Huonot sijoitukset – Lue missä epäonnistuin!

Aikaisemmin olen tuntenut häpeää ja nolostumista epäonnistuessani. Nykyään yritän tsempata itseäni puhumaan myös niistä, koska ne on täysin ok! Hienoa jos joku selviää elämästä ilman epäonnistumisia, mutta minä en usko selviäväni. Koska onnistumisia hehkutetaan niin paljon, on vain oikein myös epäonnistumisien päästä kuulluksi.

Huonot sijoitukset mamma sijoittaa blogi

Kerroin viikko sitten parhaimmista sijoituksistani. Samaisen postauksen lopussa totesin, että parhaisiin sijoituksiin on liittynyt epämukavuuden tunne. Jos haluaa onnistua on oltava valmis kestämään myös epäonnistumisia ja jännitystä siitä, meneekö tämä homma nyt maaliin vai ei. Olen esimerkiksi asuntokaupoissa luottanut paljon myös tunteisiini ja intuitioon, mutta tietty tarkastellut asioita loppujen lopuksi järjen kautta. Raha-asioissa on kuitenkin muistettava pitää myös järki kädessä. Kuten myös viime viikon parhaimmat sijoitukseni postauksessa käsiteltiin myös muita kuin sijoittamiseen liittyviä asioita, niin myös tällä viikolla! Eiköhän ole aika sukeltaa huonoimpien sijoituksien pariin:

Huonot sijoitukset

  • Huonot sijoitukset pörssissä – Kun aloin sijoittaa, minulla ei ollut malttia ja luottoa siihen että kurssit voivat heilahdella rajustikin, ja laskun jälkeen tulee nousu. Alussa olin paniikissa heti myymässä sijoituksia pois, kun kurssit lähtivät laskuun. Sijoitan kuitenkin pitkällä aikajänteellä, joten sen perusteella ei pitäisi olla kiire saada huonojakaan kursseja plussalle. Eihän se edelleenkään kivalta näytä, jos kurssit ovat miinuksella, mutta nykyään annan olla ja jään seuraamaan tilannetta. Ennen olisin vain paniikissa myynyt kaiken pois. Välillä on tietty näitä, jotka vaan jäävät miinukselle eivät ikinä sieltä nouse.
  • Huonot sijoitukset yksityiselämässä – Olen joutunut tosi monta kertaa tilanteeseen, että olen säästänyt väärässä paikassa. Ehkä juuri siinä hetkessä minulla ei ole ollut laittaa siihen ihan älyttömästi rahaa, tai olen muuten vain pihistellyt ja ajatellut että tämä halvempi on varmasti ihan hyvä. No ei ole ollut. Tästä parhaimpana joka päiväisenä esimerkkinä paistinpannu. Hyvä kestää vuosia, ja halpa, no aika paljon vähemmän. Olen myös joutunut toteamaan, että jotkut ihmissuhteet ovat huonoja sijoituksia. Kun ihmissuhde ottaa ennemmän kuin antaa, on täytynyt miettiä onko tällainen ihmissuhde pitämisen väärti.
  • Huonot sijoitukset työelämässä – Olen ollut työpaikassa, jossa muistan jo haastatteluvaiheessa miettineeni että nyt ei vaikuta omiin korviini hyvältä. Esimies oli luihun oloinen ja myöhemmin hänen kanssaan olikin ongelmia. Otin kuitenkin työpaikan vastaan, mutta en viihtynyt paikassa muutamaa kuukautta pidempään. Tässä tilanteessa minun olisi pitänyt kuunnella omaa fiilistäni, hälytyskelloja sisälläni ja jättää työpaikka ottamatta vastaan. Mutta tästä oppineena, niin tulen tekemään tulevaisuudessa.
  • Huonot sijoitukset työelämässä vol. 2 – Minulla on myös ollut oma yritys, verkkokauppa. Pyöritin sitä melkein kaksi vuotta, mutta oman kiinnostuksen ja ajan puutteeni vuoksi myynti alkoi hiipua. Kuitenkin kun minulta kysyttiin miten sillä menee, kuittasin sen aina vaan ihan hyvin. En jotenkin kehdannut sanoa että no eipä enää juuri mitenkään, kun homma ei enää kiinnostanut, ja koska tunsin tämän epäonnistumiseksi. Lopulta päätin sitten sulkea kaupan.

Huono sijoitus on epäonnistuminen?

On mielestäni täysin ok epäonnistua ja tehdä huonoja valintoja. Täysin hyväksyttävää niistä mielestäni tekee se, että niistä opitaan. Jos menisin aina sieltä mikä on täysin varmaa ja kaikkia miellyttävää keskivertoa, en silloin oppisi enkä onnistuisi seuraavalla kerralla. Oma ongelmani on, että välillä jään liiaksi märehtimään epäonnistumisiani, kuin parempi olisi siirtyä elämässä eteenpäin. Välillä sijoittamisessa on toimittava nopeasti, mutta panikointi harvoin johtaa mihinkään. Jokaisella sijoittajalla on todennäköisesti jonkin näköinen sijoitusstrategia, joka on panikoinnin hetkillä hyvä palauttaa mieleen. Ehkä tällä saa vältettyä pörssin paniikkimyynnit.

Mikä on sun huonoin sijoitus, onko se pörssissä vai muuten elämässä? Kerro kommentteihin!

PS.  Muista seurata blogia täällä Lilyssä, Bloglovinissa, Facebookissa ja nyt myös Instagramissa!

-Emmi

tyo-ja-raha oma-elama tyo raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *