Pandoja, oi pandoja

Syyskuussa saatiin hyviä uutisia. Jättiläispandat eivät ole enää erittäin uhanalaisia. Laji luokitellaan nyt vaarantuneeksi, joten vuosien suojelutyö on tuottanut tulosta. Toki paljon on vielä työtä edessä. Kiinan reissullamme halusimmekin nähdä pandoja, mutta pandojen kannalta mahdollisimman siedettävässä paikassa. Eettinen ja vastuullinen matkailu on meille tärkeää, joten sopivia kohteita ei ollut juurikaan tarjolla. Kiinassa eläinoikeus- ja ympäristöasiat ovat valitettavasti edelleen huonossa jamassa, vaikka esim. bambumetsien istuttaminen (aiemmin tuhottujen metsien tilalle) on kasvattanut pandakantaa. Eläintarhoissa kumpikaan meistä ei ole käynyt vuosikausiin. Lopulta valitsimme vierailukohteeksi tutkimus- ja kasvatuskeskuksen Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding Chengdussa, Sichuanin maakunnassa.

Herätyskello soi aivan liian aikaisin Chengdun 2030-hostellissa. Nousimme kuitenkin reippaina ylös, koska tiedossa oli jotain erityistä. Saavuimme pandakeskukseen aamuvarhaisella pandojen vielä nukkuessa. Kävelimme suuressa, vehreässä keskuksessa ympäriinsä saadaksemme käsityksen alueesta. Kun huomasimme, että hoitajat kantoivat aamupalaa aitauksiin, jäimme odottamaan. Hiljalleen pandat kömpivät esiin nakertamaan aamiaiseksi tarjolla olevaa bambua.

Pandat olivat niin ihania ja söpöjä – en kestä! Tuntui oudolta nähdä massiivinen otus tai pandavauveli lähietäisyydeltä. Vaikka keskuksen idea on kasvattaa pandoja mahdollisimman hyvin ja saada ne lisääntymään, olin etukäteen hieman skeptinen koko paikan suhteen. Toki keskuksessa oleminen ei vastaa luonnossa olemista, mutta keskuksessa syntynyt tai asuva panda ei juuri muutenkaan muistuta luonnossa elävää sukulaistaan. Nämä täysihoidossa olevat pandat eivät pärjäisi luonnossa. Vapautettuja pandoja on kuollut, joten nykyään vapautetuille pandoille asennetaan GPS-pannat, jotta niiden selviytymistä voi seurata.

Oletin näkeväni ankeutta, mutta pandat nauttivat olostaan. Syömisestä, riehumisesta ja nukkumisesta. Kuulostaa vähän meidän jokapäiväiseltä agendalta reissussa. Välillä suloisten karvaturrien tekemisiä seuratessa unohtui, että pandat ovat kuitenkin karhuja, siis petoeläimiä.

Meidän ehdottomia suosikkeja puistossa olivat kultapandat. Pienet, punertavat ja ketterät kaverit sinkoilivat ympäriinsä. Koska suurin osa vierailijoista keskittyi mustavalkoisiin sukulaisiin, saimme rauhassa ihailla kultapandoja. Kultapandat hyppivät puusta toiseen, ja onnessaan nakersivat bataattia.

Usein puhutaan virheellisesti pandojen myymisestä ulkomaille, mutta todellisuudessa pandat ovat Kiinan valtion omaisuutta, ja niitä vain lainataan ulkomaille. Itselleni tuli yllätyksenä, että pandojen lainaamisesta käytetyt rahat käytetään suojelutyöhön. Tämä on todella hyvä asia, mutta elinolosuhteet ulkomailla eläintarhassa eivät varmasti ole yhtä hyvät kuin Chengdun tutkimuskeskuksessa. Ajatus pandojen suunnitellusta muutosta Ähtärin eläinpuistoon kammottaa. Chengdun tutkimuskeskus tekee tärkeää työtä, mutta toivottavasti lajin suojelu kehittyy myös sen luontaisilla elinalueilla.

