Rakkaat jalankulkijat, en soita kelloa ärsyttääkseni teitä

Luin jokin aika sitten uutisen pyöräilijöiden kellon soittamisesta.(http://yle.fi/alueet/turku/2011/05/kilauta_kelloa_mutta_ala_kilahda_2588781.html)

Uutinen tuli jälleen kerran mieleeni, kun pyöräilin eilen Ruissalosta kotiin. Soitin kelloa aktiivisesti, koska en halunnut ajaa edessäolevien kävelijöiden päälle. Yleensä kävelijät osasivat väistää, mutta myös ärsyyntyivät.

Eräs toinen pyöräilijä sanoi minulle: "Toi kellonsoitto vain hermostuttaa kävelijät." Totesin: "Mä soitan kelloa sen takia, että varoittaisin niitä, enkä ajaisi päälle."

Eräs tyttö päätti hypätä keskelle tietä, kun näki tien toisella laidalla kaverinsa. Soitin kelloa ja tyttö väisti. Ellen olisi soittanut, en olisi välttämättä ehtinyt jarruttaa ajoissa. Perääni sain epätyytyväistä muminaa siitä, kuinka ärsyttäviä pyöräilijät ovat.

Mitä ihmettä sitä sitten pitäisi tehdä? Ajaa päälle?

En oikein ymmärrä, miten vaikeaa sitä on kulkea toisessa reunassa, ja päästää pyöräilijät kulkemaan toisessa reunassa. Tilanne oli  eilen toki äärimmäinen, koska tuhannet ihmiset pyrkivät Ruissalosta yhtäaikaa pois. Tällaisessa tilanteessa pitäisi olla erityisen tarkka siitä, että antaa toisille tilaa. Näin kulkeminen olisi turvallista kaikille.

Sama tapahtuu kuitenkin myös ihan normaalissa elämässä. Kerran ajoin rantaa pitkin ja soitin kelloa kävelijöille, jotka kävelivät koko tien leveydeltä. Perään kuulin muminaa, että "seuraavalla kerralla en kyllä väistä." Olisi pitänyt ajaa heidän lävitseen niin, että olisi osunut kahteen heistä? Olinpas inhottava kun soitin kellloa ja varoitin.

En ymmärrä. Itse en loukkaannu, jos minulle soitetaan kelloa. Silloin tiedän väistää. Liikenteen kuuluisi olla yhteispeliä, eikä yhteistä aggressiota.

Kommentit

Mintski (Ei varmistettu)

Mä en ymmärrä niitä ihmisporukoita jotka valtaavat koko tien leveyden ja sitten kun soitat kelloa niin kukaan ei väistä. -.- (Myönnän useasti karjaisseeni että latua, tai ajan päälle. Hups, mutta tuleepahan tilaa nopeasti.) Ärsyttää kyllä nekin jotka ajavat pyörällä kirjaimellisesti päälle kun eivät voi soittaa sitä kelloa. Aina kun ei kuule sitä takaa tulevaa polkupyörää. Yhteispeliä, kuten sanoit!

Luminosa

No niinpä. Jotenkin kuvittelisi, että se kellon soittaminen säikäyttää vähemmän kuin se, että huomaa pyöräilijän olevan niskassa kiinni. Ehkä jotkut eivät soita kelloa juuri siitä syystä, että niin monet huutelevat jotain ilkeää perään. Käsittämätöntä.

Eihän autoilijatkaan ala tööttäilemään niille autoille, jotka menevät ohi. :P

opk (Ei varmistettu)

Tosi usein kelloa soittaessa käy niin, että jalankulkijat menevät jotenkin kummasti sekaisin ja alkavat kävellä siksakkia. Ensin yritetään väistää vasemmalle, sitten muistetaan, että siellähän on se pyörätie, ja seuraavaksi kaarretaankin kovalla kireellä oikealle. Yritä siinä sitten väistää.

