Muinainen Pingyao

Moni matkaaja lähtee Pekingin sumuista kohti raikkaampaa rannikkoa ja Shanghaita. Osa taas lentää etelämmäksi kelin tai ajan puutteen vuoksi. Kuten moni muukin, suuntasimme Pekingistä kohti Kiinan entistä pääkaupunkia Xi’ania. Matkalla on kuitenkin yksi pysähtymisen arvoinen kohde, muinainen kaupunki Pingyao.

UNESCOn maailmanperintökohteisiin lukeutuvaan Pingyaon kaupunkiin on helppo saapua Pekingistä luotijunalla. Matka kestää 4 tuntia, ja perillä odottaa vuonna 2014 avattu, mutta edelleen uutuuttaan kiiltävä, moderni juna-asema. Uusi juna-asema (Pingyao Ancient City) sijaitsee kaupungin ulkopuolella, mutta majatalomme Pingyao 1 Home järjesti ilmaisen kuljetuksen muurien sisään muinaiseen kaupunkiin.

Pingyaon vanhaa kaupunkia kiertää noin 6 kilometrin pituinen muuri. Muurien sisällä olevat Ming- ja Qing-dynastian aikaiset rakennukset vetävät puoleensa matkailijoita. Viehättävät, autottomat kujat hurmaavat, ja vanhoista rakennuksista pidetään hyvää huolta. Toki meihin taisi tehdä suurimman vaikutuksen vähän ränsistyneemmät rakennukset.

50 000 muurien sisällä edelleen asuvaa ihmistä saavat suurimman osan elannostaan turistitoiminnasta. 99 % turreista on kiinalaisia, ja heitä saapuu bussilasteittain joka päivä. Krääsämyyjiä on joka nurkalla, ja kotimaan turisteja varten löytyy niin karaokea kuin virtuaalitodellisuuspömpeleitä. Tässä piileekin Pingyaon ongelma. Vaikka kaupunki hiljaisine sivukujineen, mielenkiintoisine temppeleineen ja muinaisine valtion rakennuksineen, mukaan lukien Kiinan ensimmäiset pankit, ovat hienoja, jää paikasta päällimmäisenä mieleen kuva turistimassojen valtaamista pääkaduista. Kuitenkin tunnelmansa ja turistirysän alta löytyvän historian takia Pingyao on edelleen ehdottomasti käymisen arvoinen. Yhdellä pääsylipulla (hinta 150 RMB) pääsee kaikkiin Pingyaon vanhan kaupungin nähtävyyksiin. Erittäin kätevä systeemi, jollaista toivoisi muuallakin näkevänsä.

Pingyaossa vierailu on erittäin ristiriitainen ja hämmentävä kokemus. Vieläkään emme osaa sanoa, pidimmekö kaupungista vai emme. Paikalliset ovat mukavia, mutta kiinalaiset turistit raivostuttavia (tämä aihe ansaitsee oman postauksensa). Rakennukset ovat upeita, mutta arkkitehtuuriin on vaikea tutustua turistimassojen läpi. Kaupunki on pieni, joten vierailun voi toteuttaa yhden päivän reissuna matkalla Pekingistä Xi’aniin. Itse olimme kaupungissa kaksi yötä, koska kaipasimme hengähdystaukoa Pekingin viikon jälkeen. Suurin osa majoituksissa on perinteisissä, kiinalaisissa rakennuksissa, ja Ella kommentoikin, että kaunein paikka Pingyaossa oli meidän majatalomme. Illat kuluivatkin ihaillessa lyhtyjen heilumista sateisessa syysillassa.

- Chrisu & Ella -

 

Seuraathan jo reissuamme Facebookissa ja Instagramissa?

Kommentoi