Kaiken kaikkiaan vierailu oli erittäin positiivinen kokemus. Pidimme erityisesti siitä, että eri-ikäiset pandat pidetään erillään. Pandoja ei myöskään enää onneksi saa pitää sylissä. Toivottavasti myös äänekkäät kiinalaiset turistit oppivat jotain pandoista ja niiden tilanteesta.

 

Vinkkejä vierailulle:

-       Vierailun voi helposti toteuttaa omatoimisesti. Omatoiminen vierailu on huomattavasti halvempi kuin turistikierros. Suurista ryhmistä ja matkaoppaasta lähtee yleensä paljon ääntä, mikä puolestaan stressaa pandoja. Vierailun aikana tulee olla mahdollisimman hiljaa.

-       Saavu paikalle mahdollisimman ajoissa. Me olimme lippuluukulla n. klo 7.30, jolloin ei ollut vielä yhtään jonoa. Saimme liput, ja kävelimme rauhassa kohti aitauksia. Saavuimme paikalle juuri, kun pandat heräilivät ja nauttivat aamupalaansa, tietenkin bambua.

-       Keskuksessa voi liikkua helposti jalan, mutta kävelyä tulee paljon, joten valitse mukavat kengät. Keskuksessa ajaa ympäriinsä golf-auton tyylinen pikkubussi, jota kiinalaiset turistit suosivat. Liikuntarajoitteisille tämä on hyvä palvelu, mutta muuten suosittelen kävelyä.

-       Varaa vierailulle tarpeeksi aikaa. Suurin osa kävijöistä on puistossa n. 4 tuntia, mutta me viihdyimme paikalla pari tuntia pidempään. Jos olet pandafani niin et välttämättä halua lähteä puistosta pois ollenkaan. Puisto on myös yllättävän kaunis, ja siellä on mukava kävellä. Erittäin miellyttävä pakopaikka pois saasteista ja kaupungin vilskeestä.

-       Kannattaa tutustua etukäteen alueen karttaa, ja miettiä missä järjestyksessä kiertää aitauksia.

-       Ole hiljaa aitausten lähettyvillä. Älä ota kuvia salamalla.

 

Miten pandakeskukseen pääsee?

Pandakeskukseen pääsee helposti Chengdun metron heinäkuussa 2016 avatulla kolmoslinjalla (line 3). Metropysäkin nimi on Xiongmao Avenue (Xiongmao tarkoittaa kiinaksi pandaa). Metroaseman opasteita seuraten pääsee bussipysäkille, josta vielä körötellään itse pandakeskukseen.

Pandakeskukseen voi toki saapua myös turistibussilla ja taksilla, mutta uuden metroaseman ansiosta julkisen liikenteen yhteydet ovat niin hyvät, että suosittelemme yllä olevaa yhteyttä. Myös paikallisbussit ajavat suoraan pandakeskukseen, mutta metron ja bussin yhdistelmä on huomattavasti nopeampi. Metroasemien automaatit toimivat englanniksi, ja Xiongmaon asemalla on yleensä myös kielitaitoista henkilökuntaa paikalla. Itse saavuimme asemalle seitsemän jälkeen aamulla, ja herätimme Panda-infon työntekijän torkuiltaan.

Kolmoslinjan metrovaunut ovat myös pandateemaisia. Metallitolppien pinta on hiottu muistuttamaan bambua, ja kädensijat ovat pandan pään muotoisia korvine kaikkineen. Penkkien päässä on myös pandan nassukka.

 

SEURAATHAN REISSUAMME MYÖS FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA!

Kommentit

Meri / Syö Matkusta Rakasta (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/syomatkustarakasta

No sä oot saanut noista palleroista IHANIA kuvia! Mullekaan ei jäänyt lainkaan sellainen olo, että pandoilla olisi ollut jotenkin ankeat oltavat tuolla.

EllaGusGus

Olin myös tosi tyytyväinen koko vierailuun :) Niin ihania mussukoita!

Katja Presnal (Ei varmistettu) http://www.skimbaco.com

Siis niin ihania kuvia, kyllä eläimet on ihania! Ja me ollaan myös perheen kanssa iloittu näistä panda-uutisista, ja toivottavasti joskus päästään niitä vielä katsomaankin. Hyvää uutta vuotta!

