Ladataan...

Olin aikeissa kirjoittaa tästä aiheesta jo joulukuun aikana, kun pääsykokeet olisivat vielä olleet tuoreessa muistissa, but then life happened ja tässä sitä ollaan; pari kuukautta myöhässä kaikesta! Sen lisäksi kirjoitin jo kertaalleen luonnoksen, jonka onnistuin kuitenkin hukkaamaan bittiavaruuteen ja nyt yritän saada kasattua ajatukseni uudelleen, uutta tekstiä varten. Muistikuvani valintakokeesta alkavat olla jo aika hatarat, joten tekstiä seuraa nyt aika mututuntumalta. Jos ilmenee epäkohtia tai jotain jää epäselväksi, kysykää ja kommentoikaa rohkeasti!

Kätilötyön valintakokeet olivat meillä kaksipäiväiset. Ensimmäisenä päivänä oli aineistokoe ja matematiikan osio, toisena ryhmähaastattelu. Olen ymmärtänyt, että toisinaan kirjalliseen osuuteen saattaa kuulua myös englanninkielen osio, mutta meillä tätä ei ollut. Näistä eniten jännitin matematiikan osuutta, tosin turhaan, kuten tulette myöhemmin huomaamaan.

Suoritin valintakokeen Helsingin Metropolian Tukholmankadun kampuksella. Kokeeseen oli kutsuttu kolminkertainen määrä osallistujia suhteessa lopullisiin sisään päässeisiin. Todennäköisyyslaskentaa harrastava saattaisi sanoa, ettei mitkään parhaat todennäköisyydet tulla valituksi, mutta on sitä ennenkin huonompiakin todennäköisyyksiä voitettu!

Koe alkoi noin klo. 9-10 aikaan. Se järjestettiin koulun auditoriossa, jonne kukin kokeeseen osallistuja kutsuttiin nimeltä. Ensimmäinen osa koetta oli aineistoon tutustuminen. Kullekin osallistujalle jaettiin aineisto, johon oli tunti aikaa tutustua. Tuona aikana sai myös kirjoittaa muistiinpanoja aineistosta yhden A4-paperin verran. Sitten aineisto kerättiin pois ja tilalle jaettiin vastauslomakkeet, matematiikan osioineen, joihin oli aikaa vastata 50 minuuttia. Tästä päästäänkin parhaaseen osaan, nimittäin jaettu aineisto oli ollut väärä! En juurikaan kiinnittänyt asiaan erityistä huomiota, oletin lähinnä, että tällä tempulla järjestäjät testaavat stressinsietokykyämme ja aloin täyttää vastauslomaketta omassa tahdissani. Aineiston aihe koski muistaakseni DNA-polymeraasia, siinä missä vastauslomakkeen kysymykset liittyivät solubiologiaan. Kumpikaan edellä mainituista ei ole minulle vieras aihe, vietinhän viime vuoden lääketieteen valmennuskurssilla opiskelemassa ko. asioita aina kyllästymiseen asti. Tässä linkki artikkeliin väärästä aineistosta: https://yle.fi/uutiset/3-9920766

Aineisto-osion tehtyäni siirryin matematiikan osioon, joka oli suoraan sanottuna ja yhtään kaunistelematta naurettavan helppo. Matematiikka ei ole koskaan ollut vahvin aineeni, päinvastoin. Lukion matematiikanopettajani kuvailisi minua suorastaan surkeaksi, mutta kätilöksi pääseminen tuskin tulee kellään riippumaan matematiikasta. Voi toki olla, että matematiikka tuntui erityisen helpolta valmennuskurssin ansiosta, siellä oli kuitenkin tullut koko viime vuosi selätettyä toinen toistaan vaikeampia fysiikan ja kemian laskuja, mutta uskallan silti väittää matematiikan osiota helpoksi. Tästä konkreettisena todisteena seuraava: Kun olin saanut kaikki vastaukset valmiiksi, minulle jäi seitsemän minuuttia ylimääräistä aikaa tarkistaa vastauksiani. Muistan, miten istuin hiljaisessa auditoriossa katsellen ympärilleni toisten vielä kirjoittaessa ja miettien, ettei tämä voinut olla näin helppoa. Haluanko edes alalle, jolle sisäänpääsy käy näin helposti? Toki tämän jälkeen ehdin vielä monena päivänä maalailla piruja seinille ja miettiä miten minun on täytynyt ymmärtää joka kohta väärin ja siksi minusta nyt vain tuntuu että koe oli helppo, eihän se nyt voi olla mahdollista, että olisin oikeasti osannut jotain!

