Halloweenin maittavin mariannekakku

Happy Halloween!

2018-10-17 03.13.04 3.jpg

Halloween lähestyy ja halusin luoda kakkureseptin, joka sopisi kaikille. Ja tässä se nyt on – Marianne-suklaamoussekakku! Vegaaninen ja erittäin vähägluteeninen, joka sopii myöskin keliaakikon ruokavalioon. Erityisruokavaliot osaavat olla kinkkisiä ja vaativat tarkkuutta – ja usein myös kestäviä hermoja. Pahoitteluni siis piiiiiitkästä alkuselostuksesta. Jos sinulla ei ole erityisruokavaliovaatimuksia, voit huoletta siirtyä suoraan reseptiin!

Itse kakun resepti on siis kaikille sama, mutta koristeluissa saat valita vaihtoehdoista itsellesi sopivan. Kakku on koristeltu suklaapuilla ja marenkihaamuilla. Idean koristeluihin sain ihanasta Kinuskikissan blogista (https://www.kinuskikissa.fi/haamumetsan-suklaakakku/). Käyttämäni nonparellit eivät ole vegaanisia, sillä halusin hyödyntää jo kaapista löytyvää. Ohjeeseen laitan kuitenkin vegaaniset vaihtoehdot myöskin nonparelleille.

Vielä yksi huomautus! Kaikki reseptissä käyttämäni kauratuotteet eivät ole täysin gluteenittomia, vaikkakin sopivat useimpien keliaakikkojen ruokavalioon. Käyttämissäni kauratuotteissa on alle 100ppm (100mg/kg) gluteenia, eli ne ovat erittäin vähägluteenisia. Normaalissa gluteenittomassa ruokavaliossa henkilö voi syödä erittäin vähägluteenisia elintarvikkeita. Jos kuitenkin noudatat erittäin tiukkaa gluteenitonta ruokavaliota, otathan sen huomioon tätä reseptiä lukiessa. (lähde: evira.fi, kaslinkaito.fi,  oatly.com, glu.fi). Nyt reseptin pariin!

2018-10-17 02.11.33 1.jpg

Halloweenin suussasulava marianne-suklaamoussekakku

Ainekset: (huomaa, että koristeluihin tarvittavat ainekset ovat erikseen)

pohja:

  • 1 pkt. Pirkka gluteeniton vanilja-täytekeksi (128g)
  • 1 pkt. Pirkka gluteeniton appelsiini-kaakaotäytekeksi (128g)
  • 75g Sunnuntai laktoositon leivontamargariini

täyte:

  • 1 prk Kaslink Aito kauravispi (250ml)
  • 1 prk Yosa kaurafraiche (200g)
  • 1 prk Oatly påMackan maustamaton ’tuorejuusto’ (150g)
  • 1 levy Pandan tumma suklaa (145g)
  • 1 ps Fazer Mariannerouhe (150g)
  • 2 ps Dr.Oetker vegegel
  • 2 dl vettä
  • 1 rkl sirtuunan mehua
  • n. 5 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 20cm) pohja leivinpaperilla. Halutessasi voit vuorata vuoan reunat reunakalvolla. Sen avulla kakku irtoaa vuoasta helposti ja saat tasaisemman pinnan kakun sivuille.
  2. Valmista pohja. Hienonna keksit monitoimikoneella, sauvasekoittimella tai kaulimella. Sulata margariini mikrossa ja sekoita keksimuruun. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja siirrä kylmään täytteen teon ajaksi.
  3. Valmista täyte. Vatkaa kauravispi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeria oman maun mukaan. Kakku on makea, joten sokeria kannattaa lisätä maltillisesti. Sokeria voi lisätä täytteeseen vielä myöhemminkin.
  4. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Mikrossa sulattaessa sekoita suklaata 15s välein, sillä se palaa helposti. Nosta pöydälle jäähtymään.
  5. Sekoita erillisessä kulhossa PåMackan ja kaurafraiche keskenään. Lisää satsuman mehu ja vaniljasokeri, sekoita. Lisää hieman jäähtynyt suklaasula. Vatkaa vispivaahto kevyesti joukkoon. Sekoita joukkoon mariannerouhe. Maista ja lisää halutessasi sokeria.
  6. Lisää kattilaan 2dl vettä ja kaksi pussia vegegeliä. Kuumenna, kunnes seos kirkastuu. Seos saa kuplia, joten älä hätäile. Kirkastumiseen menee useita minuutteja.
  7. Vegegel hyytyy nopeasti, joten pyri tekemään tämä vaihe ripeästi. Kun vegegel-seos on kirkastunut, niin sekoita se vatkaimen avulla täytteeseen. Vegegel-seos saa olla kuumaa, kun sen sekoittaa täytteeseen. Kaavi/nostele valmis kakkuseos
  8. vuokaan ja tasoita pinta lusikalla. Pistä kakku hyytymään jääkaappiin vähintään 4 tunniksi. Mielestäni kakku on kuitenkin parhaillaan vasta seuraavana päivänä. Koristele kakku vasta ennen tarjoilua.