EllaGusGus

Kiitos Katja! Perheen pienimmille olisi varmasti opettavainen ja innostava kokemus. Toivotaan, että hyviä uutisia tulee lisää tulevaisuudessa :) Hyvää uutta vuotta Laosista!

Veera / Kirjamatkat (Ei varmistettu) http://kirjamatkat.wordpress.com

Pandat on suunnilleen söpöimpiä ikinä. Ihania kuvia siis! <3 Haluaisin todellakin tuonne käymään ja hyvä, jos olosuhteet paikassa on eläinten kannalta kohtuullisen hyvät (tai ainakin postauksen perusteella vaikutti siltä).

EllaGusGus

Oma käsitykseni on, että hyvät olot (niin hyvät kuin voi ylipäänsä "vankeudessa" olla). Selvittelin myös asiaa käynnin jälkeen lukemalla aiheeseen liittyviä julkaisuja, ja vahvistui olo siitä, että hyvin asiat tuolla. En ikinä kirjoittaisi blogissa paikasta, jonka toimintaan en usko.

Kati / Lähinnä Kauempana (Ei varmistettu) https://lahinna.blogspot.fi/

En kestä, miten ihania pikkuisia pandapalleroita! Ja nuo kultapandat oli mulle ihan uusi tuttavuus. Söpöjä, kuin mitkä!

Onpa ollut kiva hypätä teidän mukaan maailmanympärysmatkalle. :)

EllaGusGus

Mahtavaa, että olet lähtenyt "matkallemme mukaan" :) Kultapandat muistuttaa enemmän kettua tai kissaa kuin pandaa, mutta aikamoisia veijareita <3

Heidi / Himomatkaajan turinoita (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/himomatkustaja/

Tahtoo tuollaisen... Varsinkin tuo sinisilmäinen pallero oli aivan ihana!
Useasti on Kiinan halppislentojen tullessa ajateltu lähteä tuonne, nyt saan sinun tietopaketista irti kaiken tärkeimmän. Kiitos!

EllaGusGus

Kiitos itsellesi! Kysy ihmeessä, jos tulee jotain muuta mieleen :) Chengdun alueella riittää paljon muutakin tekemistä, joten ehdottomasti vierailun arvoinen kohde.

Emma / Mutkia matkassa (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/

Mä kävin Chengdussa vuosi sitten ja painin itseni kanssa että menenkö katsomaan pandoja vai en. Vaikka tiedän, että tuossa keskuksessa asiat ovat suhteellisen hyvin, päätin kuitenkin lopulta olla menemättä. Kirjoitin silloin blogiin tämän jutun aiheesta: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2016/02/17/chengdun-pandat-sopoy.... Tosi hyvä, että tekin tutkitte asioita ennen käyntiänne ja toit myös faktat esiin tässä jutussasi. Ja kaikkien mahtavinta tietysti on, että isopanda ei ole enää erittäin uhanalainen!

EllaGusGus

Löysinkin tieni sun pandapostaukseen jokin aika sitten. Mäkin pitkään mietin lähdenkö pandoja moikkaamaan, joten ennen visiittiä selvittelin asioita paljon. Onnistuneen visiitin jälkeen luin myös paljon erilaisia näkökantoja asiaan, ja kiva kuulla, jos sain fiilikset selkeästi koostettua postaukseen. Tuot postauksessa esiin paljon hyviä pointteja, mutta jäin miettimään mistä sait tiedon pandojen myymisestä tai mihin perustat väitteen, että keskukset toimivat suuria rahallisia tuottoja tavoitellen.

