Paino-ongelmia
Arki alkoi nopeasti. Ehdimme olla koko perhe kotona melkein kaksi viikkoa, josta äitini oli auttamassa viikon verran. Meidän vauvalla oli heti alusta asti jonkilainen rytmi yösyöttöjen kanssa. Jo Naistenklinikalla ehti vakiintua 3h syöttörytmi. Oli helpottavaa, että ensimmäiset puoltoista kuukautta meni melkein samanlaisella aikataululla öisin, kello 1-2/ 3-4/ 6-7 syöttöjen syklissä. Päivällä juotiin maitoa sitten miten sattuu ja lyhyitä hetkiä isolla imulla. Olin todella iloinen, että imetys onnistui.
Tokan neuvolan käynnin jälkeen meidän täytyi alkaa tarkkailemaan, että kaikki syötöt tapahtuisi noin kolmen tunnin välein. Tämä sen takia, koska neuvolan mielestä paino ei noussut tarpeeksi, tai miten heidän ohjeistuksissaan sanotaan. Tuoreelle äidille vauvan painonnousun kyttääminen oli tosi stressaava kokemus. Onhan se päävastuu syöttämisestä äidillä, kun täysi-imettää. Painon takia ravasimme neuvolassa useita ekstra kertoja; joinain viikkoina parhaimmillaan muutaman päivän välein. Ja vaan siksi, että painoa ei kertynyt tasan sitä grammamäärää, mitä ohjeistukset sanovat. Ajoittain heräsi jopa ajatuksia siitä, että tänään en suostu menemään neuvolaan, koska ei sieltä kuitenkaan seuraa mitään hyvää ja aina joudutaan pettymään. Usein kyyneleet nousivat silmiin ennen tai jälkeen neuvolakäynnin.
Meillä oli alusta asti käytössä lisämaito, mitä annettiin vielä imetyksen tueksi tuttipullolla. Omaa maitoa tuli, mutta huomasin itse, että stressillä oli välillä vaikutusta maidon nousuun. Äidinmaidonkorviketta ei käytetty säännöllisesti koko ajan, vaan pumppasin omaa maitoa aina kun ehdin. En tehnyt tätä siksi, etteikö mielestäni korvikkeet olisi hyväksi vauvalle. Halusin käyttää omaa maitoa, koska tiesin sen minivoiman mahavaivoja ja niistä johtuvia itkuja. Vaippoja tuli tarpeeksi ja vauva oli hyvinvoivan näköinen.
Noin muutaman kuukauden iässä kovat itkut ja runsaat pulauttelut sekä oksentelut tulivat mukaan. Neuvolassa pulautteluihin tai oksenteluun ei sen kummemmin otettu kantaa, mutta painonnousua siltikkin seurattiin edelleen tarkasti. Syötön jälkeen pidimme pystyssä, röyhtäytimme, huolehdimme että kerralla ei syödä liikaa, annoimme cuplatonia, kävimme vauvahieronnassa. Oli hyvin turhauttavaa, että vaikka me teimme kaikkemme, että maito pysyisi sisällä, niin pulauttelu vain jatkui.
Mikään ei kuitenkaan auttanut ja monen viikon stressaava jakso sai meidät menemään yksityiselle lääkärille Pikkujättiin. Siellä asiaa lähdettiin hoitamaan heti, kova jatkuva pulauttelu oli meidän tilanteessa ruoasta tai rakenteesta johtuvaa, tai molempia. Minulla alkoi tiukka maidoton, munaton, soijaton ja viljaton ruokavalio. Vauvalle hankittiin allergiakorvikketta ja närästyslääkettä. Allergiakorvike ei sopinut ollenkaan meidän vauvalle, niitäkin testattiin monia. Päädyimme jättämään sen kokonaan pois ja antamaan vain omaa maitoa. Närästyslääkkeistä kolmas vaihtoehto oli vasta sopiva. Pulauttelut rauhoittuivat, mutta eivät poistuneet kokonaan. Närästyslääkkeiden käyttö aamuin illoin huolestutti minua, sillä vaikka sitä annettiin vähän niin se oli hyvin vahvaa. Paino nousi edelleen hitaasti, mutta nousi kuitenkin. Olin jo pitkään odottanut innolla kiinteiden maistelun aloittamista neljän kuukauden iässä; jo pelkästään sen takia, että se auttaisi kasvattamaan painon nousun määrää. Mutta pulauttelu tilanteemme takia, emme saaneet lupaa/suositusta niiden aloittamiseen.
Oma jaksaminen oli aika äärirajoilla näinä kuukausina. Vauva oli todella itkuinen ja syystä. Ei varmasti tuntunut hyvältä kun vatsaa vääntää, puklua tulee jatkuvasti ja oletettavasti närästys poltteli kurkkua. Päivisin ei juuri päiväunia nukuttu ja iltaisin mentiin nukkumaan itkujen kautta. Onneksi väliin mahtui satunnaisia hyviä hetkiä, jolloin hymy oli herkässä. Kehitys eteni nopeata vauhtia ja sitä oli ihana seurata vierestä. Mahalta selälleen pyörähdettiin jo kuukauden iässä sekä luonne alkoi jo tulemaan esiin. Pystyimme sanomaan jo muutaman kuukauden ikäisestä, että temperamenttia ja omaa tahtoa ei tästä neidistä puutu. Niinkun mieheni sanoo, tämä vauva on isojen tunteiden nainen niin hyvässä kuin pahassa. Aivan parasta oli ne imetyshetket, kun vauva yhtyi nauruuni ja kikattimme hetken yhdessä. Se on jotain, mitä ei voi ymmärtää ennen kuin itse kokee.