Suklaapuut, Halloween-haamut sekä nonparellit

2018-10-17 03.13.03 1 (1).jpg

 

Suklaapuut ja nonparellit:

  • 1 levy Pandan tumma suklaa (145g)
  • Nonparelleja. Vegaanisia nonparelleja ovat esim. Dr. Oetkerin Loofy Pear ja Bloomy Blackcurrant -rakeet. Yksi vaihtoehto on murskata muumitikkareita. Itse käytin Dr. Oektrerin Neon-raesekoitusta, mutta seos ei ole vegaaninen.

! Suosittelen temperoimaan suklaan. Suklaan temperointi helpottaa suklaakoristeiden käsittelyä huomattavasti, sillä se ei sula niin nopeasti käsissä eikä huoneenlämmössä. Koristeet siis pitävät muotonsa helpomminja myöskin irtoavat leivinpaperista helpommin. Onnistunut temperointi myöskin estää, ettei suklaa muutu harmahtavaksi ja pitää suklaan kauniin kiiltävänä. Temperoinnissa suklaa sulatetaan ensin tietyn asteiseksi, sitten jäähdytetään, ja taas lämmitetään pari astetta. Digitaalinen keittiömittari helpottaa toimimistasi huomattavasti.

  1. Temperoi suklaa. Paloittele suklaa ja sulata se kiehuvassa vesihauteessa. Varo, ettei vettä sekoitu suklaaseen. Tarkkaile lämpötilaa ja kun suklaasula on 48-50 asteista, niin siirrä suklaasula kylmään vesihauteeseen. Sekoittele ja jäähdytä suklaasulaa, kunnes se on 27-28 asteista. Siirrä kattila nyt takaisin kiehuvan vesikattilan päälle ja sekoita, kunnes seos on 31-32 asteista. Nosta välittömästi pois lämpenemästä.
  2. Ota itsellesi pursotuspussi, jossa on aivan pieni reikä. Esimerkiksi minigrip-pussi, johon on leikattu pieni reikä, toimii hyvin. Kaada suklaasula pursotuspussiin ja anna seoksen jäähtyä pari minuuttia. Hitusen jäähtyneestä suklaasulasta on helpompi pursottaa koristeita. Jos seos tuntuu liian valuvalta, anna jäähtyä vielä hetki.
  3. Pursota suklaapuita leivinpaperille ja koristele nonparelleilla. Anna puiden jähmettyä kunnolla, ennen kuin yrität irrottaa niitä leivinpaperista.

Haamut:

2018-10-17 02.11.38 2.jpg

Valitse näistä vaihtoehdosta itsellesi sopivin. Marengissa on se hyvä puoli, että voit valmistaa sen hyvissä ajoin etukäteen, sillä marengit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa melko pitkään.

1. Marenkihaamut

  • 4 kananmunanvalkuaista ja 2,5 dl sokeria tai kikhernesäilyketetran liemi ja 1,5 dl sokeria
  • 1 tl sitruunamehua
  • hyppysellinen perunajauhoja
  1. Vaahdota valkuaiset/kikherneliemi.
  2. Lisää joukkoon sokeri pienissä erissä. Lisää sitruunamehu ja perunajauho. Vatkaa tarpeeksi kauan: sinun tulisi pystyä kääntämään kulho ylösalaisin, niin että vaahto pysyy muodossaan.
  3. Lisää massa pursotuspussiin ja pursota haamuja leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
  4. Kuivaa marenkeja 100-asteisessa uunissa vähintään 2 tuntia. Laske uunin lämpötila 60 asteeseen ja kuivata tunti. Sammuta uuni ja jätä marengit kuivumaan viilenevään uuniin vielä ainakin tunniksi. Voit hyvin jättää marengit sammutettuun uuniin vielä yön yli.
  5. Valmista haamujen silmät suklaasulasta. Voit tehdä silmät valmiiksi jo etukäteen tai pursottaa silmät suoraan valmiisiin marenkeihin.

2. Haamut suoraan kauravispistä (vegaaninen, low-fodmap)

  • 1 prk Kaslink Aito kauravispiä
  • Vispaa vaahdoksi ja pursota haamuja suoraan hyytyneen kakun päälle
  • Silmät haamuille saat esimerkiksi tekemällä suklaasulasta silmiä jo etukäteen, tai leikkaamalla esimerkiksi Kouvolan gluteenittomasta lakritsista paloja.

Ihania leivontahetkiä,
Maria

Puheenaiheet Ruoka ja juoma DIY Vastuullisuus
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.