Omenaista
Olemme nyt kahtena viikonloppuna käyneet omenoita miehen mummilasta. Niitä olisi niin paljon kuin jaksaisi kerätä ja käyttää. Kaikella on kuitenkin rajansa. Niitä on syöty koko viikko. Niistä on tehty omenapaistosta. Ja niitä on hillottu ja soseutettu kahtena sunnuntaina. Enempää meihin ja meille ei sovi. Omena ei enää maistu välipalaksi eikä omenapaistos uppoa kahvin kera. Jääkaappi ei vedä enempää hillopurkkeja eikä pakastin soserasioita.
Kotona kuitenkin tuoksuu syksy, ja pieni martta (tai Veikko Huovisen hamsteri)minussa hyrisee tyytyväisyydestä. Nyt on, mitä laittaa talvella puuron ja pannarin päälle.
Lopuksi vielä parhaan omenaherkun resepti jakoon. Tämä on kuulunut syksymme suosikkeihin jo vuosia. Parempaa (eikä juuri helpompaa) paistosta ei mielestäni omenasta vain saa.
Kaura-omenapaistos
1 kg happamia omenoita
kanelia, kardemummaa (ja muutama murskattu piparkakku)
200 g voita
1 dl sokeria
6 dl kaurahiutaleita
Pilko omenat lohkoiksi ja lado lohkot uunivuokaan.
Ripottele päälle kanelia ja kardemummaa. (Tähän on hyvä upottaa myös edellisen joulun viimeiset – tai tulevan joulun ensimmäiset – piparkakut murusina. Sopivat makunsa puolesta mainiosta.)
Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon sokeri ja kaurahiutaleet. Levitä seos omenalohkojen päälle.
Paista 200 asteessa noin 20-30 minuuttia eli kunnes omenat ovat pehmenneet.
Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.