Vastatarjouksenne on hyväksytty – ensiaskeleet yhteiseen kotiin

Viime syksystä alkaen olemme Kampin kanssa katsoneet ja etsineet isompaa taloa, johon asettua. Aluksi vähemmän vakavasti ja nyt keväällä sitten jo melko tosissaan. Nykyinen 54 neliön asuntomme alkoi syystä jos toisestakin käymään ahtaaksi, joten asuntoa alettiin etuovi.comista, tori.fistä ja oikotie.fistä katsella oikein urakalla. Omaa, nirsoksikin tituleerattua makua miellyttävää ”riviä” ei kuitenkaan tahtonut löytyä. Kunnes sitten viimein allekirjoittaneen ensimmäisen kesälomaviikon keskiviikkoiltana se lävähti verkkokalvoille etuovi.comissa, ja lävähti muuten siihen malliin, ettei kuva jättänyt edes yöksi rauhaan. Haaveiluun ja oman itsen kanssa käytyyn raatorealistiseen dialogiin kulutetun yön jälkeen kerroin Kampille, että tätä kohdetta mennään katsomaan ja mielellään aika pian.  Näyttö saatiinkin sovittua Solid Housen välittäjän Katjan kanssa jo samalla päivälle. 

alakerran makkarit.jpg

Kuva: Solid House / Antti

Asuntoon astuessa ei meikäläiselle tullut sitä kuuluisaa ”nyt olen tullut kotiin” – ahaa elämystä. Mutta sen sijaan tuli tunne, että tässä on jotain erikoista ja täynnä mahdollisuuksia oleva talo, ja että nyt pitää kyllä tutustua tarkemmin. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, ensimmäinen asia mikä varasti huomion -ja vei kyllä sydämenkin samantien- oli talon avaraakin avarampi olohuone korkeine kattoineen, takkoineen ja portaineen. Aivan käsittämättömän kaunista! 

Käytin minuutin minussa asuvaa pientä sisustajan mieltä ymmärtääkseni, että talossa on aivan älyttömästi potentiaalia juuri meille ja meidän näköiseksemme kodiksi. Toisen minuutin aikana ymmärsin, että pintarempattavaa alaa on aivan valtavasti, mutta samalla tiedostin että kyseessä on nimenomaan ”realistinen” pintaremonttikohde: mitään kovin uusia pintoja ei ole, joten niiden vaihtaminen omanmaun mukaiseksi on samalla huoneiston pintojenkin kannalta ajankohtaista,  ja mm. aikansa eläneet keittiön ja kylpyhuoneen pinnat näkyvät  jo kauppahinnassakin alentavasti.

Tästä saisi just meille passelin!

ORIGINAL.jpeg

Kuva: Solid House / Antti

Ensimmäisen näytön jälkeen soitin saman tien kotiin päästyämme uudelleen kiinteistövälittäjälle ja sovimme seuraavalle päivälle vielä toisen näytön. Sen jälkeen valinta oli melko selvä.

Olimme huonoja asunnonostajakandidaatteja siinä mielessä, ettemme olleet käyneet pankin kanssa lainaneuvotteluja ennen ensimmäisen ostotarjouksen tekemistä. Nykyään on kuitenkin helpottavaa, että ostotarjouksen voi jättää niin sanotulla lainaehdolla: asuntokaupan toteutumisen ehtona  on, että ostotarjouksen tehnyt osapuoli saa lainaa. Mikäli syystä tai toisesta lainaa ei sillä hetkellä voida kauppaa varten myöntää, ostotarjous raukeaa ilman seuraamuksia.

Olimme kuitenkin etukäteen puhelimitse selvitelleet, että tarvittava määrä lainaa myönnetään. Myös face-to-face neuvottelu pankkiin saatiin muutaman arkipäivän sisään, ja sieltä saimme mukaamme pankin lainalupauksen sekä asunto- että remonttilainalle. Saimme pankissa kovasti kiitosta ja arvostusta tarkoista kuukausittaisista tulo-meno -exceltaulukoista, mikä selvästi paransi myös pankkivirkailijan asennoitumista meihin potentiaalisina lainanhakijoina. 

Tvhuone.jpeg

Kuva: Solid House / Antti

Reilu pari viikkoa myyjien kanssa vaihdettiin vastatarjouksia puolin ja toisin, kunnes tänään aamulla, hieman jopa yllättäin, sähköpostiin tipahti viesti: ”Vastatarjouksenne kohteesta – – – on hyväksytty”

Voitte vain kuvitella sitä tunteiden pyöritystä luettuani viestin! Ihanaa, voi että kun stressaavaa, mahtavaa ja voi että kun itkettää – tunnetilat olivat kaikki päällä samaan aikaan. Ensimmäisten reaktioiden tyynnyttyä soitin lähipiirin läpi ilmoittaakseni ilouutisen. Heidän kanssaan puhuttuani alkoi totaalinen innostus remontista ja sen mahdollisuuksista nostaa pään lisäksi jo käsiäänkin samaan aikaan! 

Nyt sitten odotellaan että myyjät ja heidän pankkinsa ilmoittavat kauppapäivän. En malta odottaa että saadaan avaimet omaan kotiin!
 

Vinkit ensiasunnonostajille lainaneuvotteluun:

  • Laske valmiiksi esim. excelissä nykyinen nettopalkkasi ja kuukausikulutuksesi esim. vuokran/yhtiövastikkeen, veden, sähkön, ruuan, harrastusten ym. kuukausittaisten menojen mukaan. Kannattaa myös samaan taulukkoon kirjata vuosittaisia kuluja esim. ajoneuvovero, vakuutukset ym.
     
  • Jos teillä on jo kiinnostava asuntokohde selvillä, ja se eroaa asumismuodoltaan nykyisestä (kerrostalo/paritalo/omakotitalo), ota selvää ja laske hypoteettiset tulevat kulut esim, kiinteistöverot, tonttivuokrat, lämmityskulut ym., jotta sinulla on itselläsi realistinen käsite menoistasi. Esim meillä kuukausittaiset kulut melkein tuplaantuivat kun laskimme kerrostalon ja nyt paritalon kuukausittaisia ja vuosittaisia kuluja.
     
  • Jos tiedätte että remonttiakin olette aikeissa tehdä ja tarvitsette sitä varten myös lainaa, niin olisi hyvä laskeskella Noin-arvioita ennen pankkiin menoa, sillä käytännössä remonttilaina on eri laina kuin asuntolaina.
koti sisustus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *