Alkuun sijoittamisessa – Katso vinkit!

Yksi hankalimmista sijoittamiseen liittyvistä kysymyksistä mitä minulle on esitetty on se miten päästä alkuun sijoittamisessa. Koska kysymys on todella laaja, sijoittamista on niin monia erilaisia tapoja. Jos joku osaa kaikki mahdolliset tavat sijoittaa, hurraa! Minä en osaa, enkä muutenkaan mielelläni anna konkreettisia sijoitusneuvoja kenellekään. Koska no a) en ole mikään sijoitusasiantuntija ja b) en halua olla vastuussa kenenkään muun rahoista.

Mutta päästäkseen alkuun sijoittamisessa, ei se tarkoita ainoastaan konkreettista rahan syytämistä pörssiin. Siihen liittyy paljon muutakin. Siksi halusinkin koota tähän postaukseen muutamia vinkkejä siihen miten päästä alkuun sijoittamisessa.

1.Tavoitteet

Mikä on sun sijoittamisen tavoite? Mitä haaveilet että pystyt sijoittamisella saavuttamaan? Minun tavoitteeni on, että pystyisin sijoituksillani mahdollistamaan jossain vaiheessa sellaisen kuukausittaisen kassavirran, ettei töissäkäyminen olisi pakollista.  Pienempi tavoite siitä on se, että voisin esimerkiksi opiskella lisää tai tehdä vaikka lyhyempää työviikkoa talouden kärsimättä.

alkuun sijoittamisessa mamma sijoittaa
Kuvalähde

2. Sijoitussuunnitelma

Miten pitkäksi aikaa olet valmis sijoittamaan rahasi ja mihin haluat sijoittaa? Lähdetkö mukaan asuntosijoittamiseen vai olisiko matalamman riskin indeksirahastot sopivampi sijoitustuote? Milloin tulet tarvitsemaan rahoja ja millaisissa tilanteissa? Paljonko olet valmis sijoittamaan kuukaudessa ilman yöunien menettämistä? Nämä kaikki ovat esimerkkejä sijoitussuunnitelmaan sisältyvistä asioista.

Mieti myös minkälaista riskiä olet valmis sietämään. Riskillä tarkoitetaan todennäköisyyttä menettää sijoitettu raha. Kaikissa sijoituksissa on omat riskinsä. Yleensä mitä suurempi riski, sen suurempi tuotto-odote. Kun taas mitä pienempi riski, sen pienempi tuotto. Esimerkiksi säästötilit ovat hyvin matalan riskin kohteita. Yritysten osakkeet taas ovat korkeamman riskin tuotteita ja niihin liittyy samalla korkeampi tuotto-odotus.

Kun olet tehnyt sijoitussuunnitelman, pysy siinä. On normaalia että kurssit heilahtelevat, ja varsinkin lyhyellä aikavälillä voi tapahtua vaikka mitä. Jos suunnitelmasi on sijoittaa kuukausittain 50€ indeksirahastoihin, pysy siinä. Tähän on onneksi olemassa esimerkiksi pankkien automaattiset tilisiirrot ja Nordnetin kuukausisäästösopimukset, joiden avulla ei tarvitse itse edes ajatella mihin sijoittaisi. Pörssisäätiön sivuilta saa muuten ladattua valmiin sijoitussuunnitelmapohjan tästä.

3. Hajauta sijoitukset

Älä laita kaikkia munia samaan koriin. Muista hajauttaa sijoituksia. Käytännössä hajauttaminen tarkoittaa rahojen jakamista useampiin sijoituskohteiin. Hajauttamista on esimerkiksi ajallista – ei sijoiteta kaikkia varoja kerralla, sekä maantieteellistä ja toimialakohtaista. Jos jossain päin maailmaa iskee kriisi ja pörssi lähtee syöksyyn, ei se tunnu niin pahalta kun sijoitukset on hajautettu. Minä olen esimerkiksi hajauttanut sijoituksiani maantieteellisesti eri maiden rahastoihin. Lisäksi en sijoita vaan yhteen omaisuuslajiin, vaan salkustani löytyy asuntoja, osakkeita ja rahastoja.

Ja lopuksi voisin vielä todeta, että ei kannata sijoittaa sellaiseen mistä ei ymmärrä. Selvitä miten sijoitus toimii, minkälaisia kustannuksia siihen liittyy ja erityisesti kuinka se tulee sinulle tuottamaan! Ja pääasiahan on että aloittaa. Hyvää sijoittamista! <3

Minkä vinkin sinä antaisit aloittelevalle sijoittajalle?

-Emmi

PS.  Muista seurata blogia täällä Lilyssä, Bloglovinissa, Facebookissa ja tietty myös Instagramissa!

tyo-ja-raha raha tyo ostokset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *