Ei paluuta entiseen
Hyvät naiset ja herrat! Saanko esitellä …
… täydellisen kotitekoisen hampurilaisen?
Saa kuolata. Kuolaan itsekin, vaikka söin eilen itseni ähkyyn. Se oli niin hyvää, etten kestä. Luulen, että tästä tulee meidän kesäherkku 2015. Vaihtelevin täyttein.
Voi myös olla, ettei näiden hampurilaisten jälkeen ole paluuta kaupan valmiisiin hampurilaissämpylöihin. Tein nimittäin hampurilaissämpylät ensimmäistä kertaa itse ja rakastuin. Resepti oli Jenni Häyrisen Katukeittiöstä, jota voin suositella lämpimästi muutenkin. Se on parhaita keittokirjoja, joihin olen vähään aikaan törmännyt. Se on itse asiassa ainoita keittokirjoja, joita olen vuosikausiin ostanut. Mies teki myös jauhelihapihvit kirjan reseptiä silmäillen. Lopuksi pihvit paistettiin hiiligrillissä, mikä toi niihin taivaallisen tuoksun. Joskus kaikki vaan menee nappiin.
Pihvien kaveriksi väliin ladottiin tomaattiviipaleita, jääsalaattia, cheddarjuustoa, Isyyspakkauksen reseptillä tehtyä supernopeaa valkosipulimajoneesia sekä marinoitua punasipulia. Kaikkinensa tekemisen vaiheita on siis monta, mutta hommia voi tehdä limittäin, joten eivät nämä vaivalloisia ole, jos vain on aikaa. Kaiken muun ehtii tehdä sillä aikaa, kun sämpylätaikina kohoaa. Ja sitten, kun tuikkaa sämpylät uuniin, voi heittää myös pihvit pannulle tai grilliin ja nostella lisukkeet pöytään. Tämä olisi täydellistä ruokaa myös esimerkiksi isommalla joukolla tehtäväksi.
Hampurilaissämpylät (resepti Katukeittiöstä)
- 25 g tuoretta hiivaa
- 2,5 dl kädenlämpöistä vettä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 kananmuna
- 2 rkl sokeria (laitoin vain yhden)
- 7 dl vehnäjauhoja (jouduin laittamaan hieman enemmän)
- 1tl suolaa
- voiteluun: 1 kananmuna + 1 rkl vettä
- pinnalle: unikonsiemeniä (korvasin sesaminsiemenillä)
Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen, sekoita ja anna seistä 10 minuuttia. Lisää oliiviöljy, kananmuna ja sokeri. Lisää suola ja jauhot koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia.
Laita taikina öljyllä siveltyyn isoon kulhoon ja nostata 1,5 tuntia kostealla liinalla peitettynä. Lämmitä uuni 180 asteeseen.
Jaa taikina 8–10 osaan ja pöyritä sämpylöiksi. Asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja litistä sämpylöitä hieman.
Sekoita kananmunaan ruokalusikallinen vettä ja sudi sämpylät. Koristele unikonsiemenillä. Paista 20–25 minuuttia.
Hampurilaispihvien perusresepti (Katukeittiö)
- 400 g (rasvaista) jauhelihaa
- 3 rkl korppujauhoja
- 1 kananmuna
- 0,5 dl ranskankermaa tai kreikkalaista jogurttia
- 1tl dijon-sinappia
- suolaa
- pippuria
- (me lisäsimme vielä tuoretta timjamia)
Anna korppujauhojen turvota hetki jogurtissa. Lisää muut ainekset joukkoon huolellisesti, mutta älä vaivaa taikinaa turhaan.
Muotoile taikina pihveiksi. Paina keskelle kevyt kuoppa sillä pihvi turpoaa keskeltä paistettaessa.
Paista pannulla voissa 5–10 minuuttia tai kunnes pihvi on juuri kypsä. (Tai grillaa pallogrillissä kuten me!)
Marinoidut punasipulit
- punasipulia
- balsamicoa
- oliiviöljyä
- hunajaa
- suolaa
- pippuria
Viipalois sipuli. Heitä perään mausteet, sekoita ja anna marinoitua tunti, pari tai yön yli.
***
Loppukevennyksenä esiteltäköön vielä hampurilaissämpylätaikina, joka ei pysynyt kulhosaan:
Olen joskus kuullut vinkin, että taikinoita kannattaa kohottaa mikrossa, koska se on vedoton paikka. Niinpä tyrkkäsin tämänkin taikinan mikroon. Kun sitten puolentoista tunnin kuluttua raotin ovea, tuli taikina jo vastaan. Kannattaa siis varata tarpeeksi iso kulho. Tämä sämpylätaikina kohoaa p a l j o n.