"Ei viitsi puhua enää vampyyreistä"

No, mutta miksei? Voisin puhua vähän vampyyreista.

Kuvat on otettu vuosia ennen kuin Twilightista tuli kova juttu. Kuljin tuossa asussa hautausmaan läpi kekri-juhliin. Vastaan ei tainnut tulla ketään ihmistä, joten en pelästyttänyt ketään hengiltä - tai ne minua. Samana vuonna voitin Teuvan paikallisessa baarissa Halloween-asukilpailun kyseisellä asulla. Voin kertoa, että noiden hampaiden kanssa on suhteellisen vaikea juoda, vaikka olisi pilli apuna.

Rakastuin vampyyreihin, kun näin televisiosta Interview with the Vampiren. Sen jälkeen luin Anne Ricen kirjoja, ja rakkauteni Lestatiin kasvoi. Hän on paras ja ihanin mies ikinä! Lestat on syy, miksi en osaa suhtautua Tom Cruiseen muuten kuin positiivisesti. Olkoonkin sekopää, mutta hän on elämäni vampyyri.

Rakastan myös Queen of the Damned -leffaa, vaikka yleisen mielipiteen mukaan se on roskaa. Minä hyväksyn sen leffan Lestatin, vaikka tarinassa onkin oiottu mutkia.

Kaikkien vampyritarinoiden esihahmon, Draculan, luin vasta tänä vuonna. Sen lopetus oli melkoinen pettymys. Olisin toivonut jotain suurempaa. Ymmärrän kuitenkin teoksen paikan maailmankirjallisuuden klassikkona. Cirque Draculan näin kesällä, ja se oli aivan loistava.

True Blood on eräs lempiohjelmistani. Katselen sitä puhtaasti viihteen takia. En mieti sitä, millaisia viittauksia ja merkityksiä se haluaa luoda. Haluan vain nauttia ah niin pirullisen ihanista vampyreista.

Viimeiset kolme Twilightia olen ollut katsomassa ensi-iltoina yönäytöksessä. Fanitan sekä elokuvia että kirjoja. Saan jatkuvasti selittää jollekin, miksi Twilightit ovat mielestäni oikein hyviä, vaikka Edward on miesten mielestä hullu stalkkeri, joka saa tytöt toivomaan miehiltään liikoja. Näinköhän on?

Ensimmäisen vampyyriaiheisen tarinan kirjoitin lukiossa. Opettaja sanoi, että samanlaisia tarinoita on kirjoitettu tuhansia. Sain siitä kuitenkin ihan hyvän arvosanan. Sen jälkeen olen kirjoittanut niitä ainakin kaksi lisää. Ne kaksi voi lukea tästä.

Kommentit

häkkilintu

Omalla kohdalla pahin vampyyrikausi meni jo ja suhtaudun Twilightiin vähän häpeillen sen jälkeen kuin luin True Bloodin pohjalla olevan kirjasarjan ensimmäisen kirjan Dead until dark ja musta alkoi tuntua siltä, että Twilight oli aika pahasti kopioitu monilta piirteiltään sitä (ajatusten luku, säpinäfiboja vampyyriin ja muodonmuuttajaan, jako hyvisvampyyreihin ja tuhmisvampyyreihin sekä tietty vampyyreistä inhimillisen tekevä elementti: TrueBlood/vain eläimistä veren juonti).

Luin Twilightin joskus vuonna 2007, kun se ei ollut vielä niin iso juttu ja odotin elokuvaa innolla. Hankimme kaverini kanssa liput ennakkonäytösten ennakkonäytökseen eli "Varjoleffaan". Osaltamme näytös oli lievä fiasko, koska kikattelimme yleisössä huomattavasti muita enemmän (koska huomasimme enemmän intertekstuaalisia viittauksia kuin meitä keskimäärin 3 vuotta nuorempi yleisö). Saimme leffan loputtua todella pahoja mulkaisuja osaksemme. 

No mut joo, onhan ne vampyyrit silti aika hellyyttäviä. On se verisuoniin tunkeutuminen kuitenkin aika villin ja pervon kuuloista hommaa. (Ja Ystävät hämärän jälkeen on yksi mun lempikirjoja ikinä)

 

Luminosa

Eli True Bloodin kirjasarja oli ennen Twilighteja? Mä en oo lukenut noita True Blood -kirjoja ollenkaan. Olen van katsonut sarjaa. Kaikki vampyyritarinathan ovat tavallaan aika samanlaisia. Sinänsä aika hämmentävää, että joku niistä samanlaisista tarinoita on lyönyt itsensä niin läpi kuin Twilight on. Ehkä se vain jotenkin iski tähän aikakauteen. Anne Ricen kirjathan ovat kielellisesti aivan toisesta maailmasta, mutta ne eivät ole koskaan kai olleet niin suosittuja kuin Twilightit.