Seuraavana päivänä oli ryhmähaastattelun vuoro. Meidät jaettiin muistaakseni kuuden tai seitsemän hengen ryhmiin, joissa meidän oli määrä keskustella annetusta aiheesta. Aiheena oli miten toimisimme, jos huomaisimme kollegan laittavan huumaavaa ainetta taskuunsa, sen sijaan että annostelisi sen potilaalle. En muista enää tarkalleen keskustelun kulkua, mutta totesin puheenvuorollani, että asia tulisi ottaa heti puheeksi osaston johdon kanssa, sillä kyseessä on potilasturvallisuuden vaarantuminen, joka tulee pyrkiä estämään joka tilanteessa. Vastuu tästä ei saisi myöskään jäädä hoitajalle itselleen, vaan tiedon tulee kulkea johdolle, jotta asiaan voidaan puuttua tarvittavin varotoimin. Olin ryhmästäni ainoa joka pääsi sisään.

Kaiken kaikkiaan väittäisin pääsykokeita helpoksi ja uskallan väittää, että esivalintakoe on näistä kahdesta kokeesta se vaativampi. Kun sen on selättänyt, voi jo hieman huokaista helpotuksesta.

Onnea kaikille esivalintakoetta tai pääsykoetta suorittamaan meneville! Hyvin se menee!

Ladataan...

Sain pyynnön kertoa blogissa kätilötyön pääsykokeista. Mielestäni aihe on oivallinen, sillä se on jotain, mistä itsekin yritin etsiä tietoa ennen kätilöksi hakemista. Tämä osoittautui yllättävän haasteelliseksi, kun en ottanut löytääkseni kovinkaan montaa aihetta käsittelevää blogia tai keskustelua erinäisiltä palstoilta. Tässä postauksessa syvennyn esivalintakokeeseen, eli pääsykokeiden ensimmäiseen vaiheeseen:

Kätilötyön opintolinjan pääsykokeet ovat kaksivaiheiset. Ensimmäinen vaihe on kaikille sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneusaloille yhteinen esivalintakoe, niin sanottu SOTELI esivalintakoe. Koe tehdään kotona, omalta päätteeltä käsin, ja sen tekemiseen on aikaa 90 minuuttia. Jokaiselle hakijalle annetaan erikseen oma aikaikkuna, jona kirjautua suorittamaan koe eikä tähän kellonaikaan voi itse vaikuttaa. Koe koostuu neljästä osiosta, joita ovat ennakkoaineistoon perustuva osio, englannin kielen osio, matematiikan osio sekä suomen kielen osio. Aineistoon pohjautuvassa osiossa on 40 kysymystä, englanninkielisessä osiossa 10 kysymystä, matematiikan osiossa 15 kysymystä ja suomen kielen osiossa 15 kysymystä. Koetta tehdessä tulee siis todellakin kiire, jos mielii vastata kaikkiin kysymyksiin. Ennakkomateriaali julkaistaan aina viikkoja etukäteen, se on vapaasti kaikkien ladattavissa ja siihen on siis aikaa perehtyä runsaasti, mikä on myös suositeltavaa. Tänä vuonna ennakkomateriaali julkaistiin 6.9. ja esivalintakoe pidettiin 12.10. Vuoden 2017 syksyn esivalintakokeen ennakkomateriaaleihin, kokeen oikeisiin vastauksiin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin pääset tutustumaan täällä: http://soteli.metropolia.fi 

Itse vastasin kokeessa ensin ennakkomateriaaliin pohjautuvaan osioon, sen jälkeen matematiikan ja englannin kielen osioihin ja vasta lopuksi suomenkieliseen osioon. Olin perehtynyt huolellisesti ennakkomateriaaliin, lukemalla kaiken ajatuksen kanssa läpi kerran. En kokenut tarvetta lukea aineistoa lukuisia kertoja läpi, koska uskon laadun korvaavan määrän tässä asiassa. Koetta tehdessä pidin kaiken ennakkomateriaalin auki tabletin välilehdillä samalla, kun suoritin esivalintakoetta läppärillä. Totesin tämän jälkikäteen hyvin toimivaksi menetelmäksi ja voin suositella sitä muillekin. Olen vahvoilla niin matematiikassa, kuin englannissakin, joten nämä osiot eivät tuottaneet erityistä päänvaivaa. Mielestäni lukion oppimäärän taitaminen näissä aineissa riittää varsin hyvin. Haasteeksi koko kokeessa muodostui lähinnä ajan käyttö, sillä suomen kielen osiota tehdessä alkoi aika olla jo vähissä. Ei kannata siis jäädä pohtimaan liian pitkään yksittäistä tehtävää, vaan siirtyä seuraavaan, käyttäen kaiken ajan hyödyksi mahdollisimman tehokkaasti. Koetta tehdessä osioon voi aina palata, jos aika sen sallii.

