Piparipurkit tyhjiksi
Nyt on kolme (!) vuoden ensimmäistä runebergintorttua syöty. Samalla sain tyhjennettyä piparipurkin lähes kokonaan.
Ja vaikka tämä meneekin vähän kehuskelun puolelle, niin on pakko sanoa, että tortut olivat ihan täydellisiä. En ole eläissäni parempia syönyt. Missään. Suosittelen siis kokeilemaan. Resepti menee näin:
Runebergintortut
100 g piparkakkuja
2,5 dl mantelijauhetta
3 dl venhnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
250 g voita
3 dl sokeria
4 munaa
2 dl kuohukermaa
Kostukseen: 1 dl vettä, 2 rkl sokeria ja 6 rkl mantelilikööriä
Koristeluun: vadelmahilloa ja sokerikuorrutetta
1. Murskaa piparkakut. Minusta paras tapa on laittaa piparit Minigrip-pussiin ja kaulia ne muruiksi.
2. Sekoita piparinmurut, mantelijauhe, vehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja sokeri.
3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
4. Lisää munat yksitellen.
5. Lisää vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.
6. Annostele taikina vuokiin ja paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.
7. Kiehauta vesi ja sekoita siihen sokeri. Anna jäähtyä. Lisää likööri.
8. Kostuta tortut. Minä kokeilin sekä dippailla torttuja kostukkeeseen että levittää kostuketta pullasudilla. Dippailemalla kostutetut tortut tuntuivat imaisevan hieman liikaa kostuketta.
9. Koristele tortut vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella.
10. Nauti haluamallasi tavalla, haluamassasi seurassa, haluamasi määrä.
Resepti ei ole omani, mutta se on pölyttynyt reseptivihkon välissä jo vuosia, joten en valitettavasti muista alkuperäistä lähdettä. En edes muista, olenko kopioinut sen sellaisenaan vai tehnyt siihen jotain muunnelmia. Mutta hyvä se on.
Sanoinko jo, että tortut olivat täydellisiä?
Sanon sen varalta vielä kerran: ne olivat ensiluokkaisia. Aion syödä huomenna loput. Sitten niitä ei teekään vuoteen mieli.
PS Pitäisiköhän hankkia ensi vuodeksi oikea runebergintorttuvuoka?