Näytät lihavalta. Oletko raskaana?

Mangomalen

Arvokkaassa 22 vuoden iässä olen siirtynyt kerhoon, johon vain naisilla on asiaa.

Minulta udeltiin ensimmäistä kertaa, olenko raskaana.

Utelun takana on aussisukulaiseni, kuusikymppinen nainen. Hän päätti lähestyä asiaa hienovaraisesti, eli kirjoittamalla sähköpostin, jossa hän toteaa minun näyttävän lihavalta. Nappisuoritus.

Tässä viesti:

 

Ensireaktioni oli klassinen miiiiiitäää viitttttttttuuua?

Ajattelin, etta kyseessä on surkea vitsi.

Kun tajusin tyypin olevan tosissaan, alkoi naurattaa hillittömästi. Näytin viestin kavereille ja kikatimme yhdessä tyypin urpoudelle.

Sitten iski kiukku. En ollut kuullut sukulaisesta kuukausiin, joten viesti oli erityisen irrallinen ja juntti. Siis ihan oikeasti, kerrataan: kuvasi on epämairitteleva, näytät lihavalta, oletko raskaana.

Ei hitto.

Olen aiemmin vähän ihmetellyt, miksi muut jaksavat vauhkota vauvautelijoista. Että no mitä väliä. Kysyväthan ihmiset kaikkea muutakin törppöä eivätkät arkoita pahaa. Mutta nyt tajuan. Raskausutelu vain menee pinnan alle. Kyseinen sukulainen ei varmasti koskaan kysyisi, milloin vaihdoin viimeksi alushousuni tai harrastin huikeaa seksiä, mutta raskausuteluun hänellä on pokkaa.

Ja juuri häveliaisyyden puute suututtaa. Miten hitossa se kehtaa? Miksi se kuvittelee, että asia kuuluu hänelle?

En voi edes kuvitella, miten paljon enemmän tunteita aihe herättää, jos kyseessä on itselle arka paikka. Koska en ole enkä halua olla raskaana, voin kuitata asian hetken hiiltymisellä ja hekottelulla. Mutta jos asiaan liittyisi juttuja kuten keskenmeno, hedelmättömyys tai tietoinen lapsettomuus, niin voi apua.

Luin viestin vielä kerran, ennen kuin vastasin.

Kerroin, että en ole raskaana. Totesin hänen menneen rehellisyydessään liian pitkälle, mutta kiitin huolenpidosta.

Olin ylpeä kypsästä vastauksestani.

Sitten tuli paluuviesti. Pahoittelun sijaan sukulainen hämmästeli, miksi olen pukeutunut kuin mustalainen ja miksi en tullut lokakuussa toisen sukulaisten häihin. Lopuksi hän kirjoitti, että myös hänen miehensä mielestä näytän kuvassa todella isolta.

Tällä kertaa ajattelin vastata, että haista paska.

Ylempi kuva herätti sukulaisessa huolen raskaudestani, kun taas alempaan kuvaan hän oli tyytyväinen.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihan kauheata...miten joku tosiaan kehtaa! Eikä ees pahoitellut tai pyydellyt anteeksi suorastaan tökeröstä asenteestaan. Kerro heti millaisen vastauksen sait suorasta haista paskasta vai menikö täysin hiljaiseksi! Toivotan kaikkea hyvää sulle reissun päälle! :--)

bisousroosa
bisous

no huh. oon sanaton! ... ei jumpe!!

hanne_tasteofhoney

Siis ihan oikeesti nyt. Susta ei kyllä saa tekemälläkään raskaana olevan näköstä. Mä oon kuullu noita törppöjen ihmisten uteluita niin monesti, että ei tosikaan. Ja usein tilanne on nimenomaan juuri tuo, että anteeksipyyntöä ei heru, puolusteluja ja perusteluja kyllä senkin edestä. Ja sekös parantaa tilannetta. 

1. "When are you due?" (Automaattinen oletus, että olen uudestaan raskaana, vaikka minulla oli kyseisessä tilanteessa puolivuotias vauva sylissä ja muutenkin hirveät kompleksit tiukasti jääneistä raskauskiloista.) "Oh, don´t worry, I was really fat after my first kid too. And I ate really unhealthy. That will change later, I promise." Ööö okei, kiitos paljon? Tuntuukin jo paljon paremmalta.

2. "You´re baby will be a weight lifter!" (Vanhempi mies kommentoi salilla, kun nostin aika jäätäviä painoja. Päällä sellainen empire-leikattu toppi, joka varmaan sai kunnon mahapussin aikaiseksi.)

3. "Odotatko sä vauvaa?" Öö en... "Ai, ajattelin vain kun olet vähän pyöristynyt." (Tämä siis vanhemman naiskollegan suusta, kun olin 21-vuotiaana päiväkodissa töissä.)

Mikä ihmeen oikeus tällaisia asioita on töksäytellä, ihan kuin kukaan kommentoisi toisen painonnousua tai ulkonäköä noin törkeästi muuten? Ja vielä keksiä joku oikein hyvä perustelu omalle mokalleen, ihan kuin se olisi minun (tai tässä tapauksessa) sinun syysi, että mitäs menit näyttämään niin raskaanaolevalta että johdat kanssaihmisiä harhaan. Eniten ottaa päähän juuri tuo mitä sanoit: joillekin raskaus tai sen puute voi olla niin kipeä asia, että kysyjä voi ajattelemattomuuksissaan aiheuttaa paljon syvempää mielipahaa kuin ulkonäkökompleksin (sitäkään mitenkään väheksymättä). 