Rhia
Evil Dressmaker

Kyllä minäkin mieluummin soisin että pyöräilijä soittaa hyvissä ajoin kelloa eikä vaan suhahda ohi poskea viistäen (eli ei sitten kun ollaan jo kohdalla, se vasta säikäyttääkin). On nimittäin niitäkin tapauksia sattunut että siinä kävellessä itse ei yhtään kuule pyöräilijän tuloa ja ikinähän ei voi tietää mitä päässä liikkuu, sitä voi vaikka yhtäkkiä haluta mennä nuuskimaan tien poskessa kasvavaa kukkaa.

Vannon että en ikinä nipoile pyöräilijälle joka varottaa tulostaan.

Tähän sopinee myös tarina siitä kun itse olin pyöräilijänä. Reittini varrella oli koiranulkoiluttaja joka piti koiraa flexissä. Naishenkilö näki että tulen mäkeä alas pyörällä koska katsoi minua, mutta antoi koiran vapaasti juoksennella tien yli ees taas. Koira palasi samalle puolelle naisen kanssa mutta kuinka ollakkaan, tietenkin juoksi yllättäen tien yli juuri kun olin tulossa kohdalle. Oli sekunneista ja nopeista reflekseistä kiinni etten ajanut koiran päälle. Totesin naiselle että koiran turvallisuuden kannalta olisi parempi pyöräilijöiden lähestyessä lukita flexi ettei koira juokse pyörän alle. Nainen vain tuhahti kiukkuisena ja jatkoi matkaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse en eilen ehtinyt edes reagoida kellon soitolla kun joku uuno kävelijä päätti hypätä yhtäkkiä keskelle pyörätietä. Toveri vielä kommentoi "no älä nyt päälle aja". Ai älä aja päälle kun yllättäen päätät hypätä pyörätielle?!! Sanoin että jos et huomannut niin olet pyörätiellä, että saatan vaikka jyrätäkin.. juma että pisti veret kiehumaan..

Luminosa

Opk, Joo, se on yllättävän vaikeaa pysyä siinä päätöksessä, että mhin suuntaan väistää. :P

Rhia, Koirat on kyllä joskus pelottavia. Tai lähinnä juuri ne omistajat, kun ei voi koskaan tietää, pitävätkö he koiraa vierellään vai antavatko sen juosta pyörän alle.

Vierailija, Aivan! Pyöräilijöillä pitäisi ilmeisesti olla joku yliluonnollinen kyky ennustaa, miten kävelijät tai koirat päättävät liikkua.

 

Eilen kukaan ei huudellut perääni, kun soitin kelloa. Kannatti siis valittaa. ;)

Always / Never

Mäkin soitan kelloa aina, jos joku on tiellä, ja kävellessäni toivon pyöräilijöiden tarpeen tullen tekevän niin myös. En ole kuullut siitä mitään valituksia. (Toisaalta ajan yleensä melko kovaa, joten ehkä ei vaan ole kantautunut korviin.)

Mutta välillä näin kesällä unohtaa, että ei koskaan kannata kuvitella pyöräilevänsä kiireessä itäistä jokirantaa pitkin. Aina joku urpo tunkee vauhdilla jokilaivasta tielle ottaen muutamia harha-askelia tai kääntyy äkkiä tieltä jokilaivaan katsomatta taakseen, tai joku viisi urpoa kävelee vieretysten (ja jos niille soittaa kelloa, ne hajaantuvat epäloogisesti eri suuntiin) tai on jumittunut isoksi koko väylän tukkivaksi laumaksi. Yritä siinä sitten päästä turvallisesti eteenpäin...

Luminosa

Jep! Jokiranta ois tosi kiva reitti, jos siellä ei ois niitä jalankulkijoita. :D Itäinen puoli varsinkin on ihan kamala.

En mä ymmärrä, miksi se on niin vaikeaa käsittää, että jotkut kulkuväylät ovat yhteisiä jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Paras oli, kun Ruissalosta pyöräillessä ihmiset huusivat toisilleen: "Tää on kävelytie!" "Tää on pyörätie!" No. Se oli niitä molempia.

Kommentoi