Mehevä suklaakakku mascarpone-kermalla ja marjoilla (gluteeniton, FODMAP-sopiva, laktoositon)

kake.jpg

 

 

18d90fe7-cfd8-456e-8f3a-3fa1dac969f1.jpg

 

Haussa mehevä suklaakakku täynnä makua, mehevyyttä ja intensiivisyyttä? Haussa suklaakakku joka olisi kaiken lisäksi gluteeniton, laktoositon ja sopiva myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalle? Onnea, olet löytänyt  itsesi oikeaan paikkaan!

Luethan ohjeen läpi, ennen kuin alat hommiin, sillä se helpottaa tomimistasi. Yritin saada ohjeesta mahdollisimman yksityiskohtaisen ja selkeän.  Reseptien kirjoittaminen osoittautui kuitenkin yllättävän haastavaksi, joten kysy ihmeessä jos jokin asia askaruttaa tai jäi epäselväksi. Kirjoitin joidenkin ainesosien kohdalle sulkeisiin tarkat tuotemerkit, joita itse käytin – FODMAP-sopivien, gluteenittomien sekä laktoosittomien tuotteiden löytäminen kun voi olla joskus haastavaa. Lisäksi lopussa on pari vaihekuvaa, joista on toivottavasti apua, jos jokin askaruttaa. Lycka till ja toivottavasti maistuu! 

 

Tarvikkeet:

  • Vatkain
  • Keittiövaaka
  • 25 cm:n halkaisijan kakkuvuoka
  • Kattila
  • Mittalasi
  • Puu- tai muovihaarukka/lasta
  • Leivinpaperia
  • Siivilä
  • Pari kulhoa

Ainekset:

  • 165g Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 50g tummaa kaakaojaujetta (Van Houten Cacao)
  • 250 g sokeria; erikoishieno sokeri toimii parhaiten, mutta tavallinenkin käy
  • 115g Sunnuntai laktoositonta leivontamargariinia, huoneenlämpöistä
  • 4 riviä Brunebergin tummaa suklaata (Brunebergin 150g levy, 53% kaakaota)
  • 2rkl kahvia
  • 2,5 dl vettä
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,75 tl ruokasoodaa
  • 0,5tl suolaa
  • ½ rkl majoneesia (Felix Kruunu majoneesi)
  • 2 munaa, huoneenlämpöisiä
  • 1 rkl ruokaöljyä vuoan voiteluun
  • 2,5 dl laktoositonta vispikermaa
  • 1/2 prk laktoositonta mascarpone-juustoa (Caza Azzura mascarpone, löytyy esim. sittareista)
  • Tuoreita mansikoita, pensasmustikoita ja sitruunamelissanlehtiä

Tekovaiheet:

  1. Pistä uuni lämpenemään 175°C (160°C, jos kiertoilma). Voitele 25cm vuoka öljyllä. Leikkaa leivinpaperista vuoan pohjan kokoinen ympyrä sekä reunojen korkuinen suikale. Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Voitele pohjalla oleva eivinpaperi vielä ohuesti öljyllä varmistaaksesi, ettei kakku varmasti tartu.
  2. Sekoita jauho, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään.
  3. Kiehauta vesi kattilassa ja nosta kattila pois liedeltä, kun vesi kiehuu. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe, lisää paloiteltu suklaa ja kahvi. Sekoita puu- tai muovihaarukalla kunnes seos on tasaista. Aseta seos sivuun jäähtymään.
  4. Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen leivontamargariini kuohkeaksi. Tähän kuluu useita minuutteja, joten ole kärsivällinen. Kaavi välillä kulhon reunoille roiskunut taikina takaisin kulhon pohjalle, jotta sekin vatkautuu.
  5. Lisää vaahtoon munat yksitellen hitaalla nopeudella. Tässä vaiheessa riittää, kun vatkaat vain sen verran, että ainekset ovat sekaisin.
  6. Lisää seokseen suklaaseos sekä kuivat aineet vuorotellen, vähän kerrallaan (esim. neljässä osassa). Lisää majoneesi. Älä vatkaa liikaa.
  7. Nostele seos vuokaan ja paista noin 40 min, tai kunnes kakku on paistunut läpikotaisin. Tiedät, että kakku on kypsä, kun työnnät hammastikun kakkuun ja ulos vedettäessä siihen ei tartu taikinaa. Lähestyttäessä 40 minuuttia, kannattaa varovasti avata uunia ja kokeilla kakun kypsyyttä, sillä jokainen uuni on erilainen ja kakku saattaa kypsyä nopeammin.
  8. Anna kakun jäähtyä pari minuuttia vuoassa ja kumoa se sitten ritilälle jäähtymään. Kakun jäähtyessä vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi. Notkista mascarponejuustoa sekoittamalla sitä ensin lusikalla. Vatkaa mascarponejuusto kerman joukkoon. Makeuta sokerilla makusi mukaan. Jos kakku seisoo pitkään ulkona, voi kerman makeuttaa tomusokerilla tavallisen sokerin sijasta. Se lisää kerman hyvänä pysymistä.
  9. Kun kakku on jäähtynyt, asettele se tarjoiluvadille ja nostele päälle kerma ja marjat. Viimeistele sitruunamelissalla.
  10. Nauti!

 

kakun vuoraus.jpgVuoraa kakku leivinpaperilla, jotta kakku ei tartu vuokaan. Vaihtoehtoisesti voit voidella vuoan voilla ja jauhottaa sen gluteenittomilla korppujauhoilla. Tällöin kakun reunasta tulee hieman ruma; ruman korppujauhoreunan voi kuitenkin raaputtaa kevyesti pois.  

deef2e48-e5b8-40bd-a957-143276ddc8e3.jpg

Valmis voi-sokerivaahto, suklaaseos, munat ja kuivat aineet. Munat on hyvä rikkoa ensin lasiin, jotta mahdolliset kuorenpalaset on helppo poistaa. 

8e809cd8-4a11-44f0-9e7a-c347717d7c5b.jpg

Valmis taikina. Taikinan kuuluu olla melko paksua, sen saa melkeinpä nostella vuokaan. 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo DIY