 

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Jep, todellakin vastaat, että haista paska.

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Auts. Vielä raskausutelua urpompi on mun mielestä tokaisu siitä, että eipä ole mairitteleva kuva. Suku on paras pahin.

Mahdoton Nainen

Multa on kaksi kertaa kysytty puolituttujen naisten taholta olenko raskaana, toinen näistä oli opettajana koulussani... Sitä hävyttömyyden määrää mikä ihmisiin iskee toisen raskauden ollessa kyseessä! Joo olin kyllä lihonut ihan reippaasti, mutta vaikka olisinkin ollut raskaana en ymmärrä miten se on muka sopivaa kysellä tuollaista lähes vieraalta ihmiseltä! Tämä opettaja kaiken lisäksi lähestyi asiaa silittelemällä vatsaani(!) kysyessään asiaa, tuplafacepalm. Että kiitti joo, tiedän olevani lihonut mutta mitä jumankeuta sun päässäsi liikkuu.

Isäni tuli viime kesänä varoittamatta soittamaan ovikelloa. Olin pukeutunut haaremihousuihin ja hihattomaan toppiin. Hän katsoi minuun, taputti vatsaansa ja kysyi: "No, ootko sinä nyt sitten...?" "Ai raskaana? Ei, en ole. Mä oon muuten vaan lihava", vastasin.

hanne_tasteofhoney

Anteeksi, mutta mä en ihan ymmärtänyt tämän kommentin pointtia. Käsittääkseni postaus käsitteli sitä, kuinka urpoa on kommentoida toisen ulkonäköä negatiiviseen ja utelevaan sävyyn, olipa hän sitten raskaana tai ei. Tuli vähän sellainen olo, että mielestäsi lihava tai raskaana oleva ei ole kaunis, että nuo ovat jotenkin toisensa poissulkevia asioita? En tiedä onko tässä vähän anturi nyt herkkänä viikon kärkkään ruokakeskustelun vuoksi, mutta oli pakko tarkentaa mitä hait takaa. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

ihan vain veikkauksena luulisin, että kommentoija viittaaa tuohon "näytätpä läskiltä"-huomautukseen eikä raskaanaoloon. Ei niin, että ylipaino ja kauneuskaan sulkisivat toisiaan pois, mutta useimmiten sanalla "fat" (jota alkuperäisessä viestissä käytettiin) on melko halventava konnotaatio.

Ja PS. Roosa, ei noita viestejä voi selittää muu kuin a) sun täti on jostain kaunainen sulle (ehkä kun et käynyt siellä sukujuhlassa ;-)) tai b) muuten vain sosiaalisen kanssakäymisen normeista täysin vieraantunut. Heittäisin siis kommenteilla vesilintua - itse asiassa mä oon aina ihmetellyt, miten pärjäät maailmalla yksinäsi kun oot noin pienen ja hentoisen näköinen :-D

hanne_tasteofhoney

Samaa mieltä! Ei ollut tarkoitus takertua nillittämään, ja näin kommenttisi tulkitsinkin sitten sitä hetken pyöriteltyäni. ;) Roosa on ihana, siro keijukainen. :)

What else is there?

Tossa on nyt kyllä niin paljon väärin etten ees tiedä mistä alottaa :D  mitäs jos vaikka olisitkin raskaana ja siitä kysytään tolla tavalla, "oletpas muuten läski" ei hitto soikoon.  

paulahelena
ALUAP

no olipas harvinaisen tökerö viesti, ihan hämmennyin. toi klassinen mitävittua todellakin oli passeli reaktio :D

Hahaha mitä helvettiä. Ei kuulosta edes todelliselta, nostan kyllä hattua tädillesi, ei ainakaan puutu pokkaa. :D

Anu Johanna

Olen seuraillut tiliäsi muutaman viikon ajan Instagramissa, ja nyt löysin myös blogisi. Näyttää tosi kivalta ja reissusi kuulostaa huipulta!

En tiedä, pitäisikö tälle jutulle nyt itkeä vai nauraa. Joiltakin ihmisiltä yksinkertaisesti puuttuu käytöstavat.

Muistan varmaan ikuisesti, kun kävin joskus pikkulapsena äitini kanssa lääkärissä ja lähtiessämme mieslääkäri - joka oli vieläpä sairaanhoitajaäitini työkaveri - kysyi yhtäkkiä äidiltäni, onko hän raskaana.

Tajusin jo tuolloin, noin viisivuotiaana, ettei kysymykselle ollut mitään muita perusteita kuin se, että ks. henkilö viittasi äitini lihoneen tai ainakin näyttävän siltä. Kysymys piti vielä esittää siten, että huoneessa oli pari nuorta naislääkäriä, varmaan työtä seuraamassa olleita kandeja. Niin uskomatonta, että vieläkin raivostuttaa kun asiaa ajattelen.

Ehkä hölmöt ja ajattelemattomat ihmiset kannattaa kuitenkin jättää ihan omaan arvoonsa. Niinpä siis nauran, ja suosittelen samaa sinullekin varsinkin, kun et näytä missään kuvassa raskaana olevalta. :)

bramasole

omg... ajattelemattomuuden huippu.

Kommentoi