Mä en ole lukenut Ystävät hämärän jälkeen. Pitäisi lukea kyllä!

häkkilintu

Charlaine Harrisin Dead Until Dark (johon True Bloodin ykköskausi pohjautuu lähes kokonaan, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta) ilmestyi vuonna 2001 ja Twilight 2005. Vaikka Meyer kuinka väittäisi, että tarina tuli hänelle unessa, on yhteneväisyydet kuitenkin aika rankkoja, erityisesti tämä ajatustenlukija homman yhdistäminen ihmistytön ja vampyyrimiehen romanssiin lisänä kaveripojan kyky muuttua hauvaksi. 

Anne Rice taas, no Interview with the Vampire ja Vampire Lestat olivat mainioita, mutta Queen of the Damned oli niin pitkäveteinen, että jätin sen kesken 200 sivun jälkeen, en saanut kirjasta enää mitään irti. Parasta Ricessa on nykyinen kiihkouskonnollisuus ja Jeesus-kirjailijaksi muuttuminen, niin kovin koomista.

Hyvä kirja se Låt den rätte in, kannattaa lukea på svenska jos haluaa oikein hifistellä. Ihana opus <3

Luminosa

Ahaa! Mä näin ja luin Twilightit ennen True Bloodin katsomista. En siis ole ollut perillä siitä, kumpi tuli ensin. Samoja juttujahan niissä tosiaan on, vaikkakin toisin päin. Molemmissa ärsytti se, että vampyyri on mies ja ihminen nainen. Siitä syystä kirjoitin tarinan, jossa roolit ovat toisinpäin. :) Onneksi Sookie sentään on aika paljon itsenäisempi naishahmo kuin Bella. Joka tapauksessa vampyyrimaailmassa otetaan paljon vaikutteita toisilta vampyyritaiteiljoilta.

Mäkään en ole lukenut kuin Anne Ricen neljä ensimmäistä vampyyrikronikkaa. Viides on pahasti kesken. Vampyyri Lestat on suosikkini lukemistani kirjoista, koska se syventää Lestatin hahmoa todella paljon. Ricen ongelma Vampyyri Lestatin jälkeisissä kirjoissa on ehkä se liian pitkä kuvailu juonen kustannuksella. Ja joo, kiihkouskonnollisuus ja Jeesus-kirjailija. Voi ei. Toisaalta onhan Mayerkin mormoni, ja sen Twilighteista huomaa. Ehkä uskonnolla ja vampyyreilla on joku pakollinen yhteys. Hah!

Vai vielä ruotsiksi pitäisi luke Låt den rätte in. Eikö siitä ole tehty elokuvakin? Mulla on yhä Millennium-trilogian toinen osa kesken, kun tavoitteenani on lukea se ruotsiksi. Yllättävän pitkälle olen päässyt, mutta vielä on loppukiri otettava.

häkkilintu

Sookie on sata kertaa kovempi tyyppi kuin Bella, vaikka onhan Sookiekin uskovainen, mutta ei se haittaa, koska Sookie tekee kuitenkin modernin naisen valintoja ja on elämänfilosofialtaan utilitaristinen, pyrkien toimissaan hyvien vaikutusten maksimiin. Mutta vaikutteet kieltämättä leviävät.

Rice oli ateisti alkaessaan kirjoittaa 70-luvulla Interview with the Vampirea, mutta jotenkin sitten haksahti katolilaisuuteen ja haluaisi nyt kieltää vampyyrikirjojensa julkaisun kokonaan. Ei taida onnistua. Enkä ole niitä Jeesus kirjoja lukenut, kunhan olen naureskellut niille kirjakaupassa (Helsingin akateeminen). Twilightit esiaviollisen seksin dissaajana ovat kyllä ah-niin-ylivoimaisia, mutta musta on ihanaa, että Bella sentään yrittää "raiskata" Edwardia sentään ennen häitä, siinä tosin onnistumatta.