Oikeat vastaukset julkaistaan jo samana päivänä kokeen kanssa. Kokeen jälkeen päivitin selainta kuin mielipuoli, jotta pääsisin laskemaan alustavat pisteeni, omien vastauksien ollessa vielä kirkkaana mielessä. Laskin itse, että saisin kokeesta noin 60/80 pistettä, mikä osui melko oikeaan lopullisten pisteideni ollessa 59/80. En tiedä mitkä ovat olleet tämän syksyn esivalintakokeiden alimmat hyväksytyt pisterajat, mutta keväällä alin pääsykokeeseen kutsun saanut sai esivalintakokeesta 47,6 pistettä. Kätilötyön ja muiden alojen kevään 2017 pisterajoja voit tarkastella täällä: http://www.metropolia.fi/fileadmin/user_upload/Hakutoimisto/Kevät_2017/Sote/Soten_esivalinta_2017__valintakokeisiin_kutsutut_.pdf

Seuraavassa postauksessa kerron siitä jännittävästä osiosta, eli itse pääsykokeesta!

Ladataan...

Ladataan...

On 22.11.2017, kello neljä iltapäivällä, istun kotona selaten puhelimella Jodelia. Siellä joku kirjoittaa, että ensimmäiset tulokset Opintopolkuun ovat tulleet. Sydän hakkaa rinnassa. Äkkiä Opintopolun sivuille, nyt on kiire. Kirjaudun sisään pankkitunnuksilla ja siinä se lukee, kaikki isoilla kirjaimilla; "OPISKELUPAIKKA MYÖNNETTY Metropolia Ammattikorkeakoulu, Kätilö (AMK), kätilötyö, päivätoteutus". En voi uskoa tätä todeksi. Nappaan läppärin kainaloon ja tanssin olohuoneessa voitontanssin kyynelsilmin. Minusta tulee kätilö! Havahdun euforisesta tilastani sen verran, että saan ruksittua rastin ruutuun "otan opiskelupaikan vastaan sitovasti", sekin pitää tehdä äkkiä, ihan kuin joku voisi viedä tämän onnen minulta, ellen tee sitä heti.

Olen jo edellisenä iltana laittanut pystyyn tämän blogin, varmana siitä, että saan opiskelupaikan. Eihän se varmaa vielä ollut, mutta minulla oli hyvin vahva tunne siitä, että pääsykokeet olivat sujuneet osaltani mallikkaasti. Ennen tätä olen tuhat kertaa ehtinyt käydä läpi mielessäni kaikki mahdolliset skenaariot, missä olisin pääsykokeissa saattanut mokata. Ehkä matematiikan osio olikin liian helppo, ehken ollutkaan huomannut mahdollisia kompia ja ehkä olin ollut liian kärkäs kommenteissani ryhmäkeskustelutilanteessa, ehkä Metropolian moka aineistotehtävässä maksaakin minulle opiskelupaikan. Esivalintakokeesta olin saanut 59 pistettä, olisin siis päässyt SOTE:n kaikkien alojen pääsykokeisiin niin halutessani. Otin riskin ja hain vain kätilöksi, sillä enhän halunnut mitään muuta. Se riski kannatti. Pääsin sisään 67,25:llä pisteellä, alimman hyväksytyn pisterajan ollessa 59,75. Suoraan sanottuna siis heittämällä sisään.

Seuraavat päivät tarkastelen maailmaa ruusunpunaisten lasien läpi, onnessani vasta saamastani opiskelupaikasta. Olen onneni kukkuloilla ja kaikki on ihanaa. En malta odottaa koulun alkua. Nyt alkueuforian hieman jo laannuttua alkaa pintaan tulla jännityksen tunne. Miten opintoni tulevat sujumaan? Saanko uusia ystäviä opiskelutovereista? Tulenko menestymään opinnoissa? Ovatko muut luokkalaiseni kamalasti minua nuorempia? Sovinko joukkoon? Mistä ja millaisia harkkapaikkoja tulen saamaan?

Siihen saan vastauksia blogin edetessä, seuraavan 4,5 vuoden aikana. Kun aloin harkitsemaan kätilön opintoihin hakemista, tuntui aihetta koskevien kirjoitusten löytäminen haasteelliselta. Pyrin blogissani esittelemään opintojen kulkua mahdollisimman kattavasti ja aktiivisesti. Kysyvälle vastataan, joten kysykää pois!