Krasnojarsk vs. Irkutsk

Krasnojarskia kutsutaan Siperian vihreimmäksi kaupungiksi. Puistoja on useita, ja kaupunki on vuorten ympäröimä. Kaupungissa vallitsee kulturelli ja sivistynyt ilmapiiri. Myös muuan herra Tsehov kutsui aikoinaan Krasnojarskia Siperian kauneimmaksi kaupungiksi. Itsehän köröttelimme Moskovasta suoraan Krasnojarskiin, mutta jo kaksi kuukautta Venäjällä olleen hostellikämppiksemme Stefanin mukaan Krasnojarsk oli yksi viihtyisimmistä kaupungeista matkan varrella. Nappivalinta siis!

Epämääräistä haahuilua, massiivisia neuvostoajan rakennuksia, katutaidetta, pyykinpesua, kameran filtterin metsästystä, kukkuloille kiipeämistä. Niistä olivat päivämme Krasnojarskissa tehty. Onnistuttiin jopa löytämään kaupungin ainoa kasvisravintola, Rada. Tarjoilija tykästyi meihin niin kovasti, että antoi osan tipistä takaisin ja kirjoitti seteliin ”Love xx Rada”. Söpöä! Kahden hengen lounaat kustansivat jälkkäreineen alle viisi euroa.

Matka jatkui Irkutskiin, Siperian Pariisiin. Päästiin ekaa kertaa testaamaan 3. luokkaa (platskaart). Onnistuttiin tietenkin ostamaan liput vaunun surkeimmalta paikalta – likapyykin ja vessan vierestä. Aloittelijan tuuria eli jatkossa osataan varata paikat vaunun keskeltä.

Kun Krasnojarskista tuli mieleen Praha tai Budapest, oli Irkutsk selkeästi venäläisempi. Moni reissaaja jatkaa heti kaupunkiin saavuttuaan Baikal-järvelle, mutta haluttiin nähdä vähän paikallista menoa ennen luontoilua. Irkutskissa on ihania vanhoja puutaloja, kiva jokivarsi ja valtava Kirov-puisto kukka-asetelmineen. Aasiahenkisella keskustorilla (central market) kauppatavara kissanpennuista mausteisiin ja kaikki siltä väliltä vaihtaa omistajaa. Ekan kerran tuli kutkuttava tunne, että lähestymme Aasiaa. Chrisu risti Irkutskin Siperian Bangkokiksi - kaupungiksi, josta kaikki lähtevät muualle. 

Itselleni Irkutskista tuli mieleen kotikaupunkini Turku - ja tietenkin kamala koti-ikävä iski! Puutalojen, torin ja jokirannan lisäksi kaupungeilla on muutakin yhteistä. Kaupungissa on paljon opiskelijoita, se on maakuntansa hallinnollinen keskus, ja siellä oli tuhoisa tulipalo 1800-luvulla. Ehkä juuri kotoisan tunnelman ja Turku-yhteyden takia tykästyin kovasti Irkutskiin, joten siellä kannattaa ehdottomasti pysähtyä ennen tai jälkeen Baikal-järven rantojen tutkailun.

Jos Irkutsk on Siperian Turku, onko Krasnojarsk sitten Siperian Tampere ;)

Kommentit

Laura J. (Ei varmistettu)

Turkukin ikävöi sinua, rakas Ellaseni xxxx

Ihanaa rappioromantiikkaa Krasnojarskissa, mutta paljasjalkaisena turkulaisena mäkin varmaan viihtyisin Irkutskissa erittäin mainiosti ;-)

Siperia on kertakaikkisen kaunis <3

Kommentoi