Öljytön arkihummus
Hummuksesta puhutaan usein kasvisruokavalion kulmakivenä. Ei mikään ihme, se toimii niin ruisleivän päällä kuin vihannesten dippinä. Hummuksessa on kuitenkin usein oliiviöljyä, jonka käyttöä (niin kuin muidenkin öljyjen) olen halunnut vähentää. Tästä syystä päätin jokin aika sitten kokeilla tehdä hummusta ilman öljyä. Mielestäni lopputulos on todella maukas ja sopii erinomaisesti arkeen. Juhliin voi sitten vaikka valmistaa hummusta oliiviöljyn kera. Toinen ihana öljytön dippi arkeen tai juhlaan on paahdettu punajuuritahna.
Tässä reseptissä hummus valmistetaan alusta loppuun asti itse aloittaen kuivista kikherneistä. Näin olomuodosta tulee pehmeämpi kuin tölkkikikherneitä käyttämällä. Lisäksi maku on mielestäni raikkaampi. Voit kuitenkin aivan hyvin valmistaa hummuksen myös tölkkikikherneistä. Tällöin hummus valmistuu alle 10 minuutissa!
Öljytön arkihummus
Ainekset (10 annosta)
- Kikherneet
- 130 g
- kuivia kikherneitä
- 2
- valkosipulinkynttä
- 1
- laakerinlehti
- 1 tl
- ruokasoodaa
- Hummuksen muut ainesosat
- 2
- valkosipulinkynttä
- 3 rkl
- sitruunamehua
- 1 tl
- juustokuminaa
- 2 tl
- tahinia (käytän Urtekramin tummaa tahinia, mutta jos käytät vaaleaa tahinia, voit laittaa sitä runsaammin)
- 1 tl
- juustokuminaa
- ½ tl
- chilihiutaleita tai -jauhetta
- ½ tl
- paprikajauhetta
- ¼ tl
- suolaa
- mustapippuria myllystä
- ½ dl
- vettä
Tee näin:
- Huuhtele kikherneet ja liota niitä 10-12 h isossa kulhossa runsaassa vedessä. (Jos käytät tölkkikikherneitä, valuta sekä huuhtele ne ja ohita kohta 2).
- Huuhtele liotetut kikherneet ja laita ne kattilan pohjalle. Lisää runsaasti vettä kikherneiden päälle (n. 5 cm) ja lisää joukkoon mausteet sekä ruokasooda. Kiehauta ja anna hautua kevyesti poristen 15-40 minuuttia tai kunnes kikherneet ovat erittäin pehmeitä ja kuoret alkavat irrota. Keittämisen aikana voit nostella pois vaahtoa. Valuta vesi pois valmiista kikherneistä, poista mausteet ja nypi pois irronneet kuoret.
- Mittaa vettä lukuun ottamatta hummuksen ainekset monitoimikoneeseen tai kulhoon, jossa voit käyttää sauvasekoitinta.
- Aja ainekset sileäksi tahnaksi lisäten vettä vähitellen. Mikäli haluat juoksevampaa hummusta, voit laittaa enemmän vettä. Tarjoile sellaisenaan tai ripottele päälle chiliä, chilihiutaleita tai kuminansiemeniä.