Syksyinen sitruunainkiväärisuklaa

Syksy on saapunut ja ensilumikin on ehtinyt ilmentyä ihailtavaksi. Ainakin kuluvan viikon olen saanut nauttia värikkäistä ja aurinkoisista syyspäivistä, kyllä Suomen luonto on kaunis! Tänään minut yllätti huolestuttavan voimakas suklaanhimo. Hyvin pian löysin itseni vesi kielellä suunnittelemasta syksyyn sopivaa suklaata, johon päätin ujuttaa sitruunaa ja inkivääriä sekaan. Olen viime aikoina kiinnostunut suklaan temperoinnista ja ottanut asiasta selvää mm. Jaakon materiaalien perusteella ja haastattelemalla erästä erittäin taitavaa suklaataituria. Ohessa erittäin hyvä video suklaan temperoinnin maailmaan

//www.youtube.com/embed/Qwbj_TURlpU

Sain kuin tilauksesta vieraakseni uusia ja vanhoja ihania tuttavuuksia, joiden kanssa rupatellessa aika menetti merkityksensä, ihanassa flowssa, juttutuokiossamme vierähti useampi tunti, polttoaineena elämäni ensimmäisen suuripiirteisen temperoinnin tuloksena syntynyt sitruunainkiväärisuklaa sekä pakurikaakao. Parhautta!

sitruunainkivaarisuklaa1_0.jpg

 

SitruunaInkivääriSuklaa

 

½ dl CoCoVi kaakaovoita

½dl CoCovi kookosöljyä

2 dl CoCoVi raakakaakaojauhetta

2 rkl kookospalmusokeria

1 rkl CoCoVi macajauhetta

1 tl CoCoVi lucumajauhetta

1 rkl sitruunamehua

1 cm (paksu) pätkä tuoretta inkivääriä

1 tl luomulesitiiniä

 

Sulata vesihauteessa kaakaovoi ja sekoita kookosöljyn kanssa. Lisää sulaneeseen rasvaan palmusokeri ja lesitiini. Raasta inkivääri ja lisää loppujen ainesten kanssa suklaamassaan. Halutessasi voit temperoida suklaan. Jäähdytin suklaamassan uunipellillä parvekkeen lämpötilaa hyväksikäyttäen, tämän jälkeen käytin massan vielä vesihauteessa. Lämpömittaria minulla ei vielä ole, mutta suuripiirteinenkin temperointi tuntui vaikuttavan positiivisesti suklaan koostumukseen. Koska suklaanhimo oli valtava, jätin muotit väliin ja kumosin koko luomukseni lautaselle ja pakkaseen. Noin 20 minuutin kuluttua saimme jo maistella valmista sitruunainkiväärisuklaata.

sitruunainkivaarisuklaa2_0.jpg

sitruunainkivaarisuklaa3_0.jpg

 

 

suhteet rakkaus ystavat-ja-perhe liikunta

Inkivääripullat

Reseptien kehittäminen on minulle vielä suht tuore käsite. Yleensä ruuanlaitossa käytän ripauksen luovuutta ja aimo annoksen rakkautta. Tarkkojen määrien ylöskirjoittaminen on minulle haaste. Kun alan kehitellä uutta reseptiä, kaikki lähtee ideasta, lopputuloksesta. Ideaa saatan pyöritellä tunneista viikkoihin ennen toteutusta. Kun sitten lopulta tuli on irti, reseptiaineiden määrien ylöskirjoittaminen tapahtuu yleensä tekemisen ohessa mihin tahansa saatavilla olevaan paperin kulmaan tai käytetyn kirjekuoren taakse, kuten tälläkin kertaa.

inkivaaripulla1.jpg

 

Muistiinpanot eivät yleensä ole kovin julkaisukelpoisia, onneksi allekirjoittanut itse saa niistä selvän ja valmista herkkua maistellessa on aikaa kirjoitella resepti puhtaaksi tänne blogiin. Tällä kertaa syksyn inspiroimana mielessä alkoi noin viikkoa sitten pyöriä ajatus jonkin sortin inkivääripalleroista, joita voisi nauttia lämpimän teekupposen kanssa. Halusin nimetä nämä pallerot pulliksi, vailla vähäistäkään vehnää tai valkosokeria.

 

Inkivääripullat

n. ~ 27 kpl

6 kuivattua viikunaa

4 kuivattua taatelia

1,5dl manteleita

5 cm pala tuoretta inkivääriä

tilkka lähdevettä

1 rkl CoCoVi macajauhetta

1 rkl CoCoVi kuorittuja hampunsiemeniä

2,5 dl kookoshiutaleita

kookoshiutaleita koristeluun

 

Liota viikunat, taatelit ja mantelit reilussa vedessä yön yli tai ainakin muutama tunti. Tehosekoita inkiväärin ja vesitilkan kanssa. Kaavi massa toiseen astiaan. Lisää taikinaan maca, hampunsiemenet ja kookoshiutaleet ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Pyörittele taikinasta pieniä pullia. Laita lautaselle kookoshiutaleita ja pyörittele pullat siinä. Pullat maistusivat varmasti jo näinkin, mutta itse käytin vielä kuivurissa 41 asteessa 2 tuntia. Bon Appetit!

inkivaaripulla2_0.jpg

inkivaaripulla3.jpg

inkivaaripulla4.jpg

hyvinvointi liikunta