Outi/Maa Quzuu (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/maaquzuu

Ihania pandoja! Tuollaisissa "eläinpuistoissa" käyminen onkin ihan perusteltu, mutta itsekin olen vältellyt jo pitkään eläinpuistoissa käyntiä. En ole suuremmin ikinä nauttinut siitä, että näen tiikerin tai krokotiilin niille epäsovinnaisessa ympäristössä. Nuo pandat ovat kyllä todella söpöjä :)

EllaGusGus

Kiitos kommentista Outi! Täysin samat fiilikset :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää panda-uutinen oli kyllä ihanan positiivinen juttu. Maailmassa on jotain hyvääkin! Ihania kuvia. &lt;3 Olisi mahtavaa päästä näkemään panda joskus luonnollisessa ympäristössään. Olen nähnyt pandan Kiinassa eläintarhassa. Se tila oli aivan liian pieni. Se oli todella surullinen kokemus. :-(

EllaGusGus

Ehkä vuoden 2016 parhaimpia uutisia tosiaan :)

Lotta | Watia.fi (Ei varmistettu) http://watia.fi

Oho, unohdin pistää näköjään nimimerkin. Äskeinen kommentti oli siis multa. :-p

EllaGusGus

Kiitos Lotta :D

Kohteena maailma / Rami (Ei varmistettu) http://kohteenamaailma.fi

Kyllähän tuollaiset pandat sulattavat mielen ja olisi hauska nähdä ne omin silmin luonnossa. Pandojen kanssa ei oikein kilpailet muut kuin pingviinit, joilla yllättäen on samanlainen väritys :-)

EllaGusGus

Mä oon niin pingufani! Luin joskus vapaaehtoisprojektista, jossa pääsee pesemään pingviinejä :D Kun ovat sotkeutuneet öljyyn tms. Edelleen suuri unelmani!

Stacy Siivonen (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/ankka

Pandat ovat todella ihastuttavia ja voisin kuvitella viettäväni keskuksessa koko päivän. Toivon, että Kiinassa herättäisiin suojelemaan muitakin eläinlajeja, kuten nyt vaikkapa kultasirkkua. Kiinalaiset ovat syöneet kaikki Suomen kultasirkut.

EllaGusGus

Kiinassa on tosiaan edelleen paljon tekemistä näiden asioiden suhteen - oli laji mikä tahansa. Toivotaan parempaa vuotta 2017!

Anna | Muuttolintu.com (Ei varmistettu) http://muuttolintu.com

Pandoja oi pandoja tosiaankin! Ihania uutisia, että suojelutyöllä on saatu aikaan jotain tuloksia! Mielelläänhän noita Kiinan vierailulla kävisi ihailemassa, tosiaan jos pandojen olot on vaan sen verran hyvät että toimintaa voi hyvällä omallatunnolla tukea.

EllaGusGus

Juuri näin. Tietenkin sitä miettii, että mikä saatavilla olevasta tiedosta koskien pandojen oloja on totta vai ei. Ainakin omin silmin nähtynä tuntui, että pandoja kohdeltiin hyvin (toki aitaukset voisivat olla vieläkin isompia), ja monista luotettavista lähteistä löytyy tietoa suojelutilanteen paranemisesta. Mutta silti epäilyttää..

Vierailija (Ei varmistettu)

Ovatpa hellyyttäviä otuksia, hienoja kuvia sait! Tuollaiseen eläinpuistoon menisin mieluusti itsekin.

Anna K. - Kaukaa haettua (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/kaukaahaettua

Nuo kultapandat oli mulle jotain ihan uutta. Mustavalkoiset kuitenkin ehkä omia suosikkeja. Miten isoja nuo aikuiset muuten on vaikka ihmiseen verrattuna?
Kiva, että laitoit ohjeet miten pääsee julkkareilla paikalle, suosin aina niitä kun mahdollista. Vaikka en ehkä ihan huomenna tuonne olekaan menossa... :-)

EllaGusGus

Jos nousevat kahdelle jalalle niin ovat ihmisen korkuisia. Mutta huomattavasti pullukampia :D Ehdottomasti kannattaa mennä julkisilla, ja itsekin arvostan blogeissa käytännön vinkkejä, vaikkei nyt ihan heti olisikaan menossa.

Ariela/ Andalusian auringossa-ruokamatkablogi (Ei varmistettu) http://www.andalusianauringossa.com

pandat on maailman söpöimpiä eläimiä &lt;3

EllaGusGus

No niinpä!

Kommentoi