Kokkaus-lauantai: pähkinäistä tofua ja kukkakaaliriisiä
Viikonloppuisin on aina kiva panostaa vähän enemmän kokkaamisen, sillä meillä kummallakin on usein vapaata. Siitä syntyikin idea, että voisin ainakin joka lauantai koittaa myös ikuistaa nämä väsäilyt ja näin saada samalla myös olis ainakin kerran viikossa jotain mitä tännekin laittaa.
Yleensä meillä komeampi osa puoli on se, joka hoitaa ruuanlaiton. Itse olen usein kyllä mukana valmisteluissa, pilkkomisessa ja juttujen sekoittelussa kattilassa tai pannulla. Ideoita otetaan aina vähän sieltä täältä ja muokkaillaan, harvemmin seurataan mitään ohjetta kohta kohdalta pilkulleen. Tällä kertaa inspiraationa toimi melko vähän aikaa sitten löydetty blogi, Minimalist Baker. Simppeleitä annoksia, naposteltavia, juomia ja jälkiruokia, jotka ovat pääsääntöisesti vegaanisia ja/tai gluteenittomia, herkullisilla kuvilla höystettynä. Nam! Ensimmäisenä kokeiluun pääsi pähkinäinen tofu ja kukkakaaliriisi. Me tykätään tehdä aina iso satsi ruokaa, joten ostettiin huomattavasti enemmän aineksia kuin mitä alkuperäisessä ohjeessa.
Ainekset:
- 2 pkt (maustamatonta) tofua
- semi iso kukkakaali
- porkkanoita
- kiinankaali
- sipulia
- valkosipulia
- chiliä
- maapähkinävoita
- paahdettua seesamiöljyä
- soijakastiketta
En nyt laitellut sen tarkempia määriä, sillä tosiaan heitellään juttuja aika oman maun mukaan. Tarkennuksia voi katsella tuolta alkuperäisestä reseptistä sitten, jos kiinnostelee. Koko hommahan olisi pitänyt aloittaa ohjeen mukaan sillä, että tofua kuivateltaisiin 1,5 tuntia, mutta meiltä se unohtui lukea ennakkoon joten nopeammalla kuivatuksella mentiin. Eli lopputuloksesta ei tullut ainakaan rapea niin kuin oli mainittu, mutta mukava suu tuntuma silti! Tofua tulee muutenkin ostettua melko harvoin sen korkean hinnan takia, mutta nyt ollaan löydetty Prismasta tuota So Fine-merkkistä alle 2 eurolla/paketti. Ensiksi siis laitettiin tofut paloiksi ja uuniin 200C noin puoleksi tunniksi. Muut kasvikset kuin kukkakaali tosiaan heitettiin sekaan omasta päästä, niistä leikeltiin sillä aikaa kivoja paloja ja hieman myöhemmin paisteltiin pannulla seesamiöljyssä ja soijassa.
Samalla kun tofut kuivui uunissa, niin tehtiin myös ohjeessa mainittu soossi. Siellä oli mainittu chili-valkosipuli-kastike, luultavasti tarkoitettu jotain valmista pullosta, mutta me väsäiltiin sekin itse oliiviöljyn avustuksella. Ja sinne sekaan tosiaan vielä seesamiöljyä ja reilusti maapähkinävoita. Kukkakaali raastettiin raastimen isoimmalla puolella. Kun näin reseptin ensimmäisen kerran, katsoin vain kuvaa sen kummempia lukematta ja ihan heti kyllä tuli ajateltua, että ihan normi riisiähän siinä, mutta ei! Onpa nerokasta. Kukkakaalisilppua pyöräyteltiin ja höyryteltiin kattilassa seesamiöljyssä myös ja lisättiin pari lusikallista tätä hieman arveluttavan väristä eli ruskeaa soossia. Sitten vielä uunista tulleet tofut soosin kanssa pannulle hetkeksi ja lautasella! Koristeeksi totta kai vähän korianteria niin kuin kunnon ruokakuvissa kuuluu olla, ja limemehua vähän puristeltiin myös.
Joskus haaveilin kovin ruokavalokuvaajan ammatista, mutta siihen on kyllä vielä matkaa haha. Pakko mainita, että porkkanasta oli aivan älyttömän vaikea saada mitenkään houkuttelevaa kuvaa. Meidän kämpässäkin alkaa olla jo sen verran pimeää sisällä, että alkaa tuo kuvaaminen muutenkin olla hankalaa. Joten älkää ampuko, tässä vasta opetellaan! Kuukauden päästä tulee jo sellaisia mestariteoksia, että leukoja tippuu hämmästyksestä!