Öljytön arkihummus

Hummuksesta puhutaan usein kasvisruokavalion kulmakivenä. Ei mikään ihme, se toimii niin ruisleivän päällä kuin vihannesten dippinä. Hummuksessa on kuitenkin usein oliiviöljyä, jonka käyttöä (niin kuin muidenkin öljyjen) olen halunnut vähentää. Tästä syystä päätin jokin aika sitten kokeilla tehdä hummusta ilman öljyä. Mielestäni lopputulos on todella maukas ja sopii erinomaisesti arkeen. Juhliin voi sitten vaikka valmistaa hummusta oliiviöljyn kera. Toinen ihana öljytön dippi arkeen tai juhlaan on paahdettu punajuuritahna.

Tässä reseptissä hummus valmistetaan alusta loppuun asti itse aloittaen kuivista kikherneistä. Näin olomuodosta tulee pehmeämpi kuin tölkkikikherneitä käyttämällä. Lisäksi maku on mielestäni raikkaampi. Voit kuitenkin aivan hyvin valmistaa hummuksen myös tölkkikikherneistä. Tällöin hummus valmistuu alle 10 minuutissa!

Öljytön arkihummus

Ainekset (10 annosta)

Kikherneet
130 g
kuivia kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
1
laakerinlehti
1 tl
ruokasoodaa
Hummuksen muut ainesosat
2
valkosipulinkynttä
3 rkl
sitruunamehua
1 tl
juustokuminaa
2 tl
tahinia (käytän Urtekramin tummaa tahinia, mutta jos käytät vaaleaa tahinia, voit laittaa sitä runsaammin)
1 tl
juustokuminaa
½ tl
chilihiutaleita tai -jauhetta
½ tl
paprikajauhetta
¼ tl
suolaa
mustapippuria myllystä
½ dl
vettä
40 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

  1. Huuhtele kikherneet ja liota niitä 10-12 h isossa kulhossa runsaassa vedessä. (Jos käytät tölkkikikherneitä, valuta sekä huuhtele ne ja ohita kohta 2).
  2. Huuhtele liotetut kikherneet ja laita ne kattilan pohjalle. Lisää runsaasti vettä kikherneiden päälle (n. 5 cm) ja lisää joukkoon mausteet sekä ruokasooda. Kiehauta ja anna hautua kevyesti poristen 15-40 minuuttia tai kunnes kikherneet ovat erittäin pehmeitä ja kuoret alkavat irrota. Keittämisen aikana voit nostella pois vaahtoa. Valuta vesi pois valmiista kikherneistä, poista mausteet ja nypi pois irronneet kuoret.
  3. Mittaa vettä lukuun ottamatta hummuksen ainekset monitoimikoneeseen tai kulhoon, jossa voit käyttää sauvasekoitinta.
  4. Aja ainekset sileäksi tahnaksi lisäten vettä vähitellen. Mikäli haluat juoksevampaa hummusta, voit laittaa enemmän vettä. Tarjoile sellaisenaan tai ripottele päälle chiliä, chilihiutaleita tai kuminansiemeniä.
hyvinvointi ruoka-ja-juoma

Vegaaninen golden milk eli kurkumamaito

Jokin aikaa sitten keksin laittaa tekemääni maustesekoitusta sekä kurkumaa kuumennetun kauramaidon sekaan. Olin jo jonkin aikaa hauduttanut kyseistä maustesekoitusta kuumassa vedessä yrttiteen tapaan. Totesin kuitenkin, että itse kehittelemäni ”chai”-tee voisi toimia myös kauramaidon kanssa. Ystäväni ollessa kylässä hän sanoi, että kyseessähän on golden milk eli kurkumamaito. En ollut aiemmin kuullut siitä, mutta kyseessä on siis blogeissa ja Instagramissa tunnetuksi tullut kurkumajuoma.

Golden milk on intialainen (tai ayurverdinen) juoma, jonka keskeinen ainesosa on tulehdusta alentava kurkuma. Kurkuman lisäksi kultaisessa maidossa on perinteisesti mm. inkivääriä, pippuria, kaardemummaa ja kanelia. Omassa versiossani on lisäksi fenkolinsiemeniä, neilikkaa sekä tähtianista. Mielestäni yhdistelmä on mitä ihanin!

Kurkumamaitoa voi juoda esimerkiksi illalla teen sijaan. Se toimii erinomaisesti esimerkiksi tumman suklaan tai keksien kanssa.

Vegaaninen kurkumamaito

Ainekset (2 annosta)

5 dl
kauramaitoa
2 cm
pala inkivääriä
8-10
kuivattua neilikkaa
4-5
tähtianista
1 tl
fenkolinsiemeniä
0,5 tl
kanelia
0,5 tl
kaardemummaa
0,5 tl
kurkumaa
muutama rouhaisu mustapippuria
5 min
{
AKTIIVINEN 5 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

  1. Pese tai kuori inkivääri ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi.
  2. Mittaa maito kattilaan ja lisää mausteet.
  3. Kiehauta ja keitä pari minuuttia matalalla lämmöllä sekoitellen.
  4. Siivilöi kuppeihin tai teepannuun.
  5. Nauti sellaisenaan tai esimerkiksi tumman suklaan kanssa.
hyvinvointi ruoka-ja-juoma