kuten tässä Harvard Medical Schoolin jutussa mainitaan, todella rajoittuneet ruokavaliot voivat olla liian työläitä, minkä takia niitä voi olla hankalaa ylläpitää. On eri asia yrittää pysäyttää sydänsairauden eteneminen kuin pyrkiä syömään tavallista terveellistä vegaaniruokavaliota. Jos kuitenkin on kiinnostunut kokeilemaan öljyn vähentämistä, se kannattaa mielestäni aloittaa asteittain. Voit vaikka aloittaa tekemällä salaatinkastikkeen ilman öljyä ja kokeilla, miltä se maistuu.

Seuraavassa postauksessa jaan ensimmäisen whole food -tyylisen keksireseptin! Olen ylipäätään innostunut kokeilemaan, miten voi luoda maukkaita leivonnaisia ilman, että käyttää suuria määriä prosessoituja ainesosia. Suurin osa resepteistäni tulee jatkossa varmasti seuraamaan pääosin whole food -linjaa.

Oletko kokeillut vähentää öljyn ja margariinin käyttöä tai jättänyt ne pois? Miltä se on tuntunut?

Käytän päivittäin pähkinöistä tai siemenistä tehtyä ”voita”. Ne toimivat hyvin puuron päällä, tahnoissa tai kastikkeissa öljyn sijaan.
Vastikään ostin myös ensimmäistä kertaa elämässäni oliiveja. Pitkään vihasin niiden makua, mutta vähitellen olen tottunut ja nyt ne maistuvat jo ihan herkulta!
hyvinvointi terveys ruoka-ja-juoma iho