Työhaastattelu – Asianmukainen pukeutuminen

Työhaastatteluun ei voi koskaan valmistautua liian hyvin. Kukaan ei ole valittamassa, jos saavut odottelemaan 5-15 minuuttia ennen haastattelun alkua tai otat ”liian monta” todistusta mukaan. Mutta! Ylipukeutuminen on mahdollista. Työhaastattelussa pitää laittaa parastansa ja näyttää olevansa paras henkilö kyseiseen työpaikkaan, mutta pitää varoa ylipanostamista, koska sillä voi olla negatiivisia vaikutuksia. ”Jos laitan vielä vähän lisää hajuvettä” tai ”Jos vielä levitän jonkun verran poskipunaa”. Pointtina on siis varoa, ettei pukeutuminen ole liian pitkälle vietyä.

Joker interview.jpg

Miten työhaastatteluun kannattaa pukeutua? Pukeutuminen kannattaa katsoa tilanteen mukaan eli esimerkiksi onko se sit rakennustyömaalle vai toimistotöihin. Yrityksen kulttuurin tutkiminen on suositeltavaa. Esimerkiksi mainosalalla luovuus on valttia, rahoitusalalla varmuus ja siisteys, ja hoitoalalla turvallisuus. Miten voin tutkia yrityksen kulttuuria? Yrityksen kulttuurin saat selville tutkimalla yrityksen nettisivuja ja sieltä yrityksen arvoja. Mikäli yrityksellä on Instagram, niin sieltä voi nähdä miten muut työpaikalla pukeutuvat. Tarkoituksena ei ole kopiointi, vaan samaa tyyliä voi hakea omalla otteella.

Most comfortable.jpg

Ulkoasu on tärkea, koska se on osa ensivaikutelmaa. On hyvä muistaa, että ensivaikutelman voi tehdä vain kerran, jonka jälkeen sitä on hankala muuttaa. Siisti pukeutuminen osoittaa arvostusta yritystä, tehtävää ja rekrytoijaa/haastattelijaa kohtaan. Kun mietit pukeutumista, niin kannattaa mieluummin pelata varman päälle kuin lähteä ”kikkailemaan”.

Esimerkki, jos haastattelija on yrityksen toimitusjohtaja tai henkilöstöpäällikkö, niin virallinen pukeutuminen on suositeltavaa: puku ja kauluspaita, mekko ja pusero. Jos haastattelija on tuleva kollegasi tai lähin esimiehesi, niin pukeutuminen voi olla rennompaa, kauluspaita ja siistit housut. Pukeutumisen lisäksi haastatteluun kannattaa ottaa mukaan hymy ja itsevarmuus.

Be yourself.jpg

Kokonaisuuteen kuuluu vaatteiden lisäksi myös kengät ja kampaus. Myös kenkiin ja kampaukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Jos sinulla on jalassasi vanhat ja likaiset lenkkarit, näytät kaikesta huolimatta epäsiistiltä. Kampauksen on hyvä olla huoliteltu eli puhdas ja kammattu.

Tärkeintä on loppujen lopuksi, että sinulla on hyvä ja itsevarma olo vaatteissa, jotka laitat päällesi. Mene omana itsenäsi työhaastatteluun!

Voit lukea lisää työhaastatteluun pukeutumisesta UKKO Workin blogikirjoituksesta ”Työhaastattelu edessä – Miten kannattaa pukeutua?”. Jos haluat lukea yleisellä tasolla valmistautumisesta työhaastatteluun, niin suosittelen lukemaan ”Miten valmistautua haastatteluun” blogikirjoituksen.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *