Kuvakortit oman toiminnanohjauksen tukena
Lastenhoitajan työssä päiväkodissa olen tottunut käyttämään kuvakortteja, mutta nyt otimme tämän metodin käyttöön myös kotona. Ammattikäytössä kuvakortit toimivat apuna hyvin monentyyppisillä asiakkailla. Lapsilla ne voivat olla tukena esimerkiksi siirtymätilanteissa, tai havainnollistamassa päivän rakennettta, esim. tullaan päiväkotiin, syödään aamupala, leikitään jne. ADHD- lasta ne voivat muistuttaa siitä, mitä kulloinkin ollaan tekemässä ja mihin keskittyminen tulisi suunnata. Itse olen näitä käyttänyt paljon myös maahanmuuttajataustaisten lasten kanssa, joiden kanssa ei ole yhteistä kieltä. Myös esim. kuulovammaisten kanssa kuvakorteilla on erityinen tehtävänsä kommunikoinnin tukena.
Lisäksi kortteja voi tietysti käyttää oppimisen tukena ilman, että oppimisessa tarvitsee olla sen kummempia haasteita. Esimerkiksi käsienpesu -kuvan voi hyvin kiinnittää oman kodin wc:ssä hanan viereen muistuttamaan vessatoimintoja opettelevaa lasta käsienpesusta.
Omalla lapsellani ei varsinaista diagnoosia paperilla ole kuin dysleksiasta, eli lukihäiriöstä. Kuitenkin itse huomaan hänessä tiettyjä ”erityispiirteitä”, jotka ehkäpä jollain tavalla kulkevat käsikädessä tämän asian kanssa. Keskittyminen herpaantuu todella herkästi, oman toiminnanohjauksessa ja aistisäätelyssä on hankaluuksia, samoin kellon –ja ajan hahmottamisessa. Tiedän, että nämä erilaiset diagnoosit ja termit, kuten esimerkiksi ADHD –tai vaikka aistiyliherkkyys, saavat jotkut herkästi näkemään punaista. Itse henkilökohtaisesti ajattelen näitä kuitenkin sitä kautta, että ne ovat ominaisuuksia, eivät ”leimoja” tai sairauksia sinänsä. Diagnoosin, tai nimen antaminen jollekin hankaluutta aiheuttavalle asialle helpottaa usein kuitenkin ennenkaikkea lasta (tai yhtälailla aikuista) itseään, auttavat avun saamisessa ja yhtälailla helpottavat myös aikuista/työntekijää kohtaamaan lasta/asiakasta, jolla jokin tällainen erityisominaisuus on. Lisäksi on mielestäni tärkeää, etteivät puurot ja vellit mene tässäkään asiassa keskenään sekaisin. Jos nimittäin yhtään enempää on lasten (tai vaikka nyt kehitysvammaistenkin) kanssa tekemisissä, oppii kyllä erottamaan mikä esimerkiksi ruokailun suhteen on ns. ”nirsoilua” ja mikä taas menee aistiyliherkkyyden alle. Pikainen esimerkki: omassa lapsuudessani, ennenkuin sitten 12- vuotiaana aloin kasvissyöjäksi, ei perheessämme juuri puhtaasti terveyssyistä syöty kuin vaaleaa lihaa, useimmiten kanaa. Pidin kyllä äitini laittamista ruuista, mutta välillä tympi syödä sitä ainaista kanaa, kun olisin mieluumin popsinut välillä vaikkapa lihapullia. Tämä ilmeni kiukutteluna ja ”nirsoiluna”. Aistiyliherkkä sitä vastoin reagoi voimakkaasti esimerkiksi tiettyihin hajuihin, tai koostumuksiin, jolloin pelkkä sellaisen ruuan näkeminen, jonka prosessointi tuottaa hankaluuksia, saattaa aiheuttaa spontaanin oksennusreaktion. Eli puhutaan tyystin eri asioista.
Palataan kuitenkin siihen, miksi koin tarpeelliseksi hyödyntää kuvakortteja nyt myös kotona. Etenkin aamut ovat meillä monesti kovin tahmeita. Lasta saa hoputtaa ja muistuttaa moneen kertaan siitä, mitä seuraavaksi pitäisi tapahtua. Ei sillä, etteikö hän periaatteessa tätä tietäisi, mutta kaikki tekeminen tapahtuu kuin hidastetussa filmissä. Ei ole myöskään mitään mieltä hokea, että ”nyt on enää vain viis minuuttia aikaa syödä!” jos sitä viittä minuuttia ei kykene hahmottamaan, taikka sitä ei osaa kellosta katsoa. Nyt kun perheeseen on tulossa vauva, en usko, että meillä kummallakaan puolison kanssa on riittävästi aikaa saati jaksamista olla muistuttamassa ja hoputtamassa isompaa. Lisäksi halusin päästä eroon siitä heti aamulla alkavasta negatiivisesta fiiliksestä, minkä tällainen väistämättä aiheuttaa ihan jokaiselle.
Ammattikäytössä on tietysti aika tarkatkin sääntönsä, tai ohjeensa sille, millaisia kuvia ja miten montaa on relevanttia käyttää kulloisestakin tilanteesta riippuen. (vaikuttavia tekijöitä ovat esim. asiakkaan ikä, diagnoosi jne). Tähän tilanteeseen oli kuitenkin oleellisinta löytää nyt vain jokin havainnollistava kuva kuhunkin tekemiseen liittyen sekä kellonajat kertomaan, miten paljon aikaa kulloiseenkin tekemiseen on käytettäväksi. Tarkoitus siis samalla harjaannuttaa tuota ajan lukemista ja tunnetta siitä, miten pitkä se viisi minuuttinen tai varttitunti on. Papunet https://papunet.net/ on mitä mahtavin materiaalipankki ja avoin kaikille, ei siis mikään suljettu sivusto ainoastaan ammattikäyttöön. Sivuilta löytyy mm. ”Kuvapankki”, mistä kuvia voi hakea haluamallaan hakusanalla (tai selata kuvia tiettyjen pääkategorioiden alta). Koska esteettisellä toteutuksella ei tässä kohtaa ollut niin suurta virkaa, syötin tarvitsemani toiminnot tuonne kuvapankin hakukenttään, iskin sopivat kuvat wordiin ja pyysin puolisoa sekä tulostamaan, että laminoimaan töissä.
Otin kuvien lisäksi vielä munakellon käyttöön, mihin on erikseen merkattu aika esim. hampaiden pesulle, pukemiselle ja syömiselle. Vähän ikävähän se munakellon raksutus ja pärinä on, mutta tuohon on kuitenkin lapsen itsekin helppo vääntää tarvittava aika ja syy, miksi se meillä on vielä kuvien lisäksi käytössä on, että lapsi unohtuu helposti pupeltamaan yhtä leipäpalaa vaikka puoleksi tunniksi, jos ei häntä ole syömisestä tasaiseen tahtiin muistuttamassa. Munakellosta on kuitenkin itsekin helppo seurata, miten paljon aikaa on vielä käytettäväksi. Niin sanottuja ”aamukuvia” meillä on hieman enemmän ja ne toimivat joko sillä periaatteella, että lapsi käy itse kunkin toiminnon jälkeen tarkastamassa mitä seuraavaksi, tai tarvittaessa ottaa kuvan mukaan kulloiseenkin tekemiseen ja kun se on suoritettu, palauttaa kuvan paikoilleen ja ottaa seuraavan. Iltatoiminnoissa meille riittää suppeampi lista, joka toimii enemmänkin ”muistinvirkistyksenä.”
Onko kuvakorttien käyttö muille tuttua esimerkiksi ammatin puolesta tai koetko, että kuvista voisi olla hyötyä myös teidän perheen arjessa?
Postauksessa käytetyt kuvat: https://papunet.net/