Miten aloittaa asuntosijoittaminen?

Asuntosijoittaminen mielletään kalliiksi sijoituslajiksi, ja onhan se! Kynnys aloittaa asuntosijoittaminen on useilla aika suuri. Kerralla tehtävä sijoitus on paljon suurempi kuin esimerkiksi rahastoja tai osakkeita ostaessa, tai ehkä konkarisijoittajille monen kymmenen tuhannen kerta ostokset osakkeita eivät tunnu missään, mutta minulle tuntuisivat. Itsehän aloitin asuntosijoittamisen ”vahingossa”. Ostin asunnon jossa asuin ensin itse ja sen jälkeen se jäi vuokralle. Nyt olen ostanut jo toisen asunnon, joka on vielä rakennusvaiheessa, tästä kerroin postauksessa kävin asuntokaupoilla muutama kuukausi sitten.

Miten aloittaa asuntosijoittaminen?

1. 30% omaa rahaa – Hanki lainalupaus. Aloittaaksesi asuntosijoittamisen, ei suinkaan tarvitse olla koko sijoitusasunnon hintaa takataskussa, ei minullakaan ollut.  Sijoitusasuntolainaan tarvitaan yleensä 30% omaa rahaa/omaisuutta. Loput 70% takaa asunto itse. Itseasiassa viimeisimmän asunnon kohdalla en laittanut yhtään rahaa kiinni asuntoon, vaan käytin vakuutena tätä aikaisempaa sijoitusasuntoa, joka siis kattoi tuon 30%. En ikinä laittaisi sijoittamiseen vakuudeksi asuntoa jossa perheemme asuu, siinä menee rajani sijoittamisen riskin oton suhteen. Ja muista kilpailuttaa sijoitusasuntolainasi. Joten marssi pankkiin. Sieltä kyllä selviää mitä pystyt käyttämään vakuutena tai kuinka paljon voit lainaa saada. On huomattavasti helpompaa toimia asuntokaupoilla nopeasti, kun sinulla on pankista valmis lainalupaus.

2. Sijoitusstrategia – Minkälaisiin asuntoihin haluat sijoittaa? Mihin kaupunkiin ja mille asuinalueelle? Minkälaisia asuntoja etsit? Tutki asuinalueita ja alueen vuokratasoa. Muista myös tehdä laskelmia mahdollisen asunnon tuottoprosentista ja varautua laskelmissasi myös tuleviin remontteihin. Tähän löytyy hyviä laskureita Googlesta.

miten aloittaa asuntosijoittaminen - mamma sijoittaa blogi
Kuvalähde

3. Ala etsiä asuntoja – Nyt sinulla on jo toivottavasti lainalupaus ja olet päättänyt mistä ja minkälaisen asunnon haluat. Nyt voit alkaa etsiä asuntoja. Suosittelen laittamaan hakuvahteja esim Etuoveen ja Oikotiehen niillä kriteereillä, mitä olet sijoitusasunnollesi määritellyt. Jos sijoitusasunnon löytäminen tuntuu vaikealta, useat kohteet myydään jo ennen kuin ne edes ehtivät avoimille markkinoille, voit aina palkata esimerkiksi näihin erikoistuneen välittäjän etsimään asunnon puolestasi. On myös olemassa yrityksiä, jotka ostavat satoja asuntoja kerralla ja myyvät ne sen jälkeen sijoittajille. Hinta on tietysti normaalia markkinahintaa edullisempi, koska niin se on ollut myös yrityksen ostaessa asunnot ja heillä on varaa siinä vaiheessa myydä asunnot edullisemmin. Näillä firmoilla on yleensä sähköpostilistoja, joille liittymällä kuulet asunnoista ensimmäisenä.

4. Älä jää jahkailemaan – Muista että hyvät kohteet myydään nopeasti. Olin itse tekemässä kauppoja asunnosta, jonka yhtiöstä asunnot varattiin loppuun saman päivän aikana kun ne tulivat myyntiin. Olin aivan hämmentynyt tästä, näköjään nopeat syö hitaat tässäkin lajissa.

Mitäs sitten?

Asuntosijoittaminen on parhaimmillaan tosi mukavaa, kun kaikki menee putkeen. Vuokralaisen kanssa ei ole ongelmia, asunto pysyy kunnossa ja vuokra maksetaan ajallaan. Jos hyvän vuokralaisen löytäminen tuntuu hankalalta voi aina käyttää vuokralaisen etsintään siihen erikoistunutta yritystä. Itsekin viimeksi käytin koska asun Tampereella ja asuntoni on Jyväskylässä. Ja tämän kustannuksen saa onneksi vähentää verotuksessa.

Oletko haaveillut asuntosijoittamisesta tai löytyykö sulta jo asuntoja? Kerro kommentteihin!

PS.  Muista seurata blogia täällä Lilyssä, Bloglovinissa, Facebookissa ja nyt myös Instagramissa!

-Emmi

tyo-ja-raha raha tyo oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *