Onko sijoittaminen vaikeaa?

Sijoittamiseen ja sen aloittamiseen liittyy paljon ennakkoluuloja. Sijoittamisen aloittaminen koetaan vaikeaksi ja riskialttiiksi, on riski että menetät kaikki rahasi. Ja sehän on täysin totta. Mikään ei takaa, että valittu sijoituskohde on se järkevin vaihtoehto ja tulee olemaan menestys. Lykkäsin oman sijoittajaurani aloitusta juurikin tuon takia, pelkäsin että sijoittaminen on vaikeaa. Sijoittamiseen on älyttömän helppoa päästä kiinni, jokaisesta pankista taitaa löytyä rahastoja ja mahdollisuus sijoitusneuvontaan, lisäksi netti on pullollaan blogeja ja kirjasto täynnä kirjoja.

Onko sijoittaminen vaikeaa?

Mikä sijoittamisesta sitten tekee vaikeaa? Suurin mörkö itselleni oli tiedonpuute. Kun aloin ymmärtää termejä ja otin selvää asioista, vaikka kuinka esimerkiksi indeksirahastot toimivat, asia ei tuntunut enää läheskään niin vaikealta. Kun uudelleen pohdin sijoittamisen aloittamista reilut 6kk sitten, minua myös pelotti, en tiennyt mikä olisi minulle sopiva sijoituskohde ja jännitin häviänkö vaan kaikki rahani. Lopulta huomasin että vaikka kuinka asiaa pohdin, ei aloittaminen tullut sen helpommaksi. Päinvastoin, kynnys kasvoi päivä päivältä.

Toinen hieman pienempi mörkö oli sijoittamisen sanahirviöt. Sijoittamisesta puhutaan usein hienoilla termeillä ja käytetään vaikeita sanoja. Huomasin monesti ajattelevani ”apua, miten minä ikinä voin sijoittaa mihinkään kun tämä kuulostaa aivan heprealta”. Mutta mitä sitten aloin tehdä? Aina kun vastaani tuli vaikea pelottava termi, minä googlasin sen. Tai vielä parempaa. Jos tiesin keneltä kysyä, kysyin. Ja jännä juttu sijoittamiseen liittyvässä kysymisessä on, että kukaan ei ole koskaan kieltäytynyt kertomasta. Tietysti toinen juttu on kun aletaan puhua siitä mihin kannattaisi sijoittaa, siitä on niin monia mielipiteitä kuin keiltä kysytään, ja näiden kanssa kannattaa pistää jäitä hattuun. Mutta tästä joku toinen kerta enemmän.

Onko sijoittaminen vaikeaa | Mamma sijoittaa blogi
Kuvalähde

Sijoittamisen aloittaminen on helppoa

Olen todella iloinen, että sijoittamiseen liittyvää vaikeuden myyttiä on alettu purkaa. Nyt julistetaan, kuinka sijoittamisen aloittaminen on helppoa. Sijoittamisesta on tullut osa jokapäiväistä elämää todella monille, eikä se ole enää vain harvojen juttu. Siitä myös puhutaan paljon enemmän kuin ennen. Sijoittamisen voi aloittaa parhaimmillaan esimerkiksi 15euron kuukausisäästämisellä indeksirahastoon Nordetissä, mitä aikaisemmin aloitat sitä aikaisemmin alkaa vaurastumisesi! Paljonko kannattaa sijoittaa? Sitä pohdin edellisessä blogipostauksessani: paljonko kannattaa sijoittaa.

Jos nyt antaisin neuvon itselleni menneisyyteen, sanoisin että kukaan ei voi olla valmis sijoittaja samantien. Aloita pienillä summilla ja kokeile, kasvata riskiä ja summia kun tiedot ja taidot kasvavat. Joten ota selvää, lue kirjoja ja blogeja, tilaa uutiskirjeitä ja vieraile foorumeilla, kysy niiltä jotka asiasta tietävät tai varaa vaikka aika pankkiin keskustelemaan asioista. Tärkeintä on, että jos sinulla on halu sijoittaa, aloita.

-Emmi

tyo-ja-raha tyo raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *