Li-joen varrella

Ensimmäiset kaksi kuukautta reissusta matkustimme vain maata pitkin. Junalla, bussilla, pakulla, autolla, hevosella, kamelilla, pyörällä, kävellen. Vaikka rakastamme tätä elämäntyyliä, oli tiedossa, että jossain vaiheessa joudumme lentämään. Meillä oli vain kuukauden viisumi Kiinassa, joten kulkemista nopeuttaaksemme päätimme lentää Chengdusta Guiliniin.

Guilin on noin viiden miljoonan asukkaan kaupunki Guangxissa, eteläisessä Kiinassa. Alue tunnetaan karstivuorista, ja on todella suosittu turistikohde Kiinassa. Kaupunki tuntui toki pieneltä Pekingin, Xi’anin ja Chengdun jälkeen, mutta meidän makuun (tai jonkinlaisen suurkaupunkiuupumuksen takia) se oli edelleen liian iso, joten päätimme yhden yön jälkeen suunnata maaseudulle Xingpingiin.

Saavuimme myöhään illalla, joten aamulla ikkunasta avautuva vuorimaisema sai hymyn huulillemme. Vuoria, puhdasta ilmaa, maaseutua – tätä on kaivattu. Xingpingin keskusta on pieni, joten siihen voi helposti tutustua kävellen. Joka kolmas päivä lähialueen viljelijät saapuvat Xingpingiin markkinoille, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua. Onnistuin tietenkin saamaan lentokoneesta jonkun pöpön, mutta vuorille oli pakko päästä vaeltelemaan, joten inkivääriä markkinoilta mukaan ja menoksi.

Alueella on paljon erilaisia kävelyreittejä. Suosituin on kävely jokirantaa pitkin näköalapaikalle, missä odottaa 20 yuanin setelissä oleva maisema. Kiinalaiset päiväretkeläiset hurauttavat paikalle golfkärryllä, mutta joenrannan reitti on päällystetty kivetyksellä, joten kävely on helppo eikä vaadi erityistä kuntoa. Kävelyä kannattaa jatkaa jokivartta pitkin Nine Horses –kukkulalle. Nimensä kukkula on saanut siitä, että maisema muistuttaa yhdeksää hevosen päätä. Itse en kyllä ihan saanut tuota kuvaa piirtymään verkkokalvolleni, mutta maisema oli toki vaikuttava.

Auringonlaskua kannattaa kiivetä katsomaan Laozhai-vuoren huipulle. Reitti lähtee pienen lauttasataman vasemmalta puolelta, ja puiset opasteet ohjaavat perille. Tunnin hikinen nousu palkitaan upealla näköalalla. Alas selvittyä voi nautiskella This Old Place –hostellin kiviuunipizzoja, jos kaipaa vaihtelua kiinalaiseen ruokaan.

Paras päivävaellus oli reitti Xingpingista Tengjiao-nunnaluostariin, Shawanin kylään ja Fishing Villagen kautta takaisin Xingpingiin. Koko reittiin menee kuutisen tuntia. Reitti kulkee vuorten välistä vehreässä laaksossa läpi pikkukylien. Nunnaluostarin yhteydessä on luolassa oleva temppeli, joka oli todella vaikuttava. Matka Shawaniin jatkuu vuorenrinnettä pitkin mandariiniviljelmien reunoilla. Samaa reittiä voi mennä myös takaisin, mutta me päätimme yrittää ylittää Li-joen, ja kävellä joen toista puolta takaisin Xingpingiin. Mitään virallista lauttaa Shawanista ei mene eikä rannassa ollut esimerkiksi paikallisia kalastajia, joten idiootteina huidoimme, ja yritimme saada ohi lipuvien turistiveneiden huomion. Risteilyt Li-joella Guilinista Yangshuoon ovat suosittuja, kuten myös jokea ylös alas seilaus bambulautalla. Koska omatoiminen patikointi ei ole yhtä suosittua, kesti todella kauan ennen kuin joku suostui viemään meidät kapean joen yli. Samasta syystä tää oli varmasti kallein lauttamatka ikinä: 50 metrin matkasta jouduttiin pulittamaan 40 yuania.

Fishing Village –nimellä kulkeva pikkukylä nousi turistien tietoisuuteen, kun Bill Clinton vieraili siellä vuonna 1998. Clinton oli esittänyt toivomuksen nähdä ”aitoa Kiinaa”, ja hänet oli tuotu tähän kalastajakylään. Itse kylä olikin söpö, mutta kävely takaisin Xingpingiin vieläkin upeampi.

Xingping on illalla hyvin hiljainen, joten yöelämää etsivän kannattaa mieluummin majoittua läheisessä Yangshuossa. Meille hiljaiset illat (rakennustyömaata lukuun ottamatta) kelpasivat. Auringonlaskun jälkeen päiväretkeläiset suuntaavat muualle, joten ystävälliset paikalliset ryömivät koloistaan. Joka nurkalla tuntui olevan käynnissä mammojen korttipeli.

 

Käytännön vinkkejä:

- Helpoin tapa matkustaa Guilinista Xingpingiin on junalla. Matka kestää 28-52 minuuttia riippuen lähtöasemasta Guilinissa. Juna-aseman nimi on hämäävästi Yangshuo, mutta sijaitsee oikeasti Xingpingissa. Nimi juontaa juurensa siitä, että lähellä sijaitseva Yangshuo on huomattavasti Xingpingiä suositumpi, todellinen turistirysä. Luotijunat ympäri Kiinaa pysähtyvät Yangshuon asemalla. Kun tulee asemalta ulos, edessä on pikkubusseja ja takseja sekä Xingpingiin että Yangshuon kaupunkiin. Paikalla on englanninkielistä henkilökuntaa ohjaamassa, joten oikean kyydin valinta on helppoa. Pikkubussi Xingpingiin maksaa 5 yuania, ja matka kestää n. 15 minuuttia.

- Yangshuosta Xingpingiin ja toisin päin pääsee helposti bussilla. Meidän reittimme oli Guilin-Xingping-Yangshuo, mutta reittiä Guilin-Yangshuo-Xingping käyttäville emme suosittele junaa vaan bussia. Eli bussilla Guilinista Yangshuon kaupunkiin, ja sitten toisella bussilla Xingpingiin.

- Xingpingissä on myös junalippujen myyntikoju. Lippuja voi ostaa mihin tahansa junaan Kiinassa. Meidän reissu jatkui Hongkongia kohti, joten ostimme junaliput Guilinista Shenzheniin.

- Kävelyreitit eivät ole kovin selkeitä, mutta neuvoa voi kysyä paikallisilta ja osa poluista näkyy maps.me –karttasovelluksessa.

- This Old Place –hostelli on todella kätevä majapaikka sijaintinsa ja osaavan henkilökuntansa puolesta. Emme olleet suunnitelleet juuri mitään aktiviteetteja etukäteen, mutta henkilökunnalta saa paljon hyviä ideoita. Hostellissa majoittuu kaikenlaisia matkailijoita reppureissaajista perheisiin ja eläkeläisiin. Huoneita on eritasoisia, mutta suosittelemme toki huonetta mahtavalla vuorinäköalalla.

 

SEURAATHAN REISSUAMME MYÖS FACEBOOKISSAINSTAGRAMISSA JA BLOGLOVINISSA!

Kommentit

Kohteena maailma / Rami (Ei varmistettu) http://kohteenamaailma.fi

Ompas tosiaan upeat nuo karstivuoret! Olen niitä jossain nähnyt, liekö joku leffa, mutta en ole niistä näin kattavaa juttua ennen lukenut. Aivan älyttömän upeita kuvia ja tosi hyvä tuo seteli&vuoret!

EllaGusGus

Ainakin Nightingale-niminen leffa on tuolla kuvattu. Kiva, että jutusta löytyi vinkkejä myös kaltaisellesi reissuruunalle ;)

Kati / Lähinnä Kauempana (Ei varmistettu) https://lahinna.blogspot.fi/

Vau, mitä kuvia! Olette saaneet mielettömät maisemat upeasti taltioitua kuviksi. Käsinkosketeltava tunnelma. Minäkin haluan Kiinaan!

EllaGusGus

Kiva, että kuviin on tallentunut paikan omalaatuinen tunnelma. Kiina yllätti meidät positiivisesti, vaikkei reissussa aina helppoa ollutkaan. Suosittelen lämpimästi! Guilinin/Yangshuon alueesta olisi helppo aloittaa, koska siellä on paljon palveluita englanniksi verrattuna muihin Kiinan alueisiin.

Heidi / Himomatkaajan turinoita (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/himomatkustaja/

Ihanan aidon näköistä! Tuo rahakuva vrt. vuoret oli hyvä idea. Siinähän ne on! :)

EllaGusGus

No niin on! Kuva ei ehkä paras mahdollinen, mutta ainakin tajusit idean ;)

Anna | Tämä matka -blogi (Ei varmistettu) http://tamamatka.fi

Kiina ei ole koskaan ollut minun suosikkini. Silti tiedostan, että se on valtavan suuri maa, jossa on paljon katsottavaa. Näin blogin kautta, valokuvia katsellen kokemus vaikuttaa helpolta, vaikka tiedän kuinka raskasta matkustaminen tuolla on.

EllaGusGus

Missä päin olet matkustanut Kiinassa? Todella valtava maa, ja kuukaudessa näki vain pienen vilauksen. Tuolla Xingpingin alueella reissaaminen oli todella helppoa, mutta siellä on ollut matkailijoita niin pitkään, joten palvelut aivan eri tasolla kuin muualla. Tämä tuo mukanaan myös kielitaidon yms. Muualla Kiinassa oli kyllä haasteita :D

Heidi / Maailman äärellä (Ei varmistettu) https://maailmanaarella.com

Voi että on upean näköistä ja aivan ihania valokuvia. En ole ennen osannut haaveilla Kiinasta, mutta erityisest kuvat Karstivuorista saavat minut haaveilemaan.

EllaGusGus

Uskoisin, että tykkäisit nimenomaan luontopaikoista, esimerkiksi Yunnanissa, Guangxissa ja Sichuanissa. Eli anna Kiinalle mahdollisuus :)

Sandra / Terveiset päiväntasaajalta (Ei varmistettu) http://starbox.fi/terveisetpaivantasaajalta

Aivan huikeita kuvia!! Ja hauska tuo rahakuva!!! :) :) Paikannimet eivät sano yhtään mitään, mutta hienolta näyttää ja kuullostaa :D

Pirkko / Meriharakka (Ei varmistettu) http://meriharakka.net

Kauniita maisemia Kiinasta! Viime aikoinahan maa on enimmäkseen ollut uutisissa ilmansaasteiden takia, mutta näistä kuvista taitaa Pekingin savusumut olla kaukana!

Hanneli /duunireissaaja (Ei varmistettu)

Tällaiseen Kiinaan mäkin voisin ihastua. Suurkaupungit ja väkijoukot kun eivät kiinnosta yhtään.

Miraorvokki/Pöndekengissä-matkablogi (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/pondekengissa/

WAU! Tällainen Kiina minua kiinnostaisi todella paljon! Pitääkin laittaa tämä postaus muistiin sillä Kiina voisi toivottavasti kutsua jo piakkoin :) Ihanan näköistä! Ja tuo setelimaisema pitäisi nähdä omin silmin!

Paula - Viinilaakson viemää (Ei varmistettu) http://www.paulagaston.com

Kiva lukea Kiinasta muutakin kuin kaupunki-postauksia! Näyttää ihan erilaisesta Kiinalta. Meillä ei ole koskaan ollut kovaa hinkua Kiinaan, mutta eiköhän sekin tule jossakin vaiheessa käytyä. Varsinkin nyt kun ollaan avattu Aasian matkailu. :)

Kommentoi