Uusi tuttavuus: kondensoitu maito
Minusta tuntuu, että olen viime aikoina törmännyt vähän siellä sun täällä resepteihin, joissa on käytetty kondensoitua maitoa. Lopulta minunkin oli päästävä omin suin maistamaan, millaisen säväyksen tuo sokeroitu maitotiiviste herkkuihin tuo.
Ja hyväähän se oli. Olisin voinut vedellä toffeeksi keitetyn maidon vaikka sellaisenaan!
Koska kuitenkin odotimme vieraita, oli maltettava säästää toffeeta myös kakkuun. En uskaltanut lähteä improvisoimaan uuden raaka-aineen kanssa, joten resepti oli melkein sellaisenaan syyskuisesta Annasta ja meni näin:
Makeileva puolukkapiiras
200 g Digestive-keksejä
100 g voita
1 tlk kondensoitua maitoa
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
3 dl puolukoita
tomusokeria
Keitä kondensoitu maito toffeeksi. (= Poista purkista etiketti ja laita se kiuhuvaan veteen. Keitä pari tuntia. Riittää, että vesi juuri ja juuri kiehuu. Huolehdi, että purkki on koko ajan veden peitossa. Toffeen voi keittää jo vaikka edellisenä päivänä.)
Hienonna keksit ja sulata voi. Yhdistä keksinmurut ja voisula ja painele seos irtopohjavuoan pohjalle. Anna kovettua hetki jääkaapissa.
Levitä toffee keksipohjan päälle.
Vatkaa kerma ja mausta se sokerilla. (Alkuperäiseen ohjeesen tuli vaniljasokerin lisäksi cappuccinopikakahvijauhetta, mutta minä jätin sen pois.) Levitä kermavaahto toffeen päälle.
Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoiluvadille. Kasaa päälle puolukat ja ripottele pinnalle tomusokeria.
Hyvää. Makea toffee, happamat puolukat ja Digestive-keksien suolaisuus solmivat kakussa oivan liiton.