Kuinka selvitä Australian lennoista

Mangomalen

Se inha puoli Australiassa on, että se on tolkuttoman kaukana.

Koska konkreettisia postauksia on toivottu paljon, ajattelin koota yhteen parit lentoneuvoni.

Alkuhuomio: LENTÄMISEN epäEKOLOGISUUS

Heti aluksi haluan sanoa, että lentämisen epäekologisuutta ei voi sivuuttaa. Aihe on minulle vaikea ja aiheuttaa syyllisyyttä.Tommin kirjoitus Matkustelun ekologisuus tiivistää kuitenkin ajatuksiani hyvin.

Lisää tietoa lentämisen ekologisista vaikutuksista esimerkiksi Maan Ystävien sivuilta.

Omat lentoni

Menomatkan lensin ensin Finnairilla Helsinki-Singapore, sitten Jetstarilla Singapore-Darwin. Matkaan meni 22 tuntia.

Paluumatka taas oli pidempi rutistus, Adelaide-Perth-Singapore-Kuala Lumpur-Lontoo. Yhtiöt olivat Jetstar, Tigerair ja Malaysia Airlines. Aikaa kului 37 tuntia.

Lentojen hinnat

Helsinki-Singa: 470 e + Singa-Darwin: 100 e, yhteensä 570 e.

Adelaide-Perth: 120 e + Perth-Singapore: 130 e, Singa-Kuala-Lontoo: 340 e, yhteensä 590 e.

Meno-paluu maksoi itselläni siis noin 1200 euroa. Summaat sisältyvät matkatavarat, joista saa maksaa halpisyhtiöillä noin 15-20 euroa laukun painosta riippuen. Lennot olivat paljon halvempia kuin luulin. Vallitseva mielikuva kun tuntuu olevan, että matkoista joutuu maksamaan tonnin suunta.

LENTOJEN OSTO

Etsin lentoni aina Skyscannerin appilla tai nettisivuilla. Suosittelen sitä todella paljon. Kun hyvä lento löytyy, kurkkaan, onko se halvempi skannerissa vai lentoyhtiön omilla sivuilla.

Menolippuni ostin noin kuusi viikkoa ennen matkaa.

Paluulennoista ostin Singa-Lontoo -liput seitsemän viikkoa ennen paluuta, Adelaide-Singan taas noin kahta viikkoa ennen.

Jotkut tuttuni ovat ostaneet vuoden voimassa olevia menopaluulippuja. Koska itse en ollut varma, mistä mantereelta palaan, irrallisten lentojen osto sopi minulle paremmin.

Lentoyhtiöt

Finnair oli taattua laatua. Koska lento lähti yötä vasten, oli helppo nukkua. Minulle on luksusta lentää suora ulkomaanlento Finnairilla, joten nautin kovasti.

Jetstar on todella hyvä halpisyhtiö. Kaikki toimii kivuttomasti eikä parista lisäkilosta itketä. Virkailijat ovat superystävällisiä. Ruokaa tai muuta iloja ei tipu, mutta niitä ei lyhyillä lennoilla kaipaakaan.

Tigerair on ok. Olin kuullut paljon kauhujuttuja, miten karsea se on ja miten lennot ovat poikkeuksetta myöhässä, mutta minulla ei ollut mitään ongelmaa. Lisäkiloista ollaan tarkkoja. 

Malaysia Airlinesia en voi kuin suositella! Kasvisruoat olivat huippuhyvät, leffatarjonta kova ja kone viihtyisä. En tiedä, onko katoamiskohu laskenut hintoja, mutta silti: 340 euroa! Se on naurettavan vähän. Koin saavani rahoilleni hyvän vastineen ja olin kaikin puolin iloisesti yllättynyt.

Vinkkejä pitkille lennoille

1. Tyyny. Tyynytyynytyynytyynytyyny. Miksi en ole tajunnut tätä ennen? Jos inhoat puhallettavia lentomakkaroita yhtä paljon kuin minä, ota mukaan oma iso, lötko tyyny. Se tekee kaikesta kivuttomampaa.

2. Kaunis laukku käsimatkakamoille. Kun itse tajusin Australiasta palatessani, että en pärjää pelkällä kangaskassilla, lähdin etsimään laukkua kirpparilta. Vaihtoehtoja tuli vastaan kaksi. Toinen oli ruma, mutta järkevä vetolaukku. Toinen oli kaunis vanhanaikainen laukku, joka oli jumalattoman epäkäytännöllinen. Tietenkin valitsin jälkimmäisen. Saihan sen tyrkkättyä lentokenttäkärryyn.

3. Hyvät safkat. Olen usein aiemmin tehnyt sen virheen, että pakkaan ruoaksi liikaa sokeriherkkuja. Nyt olin fiksumpi. Kauppalistaani sisältyivät muun muuassa pähkinä-superfoodseos, kaksi tacoa ja valmissalaatti, porkkanat, viinirypäleet, omenat ja rusinat. Ja asia nimeltä fruit leather - mikä se ikinä onkaan suomeksi.

4. Kivat vaatteet. Olosta ei tule kamalan nuhjuista, kun pukeutuu kivasti ja pakkaa laukkuun vaihtovaatteet. Ja kikka: ota mukaan yhtä monet vaihtopikkarit ja sukat kuin on lentoja! Kun vaihtaa vaatteet ja koneet samalla, tulee ihan uutta freeseyttä. Myös hammasharja on ehdoton.

5. Asenne. Lennot menevät kevyemmin, kun ottaa ne välitilana, jolloin saa vain olla, mietiskellä ja hengittää. Vaikka pitkät lennot ovat raskaita, rakastan niiden tuomaa mahdollisuutta totutella lähtöön ja paluuseen. Harvoin saa kokonaisen päivän vain olla, itkeä, kuunnella musiikkia, lukea, piirtää, kirjoittaa ja jutella tuntemattomille.

Yhteenveto

Ei: lennot Australiaan eivät vaadi paria tonni eikä niitä tarvitse varata sataa vuotta ennen.

Joo: Malaysia Airlinesilla uskaltaa lentää.

Ja ei: toisin kuin aina neuvotaan, pitkillä lennoilla ei kannata ajatella järkevyyttä, vaan ihanuutta. Ennen vedin päälle aina mukavimmat vaatteet ja jätin turhat korut ja kamat kotiin. Nyt tein toisin. Kun käpertyy lempimekossaan pehmeää tyynyä vasten, popsii aitoa ruokaa suklaan sijasta ja katselee välillä pientä buddhapatsasta, lentoputki tuntuu piirun verran kauniimmalta.

Muuta

Jos on mitään kysyttävää, saa kysyä. Pus!

Kommentit

Hosuli
Hömppäblogi

Ihan mahtava lista. Lilyn pitäis todellakin maksaa sulle näistä jutuista (ellei jo maksa).

Tekee mieli hehkuttaa vielä vähän lisää: huippu, jee, kiitos lukuelämyksestä ja samastumisen tunteista!

Roosa
Mangomalen

Ei maksa! Halusin pitää tämän blogin ihan vapaana, että kun ei kukaan maksa, niin ei tarvitse ketään kuunnellakaan. Se oli oikea päätös. Mutta silti, ihana kun ajattelet noin!

myysy (Ei varmistettu)

Ensinnäkin kiitos maailman ihanimmasta blogista. Tää on antanut mulle niin paljon ajatuksia ja onnea ja iloa ja äh vaikka mitä <3

Mutta ois yksi arkinen kysymys. Tiedän, ettei toisten raha-asioista saa kysellä mutta koska oon ite suunnittelemassa vähän pidempää matkaa niin oon miettiny näitä juttuja. Eli säästitkö ennen matkaa kauan rahaa vai teitkö samalla töitä? Osaisitko arvioida paljon just esimerksiks Australiassa kuluu rahaa 3-4kk aikana jos sohvasurffaa. Oisin superkiitollinen jos pystyisit vastaamaan edes jotenkin suuntaa-antavasti.

Olet ihana.

Roosa
Mangomalen

Voi kiitos! Kirjoitan tästä joskus oman postauksen, kun siitä on kyselty niin paljon, mutta jo nyt nopeasti: tein töitä sekä ennen reissua että sen aikana. Rahaa menee Ausseissa about saman verran kuin kotonakin, jos siis ei yövy hostelleissa (ne ovat kalliita, yli 20 euroa yö). Kuullaan!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.