Ruotsiksi ruotsiksi! <3 ja elokuvia tehty peräti kaksi, joista suosittelen sitä ruotsalaisten tekemää, koska se on todella hellyyttävä. Toisaalta en kyllä ole mikään ruotsinkielisten kirjojen lukijaihme minäkään kun kolme ruotsiksi lukemaani kirjaa ovat juuri Döds till nattet faller (dead until dark), Om jag kunde drömma (twilight) ja Låt den rätte komma in. Hyvä minä....

Luminosa

Jep, niin Sookie onkin! Tosin sitä en ole koskaan ymmärtänyt, että miksi Sookielle on niin vaikeaa tehdä valinta Billyn ja Ericin välillä. C'moon! Eric koska tahansa! Ootko lukenut niitä Harrisin kirjoja enemmän kuin sen yhden? Olen kuullut niistä sekä positiivista että negatiivista. Aluksi pelotti, että kirjoja lukemalla saa tietää, mitä sarjassa tapahtuu, enkä halua sitä. Nykyään pelottaa, että ne on vaan huonoja kirjoja, enkä halua tietää sitä.

Joo. Twilight ja esiaviollinen seksi. Toisaalta tuossa uusimmassa elokuvassa se seksikohtaus oli tehty niin kiusalliseksi, että siinä kyllä itselle tuli mieleen, että ehkä olisi ollut fiksumpaa tehdä se ennen aviliittoa, niin ei olisi sillä hetkellä niin suuret paineet. Sitä kirjailija tai ohjaaja ei tosin varmasti ole halunnut viestittää. Samaten seksin seuraukset voisivat viestittää siitä, että kannattaa käyttää ehkäisyä, vaikka kirjailija on varmasti halunnut kritisoida aborttia, eikä suojaamatonta seksiä.

Pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni sen lukemisen suhteen, niin tulisi joskus katsottua ne Millennium-elokuvatkin. Ruotsalaiset versiot tietysti. Tosin niissä toisissa versioissa olisi kyllä Daniel Craig... Hmm...

häkkilintu

TrueBlood perustuu juonikuvioltaan vain osin Sookie Stackhouse eli Southern Vampire Mysteries -sarjaan. Oikeastaan vain ensimmäinen ja toinen kausi noudattavat suuripiirteisesti kirjojen juonia, mutta kolmos- ja neloskaudet ovat enemmän Alan Ballin kuin Charlainen Harrisin tuotoksia. Kirjat eivät siis varsinaisesti spoilaa sarjaa enää 3. kaudella. 

Oon lukenut 11 ilmestyneestä kirjasta 10 ja täytyy sanoa että 8. kirjaan asti nautin hillittömästi, mutta 9. kirja tökki pahasti ylimalkaisella väkivaltaisuudellaan. Kirjat ovat hyvää viihdettä ja ainakin omasta mielestäni Twilightia tasokkaampia. Tiettyä kielellistä tökkimistä niissä esiintyy, mutta annettakoon se anteeksi Harrisille, joka kirjoittaa ilman kirjallisuusalan opintoja, toisin kuin Meyer. 

"Käyttäkää teinit kondomia, vaikka peuhaisitte kuolleiden kanssa" on kyllä varmaan Twilightin myötä mennyt hyvin läpi :D

Luminosa

No sittenhän niitä kirjoja voisi lukea, jos ei ole spoilaantumisen vaaraa. :)

Mä luin Twilight-kirjat englanniksi ja mietin, että en ehkä olisi jaksanut lukea niitä suomeksi, jos ne ovat yhtä kökköä suomea kuin englantia. Täytyy siis ehkä lukea Harriskin englanniksi, niin en joudu huonon kielen takia jättämään kirjaa kesken.

Hahah! Hyvä iskulause! Joku kondomivalmistaja voisi tarttua tuohon!

häkkilintu

Mulle riitti Twilightin takakannen lukeminen suomeksi, meinasin kuolla kielelliseen kauhukokemukseen. Eikä ole Harrisin kirjojen suomennoksista mitään tietoa kun olen ne englanniksi lukenut sitä yhtä ruotsinkielistä lukuunottamatta.

RFSU on vapaa viemään iskulauseeni.

Luminosa

Eräänlainen kielellinen kauhukokemus oli katsella True Bloodin ykköskauden DVD:n suomenkielisiä tekstityksiä. Siellä käytetään Fangtasiasta sellaista ihanaa nimitystä kuin Toratasia. Sitäkin hurjemmaksi menee fangbangersin suomentaminen torafaneiksi. Oi, että! Minäkin voisin olla sellainen torafani! :D

häkkilintu

Torastasia? Mitä kääntäjä lienee ajatellut...

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.